Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyerekek_futottak_a_betegekert

Gyerekek futottak a betegekért

Több mint félezer XII. kerületi óvodás és kisiskolás állt rajthoz a Gesztenyés kertben második alkalommal megrendezett Hegyvidéki Nárcisz Futáson. A gyógyíthatatlan daganatos betegeket segítő Magyar Hospice Alapítvány és a Hegyvidéki Önkormányzat ezzel az elsősorban gyerekeknek szóló családi programmal hívja fel a figyelmet az önzetlen segítésnyújtás és az emberi méltóság megőrzésének fontosságára.
Erről beszélt köszöntőjében Korda Nikoletta projektvezető, aki kiemelte, hogy a sárga nárcisz nemcsak a tavasz, hanem – a világon mindenhol – a hospice szolgálat jelképe is. A hegyvidéki futás éppen ezért nem a versengésről szól, hanem arról, hogy támogassuk az egészségi állapotuk miatt segítségre szorulókat, próbáljunk minél több boldogságot csempészni az életükbe.
Az előzményeket ismertető Fonti Krisztina alpolgármester elmondta, hogy az alapítvány és az önkormányzat kapcsolata öt évre nyúlik vissza. „Mindenkinek az utolsó pillanatig joga van a méltóságteljes élethez. Ezért dolgozik a Magyar Hospice Alapítvány, és ezt a nemes gondolatot támogatja a Hegyvidéki Önkormányzat, amikor olyan programokat szervez, amik népszerűsítik az önkéntesség és a szolidaritás eszméjét – fogalmazott az alpolgármester, hozzátéve, hogy a futás mellett egy másik közös kezdeményezés is évek óta nagy sikerrel zajlik a XII. kerületben. – A környék óvodásai minden ősszel nárciszhagymákat ültetnek el a Királyhágó téren kifejezetten erre a célra létrehozott ágyásban, tavasszal pedig megfigyelik a növények fejlődését, majd elvirágzását. Így könnyebben megértik az élet körforgását, a születést és az elmúlást.”
Tarjányi Edit koordinátor mindezt azzal egészítette ki, hogy az alapítvány kerületi gyermekprogramjának kiemelt része az óvodai és iskolai felvilágosítás. A pedagógusok rendszeresen elbeszélgetnek a fiatalokkal a szolidaritásról, az együttérzés kifejezéséről, az önkéntességről, mindarról, ami a hospice és a betegek támogatásának lényege. Arra tanítják őket, hogy a rászorulókkal mindig éreztessék a szeretetüket, továbbá azt, hogy állapotuktól függetlenül teljes értékű tagjai a társadalomnak.
A felvilágosító programban részt vevő gyerekek közül szinte mindenki eljött a futásra, így 264 kisdiák és 318 óvodás teljesítette a távot. A célban mindenkinek járt a frissítő és egy kis édesség, s az iskolák, a tanulóik számának megfelelően, a diákolimpia csapatversenyébe beleszámító pluszpontokat kaptak – ezt már Móczán Mónika, a futást lebonyolító Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetője említette, aki szerint a sport kiváló terepe a fiatalkori szemléletformálásnak, hiszen lehetőséget ad az összetartozás érzésének átélésére.
A rendezvényen befolyt pénzből – a nevezési díj a kicsiknek 200, a felnőtteknek 500 forint volt – 120 135 forint gyűlt össze. Ebből 60 órányi ápolást lehet biztosítani beteg gyerekek számára.

M.