Kibomló rügyek, gyorsan elvirágzó növények
Szeszélyes tavaszunk van az idén, épp olyan, amilyennek lennie kell. Azokat, akik már türelmetlenül várják a meleg napsütést, csak azzal tudjuk vigasztalni, hogy ha az áprilisi hó nem is, a májusi eső biztosan aranyat ér, úgyhogy ne búsuljanak, lesz gyümölcse az eső áztatta kertnek. A természet meghálálja ezt az időjárást; a mi balkonunkon már kihajtottak a fűszernövények, szépen növekszik a petrezselyem, az oregánó, a koriander, és kibújtak húsos levélkéikkel az újhagymák is. Bőven kell teremniük, mert szervezetünk ilyenkor dühöngve kívánja a friss salátákat, amiket egészen megbolondítanak a zöldfűszerek.
Avokádós tonhalsaláta
Finom íze mellett magas fehérje-, omega-6- és omega-3-tartalma miatt sem árt beiktatni étkezésünkbe a tonhalat időnként. A jó, egyszeresen telítetlen zsírjáról híres avokádóval kombinálva friss, üdítő salátát kapunk, amit akár kétszersültre halmozva, kiadós reggeliként is elfogyaszthatunk. Garantáltan nem leszünk éhesek utána ebédig!
Hozzávalók
1 tonhalkonzerv
1 érett avokádó
2 ek olívaolaj
2 ek zöldcitromlé
2 szál újhagyma
friss petrezselyem vagy koriander
Elkészítés
A hagymát megmossuk, megtisztítjuk, és vékonyan felszeleteljük, majd egy tálba tesszük. Ha olívaolajban eltett halat vettünk, azzal együtt használjuk (ez esetben nem kell több olaj a salátához), ha vízben eltett halkonzervünk van, akkor öntsük le róla a folyadékot, mielőtt felhasználnánk!
A tonhalat a hagymára halmozzuk, egy villával összetörjük, és meglocsoljuk a zöldcitrom levével. Az avokádót kettévágjuk, eltávolítjuk a magot, és kikanalazzuk a héjból a húst, amit szintén villával nyomkodunk szét. Ha szükséges, hozzáadunk még olívaolajat, és az egészet összekeverjük.
Már csak a friss, finomra metélt petrezselyem hiányzik belőle, és a só, no meg a frissen őrölt bors. Ezeket is belekeverjük, és tálalhatjuk is.
Gombaleves kecskesajttal
A tavaszi megfázások idején, bizony, még jólesik egy tál forró leves. Ez a selymesen krémes gombaleves, sok tejföllel, nemcsak melegít, de laktat is.
Hozzávalók
½ kg laskagomba
2 közepes méretű vöröshagyma
1-2 ek liszt
2 gerezd fokhagyma
8 dkg kecskesajt
1 csokor petrezselyemzöld
2 dl tejföl
1-2 ek kacsazsír
1,5 l alaplé
kakukkfű, zsálya, só, bors
Elkészítés
A gombát vízben alaposan megmossuk, majd felszeleteljük. A hagymákat megtisztítjuk, felkockázzuk, és kevés zsíron megdinszteljük. Ráhintjük a kakukkfű letépkedett leveleit, a vékony csíkokra metélt zsályát, és borsot törünk rá, majd amikor már üvegesedik, fokhagymanyomón áttörjük a fokhagymagerezdeket is, és ezt is hozzápirítjuk.
Belekeverjük a gombát, amit jól megsózunk, ezáltal szépen levet ereszt majd. Mielőtt felöntenénk, meghintjük egy kevés liszttel, és alaposan elkeverjük. Jöhet a friss kecskesajt, amit épphogy megolvasztunk, és az egészet felöntjük zöldség- vagy húsalaplével. Ekkor adjuk hozzá a finomra metélt petrezselymet. Nem kell hosszú ideig főnie.
Ha még sűríteni szeretnénk, tehetünk egy kevés lisztet a tejfölbe, amivel a végén behabarjuk a levest. Ízlés szerint csipetkével tálalhatjuk.
Zöldséges csirke római tálban
Egy deci bor nemcsak az embert, de az ételeket is könnyedén megbolondítja, ne sajnáljunk hát kibontani főzés közben egy palackkal! Amíg sül a hús, mi is elkortyolgathatunk belőle egy pohárkával…
Hozzávalók
2 pár csirkemell
1 padlizsán
2 cukkini
2 salotta hagyma
2 gerezd fokhagyma
10 koktélparadicsom
1 dl száraz fehérbor
só, bors, rozmaring, kakukkfű
Elkészítés
A padlizsánt megszurkáljuk, és 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, puhára sütjük. Míg sül, a sózott, borsozott csirkemellekre kevés olajon kérget pirítunk, majd félretesszük őket, és a serpenyőbe még egy kevés olajat öntünk, amihez apróra vágott hagymát, kinyomott fokhagymagerezdeket adunk. Beledobunk pár szál friss kakukkfüvet és rozmaringágat is.
Ha a hagyma üvegesre párolódott, belekaparjuk a padlizsán húsát és a felkockázott cukkinit. Ráöntjük a bort, majd addig bugyogtatjuk, amíg nagyjából a felére redukálódik a folyadék. Hozzáadjuk a félbevágott paradicsomokat, 190 fokra előmelegített sütőben római tálba halmozzuk a zöldségeket, ráhelyezzük az előre megpirított csirkemelleket, s friss rozmaring- és kakukkfűágakkal a tetején körülbelül 30-40 perc alatt az egészet készre sütjük.
Karamellizált fehércsoki-szuflé
A szuflé a legalapvetőbb desszertek közé tartozik, e gyorsan elkészíthető édesség alapreceptjét azonban a legkülönfélébb módokon variálhatjuk. Következzen a karamellizált fehér csokival kombinált változat!
Hozzávalók
2 tojás
2 tojás sárgája
30 g cukor
32 g liszt
120 g vaj
120 g jó minőségű fehér csokoládé
1 csipet só
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 100 fokra, majd egy sütőpapírra halmozzuk a fehér csokoládét, és aranybarnára pirítjuk. Közben időről időre megkeverhetjük; ne ijedjünk meg, ha az olvadt csokiban „csomókat” látunk, ezek a folyamat végére szépen kisimulnak!
Amikor lágy világosbarna az árnyalata, vegyük ki, és kézi habverővel vagy botmixszerrel keverjük homogénné. Ezután adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat, és ha szükséges, gőz fölött olvasszuk egyneművé a masszát. A sütőt tekerjük fel 190 fokra.
Verjük fel a tojásokat egy kevés cukorral, majd öntsük hozzá az olvasztott, vajas csokoládét, szitáljuk hozzá a lisztet, és hintsük meg egy-két csipet sóval. Ha alaposan elkevertük, vajazzunk ki vékonyan, hintsünk meg liszttel négy szufléformát. Körülbelül kétharmadig kell megtöltenünk a formákat a masszával.
Tegyük az előmelegített sütőbe, és 8-12 perc alatt süssük készre őket. Ha jól dolgoztunk, a kis szuflék teteje gyönyörű karamellszínű lesz, a belseje pedig aranybarna, folyékony lávafolyamként bukik elő a kanalunk nyomán.
Orgonatorta
A pillanatok alatt érkező és elillanó virágözön adta lehetőségekkel tudni kell élni. Ne múljon el úgy a tavasz, hogy nem próbáltuk meg ételbe zárni minden illatát! Itt egy remek recept, amely segít még ünnepibbé tenni a családi étkezést egy szép, májusi vasárnapon.
Hozzávalók a tésztához
20 dkg vaj
25 dkg cukor
4 tojás
2 ek vaníliás cukor
30 dkg liszt
6 ek kakaó
1 csipet só
10 dkg étcsokoládé (legalább 70%-os)
Hozzávalók a töltelékhez
1 rúd vanília kikapart magjai
1 bögre orgonavirág
4 dl tejszín
4 tojás sárgája
12 dkg cukor
4 ek kukoricakeményítő
Elkészítés
A tésztát három részletben kell kisütni, de egyben elkészíthetjük. Ehhez gőz fölött olvasszuk meg a csokoládét a vajjal. Egy tálban keverjük el a száraz hozzávalókat, a lisztet, a kakaót, a vaníliás cukrot és a sót. A tojásokat verjük fel a cukorral, majd fokozatosan adjuk hozzá az olvasztott vajat és a száraz anyagokat. Osszuk a tésztát három sütőformába, és süssük ki 175 fokra előmelegített sütőben. Körülbelül 20 perc kell nekik.
Ez idő alatt elkészíthetjük a krémet. Először is öntsük a tejszínt tűzálló edénybe, s dobáljuk bele az orgonavirágokat és a vaníliarudat a kikapart magokkal együtt. Forraljuk fel, majd húzzuk le a tűzről, és lefedve hagyjuk kihűlni, így a tejszín átveszi az orgona és a vanília aromáját. Legalább negyedórán át hagyjuk pihenni, csak utána szűrjük le.
Verjük a tojássárgájákat a cukorral fehéredésig, adjuk hozzá a keményítőt, majd öntsük hozzá a tejszínt. Tegyük vissza a tűzre az egészet, és melegítsük, amíg szépen besűrűsödik a krém. Hűtsük le, így kenjük meg vele a tortalapokat. A torta tetejére krém kerül, amelyet megszórhatunk friss orgonavirággal.
(Kövesdy)