Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Lass_csodat1

Láss csodát! – autó nélkül óvodába menni

„Lassíts, tölts több időt kézen fogva a gyermekeddel!” – ez a Láss csodát! mottója. A szülői közlekedési szemléletváltást és a fenntarthatóságra nevelést célzó mintaprogramból nemrég ízelítőt kapott a XII. kerületi Mackós Óvoda közössége.
A Hegyvidéki Önkormányzat és a Pangea Petény Tanácsadó Kft. közös kezdeményezése az autómentes közlekedés népszerűsítése mellett ahhoz is hozzájárult, hogy a gyerekek még több időt töltsenek szüleikkel, s együtt ismerjék meg óvodájuk természeti és épített környezetét. Azokat a sokszor apró csodákat, amik az autó ablakából kinézve általában rejtve maradnak.
Az egyhetes program napi három játékos feladatból állt. Egyet reggelente, egyet az óvodában, egyet pedig délutánonként, óvoda után, a szülőkkel közösen kellett megoldaniuk a gyerekeknek. Komoly „tétje” volt már annak is, hogy ki milyen járművön érkezett a Mackósba, ugyanis az óvodások annak megfelelő matricákat kaptak.Lass_csodat2Mindig volt egy helyismereti kérdés, például hogy melyik Kiss János altábornagy utcai házon láthatók táncoló alakok. Ezt úgy kellett felfedezniük a kicsiknek, hogy közben egy papírból kivágott képkereten keresztül szemlélték a világot, utána pedig lerajzolták azt, amit láttak. A megoldást – a jó válaszokért pecsét járt az erre az alkalomra kapott gyűjtőfüzetbe – másnap az óvodában megbeszélték, majd az adott témát újabb feladatok révén továbbgondolták.
„Senkit sem kellett nógatni, kérdés nélkül, rögtön elmondták, hogyan jöttek óvodába, mit fedeztek fel hazafelé menet. Mindenki boldogan mutogatta a rajzait, vagy éppen az ágas-bogas térképet, az útközben szedett virágot és más kincseket: tobozt a Levendula utcából, kavicsot a Nárcisz utcából, csigaházat a Németvölgyi útról” – beszélt a tapasztalatairól Pósch Mária óvodavezető, aki szerint az óvodások igencsak komolyan vették a feladatokat, számon tartották, kinek hány pecsétet és matricát sikerült összegyűjtenie, így egymást is motiválták.
„A Láss csodát! jól illeszkedik az óvoda szellemiségéhez, amiben kiemelt helyet kap a környezettudatosságra és a fenntarthatóságra nevelés. Ezt a korábban elnyert »Örökös Zöld Óvoda« cím is tanúsítja” – mondta Budaházi Márta, a Mackós Óvoda környezeti nevelője. Mint hozzátette, a mostani program végére jelentősen nőtt a környezetbarát közlekedési eszközöket és a tömegközlekedést használók aránya.
Ezt a gyerekek is megerősítették, a nagycsoportos Dorka például kijelentette, ezentúl biciklivel jár óvodába. Titusz inkább a gyaloglást részesíti előnyben, Berci viszont az elektromos autót tartja a legjobb megoldásnak. Abban azonban mindnyájan megegyeztek, hogy a hagyományos autók „büdösek, nem szeretik a természetet és rosszat tesznek a virágoknak”.
A nevelők szerint sikerült fejleszteni az óvodások helyismeretét is, ami azért lényeges, mert így, felnőve, még inkább magukénak érzik majd a kerületet, védik, óvják a természetet és lakókörnyezetük értékeit.

MM.