Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Megujul_a_Hataror_ut

Megújul a Határőr út

Május 22-én megkezdődik a Határőr út teljes körű felújítása a Ráth György utca és a Gaál József út közötti kerületi fenntartású szakaszon. Az év legjelentősebb önkormányzati útfejlesztése várhatóan augusztus közepére fejeződik be.

Leromlott az útpálya állapota a Határőr úton, ezért a Hegyvidéki Önkormányzat teljes egészében felújíttatja a Ráth György utca és Gaál József út közötti, kerületi kezelésű szakaszát. A munkálatok május 22-én kezdődnek, az első ütemben a Gaál József út és Alma utca közötti részen dolgozik a kivitelező, előbb a páros, majd a páratlan oldali útpályán. Ebben az időszakban a Gaál József út felől csak az Alma utca felé lehet majd közlekedni az ideiglenesen egyirányúvá tett, 4 méter szélességű útpályaoldalakon.
A második ütemben a Ráth György és Alma utca közötti szakasz felújítása zajlik majd, szintén előbb a páros, majd a páratlan oldali útpályán. Ekkor a Határőr út érintett szakasza a Ráth György utca felől lesz ideiglenesen egyirányú az Alma utca felé.
A kivitelezés során felújítják a Határőr út–Alma utcai csomópontot is. Eközben az építési szakaszon folyamatosan biztosítják a 4 méter széles közlekedősávot és az Alma utcai torkolatban az egyirányú forgalom számára szükséges, minimum 3 méter széles áthaladó nyomot. A kivitelezési munka körülbelül három hónapig tart.Megujul_a_Hataror_ut1Az útfelújítás teljes időtartama alatt ideiglenesen egyirányú lesz a Határőr út a Gaál József út és a Ráth György utca felől az Alma utcáig, valamint az Alma utca Határőr út és Bíró utca közötti szakasza a Városmajor utca felé. A Határőr út munkaterületein mindkét oldalon parkolási tilalmat rendelnek el, az egyes ütemekben a munkavégzéssel érintett oldalon nem lehet majd megközelíteni a garázsokat. Szakaszváltáskor a már felújított, de még egyirányú szakaszokon ismét engedélyezik a parkolást.
Az idei járda-, lépcső- és útfejlesztési program részeként tavasszal megújult a Kázmér út 14. előtti járda. A mintegy 50 méteres szakaszon korábban több helyen botlásveszélyes úthibák alakultak ki.
Gyephézagos betonburkolatot kapott a Fodor utca 87–91. számú ingatlannal szemben lévő földes parkoló. Ugyanott egy újdonságot is kipróbálnak a szakemberek: a szintén felújított járda parkoló felőli oldalán piros kerti szegély jelzi, hogy meddig parkolhatnak az autók.
A Rácz Aladár út 82. előtt átépítették az útpályát, amire azért volt szükség, mert a csapadékvíz korábban befolyt a garázsokba. Hasonló problémát oldottak meg a 99-es számnál, ahol a Pinty utcából érkező csapadékvíz nem tudott az elvezető árokba folyni, hanem átcsapott a rézsün, és több alkalommal elöntötte az alatta lévő földutat. Ezért az önkormányzat ott is új szegélyt és víznyelőt alakíttatott ki, így a csapadék most már akadálytalanul bejut az elvezető árokba.
Pótolták a Nagysalló utca és a Németvölgyi út között hiányzó járdaszakaszt, méghozzá úgy, hogy az építéssel érintett parkolóból csak minimális területet használtak fel. Ezzel a megoldással a Németvölgyi úti zebra immár könnyen elérhető a Nagysalló utcából, a gyalogosok biztonságosan közlekedhetnek a Németvölgyi úti leágazás mellett kiépített járdán.
Elkészült az Óra úti lépcső, a munkálatok során a meglévő részt felújították, a hiányzó középső szakaszt pedig kiépítették, ezáltal a lépcső ismét teljes hosszában használható. A Kikerics utca irányából nem lehetett kényelmesen elérni a Sün utcát, ezt az áldatlan állapotot szünteti meg a most kialakított térköves járda, valamint az ahhoz csatlakozó, korláttal ellátott, rövid lépcső.
Felújították a Fodor utca 54–64. közötti rossz állapotú járdát is, ezzel megszűnt a botlásveszély az 54-es számtól a Dobsinai utcáig tartó szakaszon. Az eddigi nehezen járható helyett korszerű, minden igényt kielégítő lépcső készült a Határőr út 67.-tel szemben. Jelenleg is zajlik egy új, gyeprácsos burkolatú parkoló kialakítása a Zugligeti úton. A felújítás alatt álló Lóvasút fölötti részen hamarosan jelentősen nő a megállóhelyek száma.

sm.