Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egyesuletet_alapitanak_a_Boszormenyi_uti_kereskedok

Egyesületet alapítanak a Böszörményi úti kereskedők

A Budapest Fővárosi és a Hegyvidéki Önkormányzat közös célkitűzése a Böszörményi út komplex megújítása, forgalomcsillapítása és kerületközponti jellegének erősítése. Nemcsak az útburkolat és a járdák épülnének át, hanem – a tervek szerint pályázati támogatással – az épülethomlokzatok, előkertek és az üzletportálok is megszépülhetnének. Annak érdekében, hogy a terület jobban be tudja tölteni a sétálásra, pihenésre, vásárlásra csábító „főutca” szerepét, az üzleteknek is vonzóbbá kell válniuk – megjelenésükkel és kínálatukkal egyaránt.
A kerület megbízásából a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont (MUTK) munkatársai programot dolgoznak ki a Böszörményi úti kereskedelem fejlesztésére. Ehhez kapcsolódóan a múlt év őszén felmérést végeztek az utcahasználat módjáról és intenzitásáról, interjúkat készítettek több mint ötven üzlettulajdonossal és bérlővel, majd mintegy ötszáz környékbeli háztartást kerestek fel személyesen, hogy megismerjék az itt élők vásárlói szokásait, továbbá a Böszörményi út kínálatáról alkotott véleményét. Konzultációsorozat is kezdődött, tavaly december óta az érintett kereskedők összesen hét alkalommal találkoztak a kereskedelemfejlesztés egyes területeinek szakértőivel.
„A környéken élők között növekszik a fiatalok aránya, ez a változás azonban nem tükröződik a Böszörményi úti üzletekben, ahol a vásárlók többsége továbbra is az idősek közül kerül ki” – beszélt a kutatások egyik fontos megállapításáról Kocsis János Balázs szociológus a tapasztalatok összegzése céljából néhány nappal ezelőtt megrendezett konzultáción. Az MUTK munkatársa hozzátette, hogy az itt lakók a találkozókra, a szabadidő eltöltésére is inkább a MOM Parkot választják, tehát ezen a téren is van fejlődési lehetőség a Böszörményi úton.
A környék vonzóbbá tétele kapcsán Ongjerth Richárd, az MUTK vezető tervezője a forgalomcsillapítás fontosságát emelte ki. A parkolási nehézségek enyhítése érdekében azt javasolta, egy-egy szakaszon jelöljenek ki néhány kombinált használatú parkolóhelyet, amivel jobbal lehet igazodni a parkolási igényekhez.
Gyalay-Korpos Gyula üzletutca-fejlesztési szakértő szerint meg kellene határozni az üzletprofilok kívánatos összetételét, és ide kellene csalogatni néhány „mágnesbérlőt”, ami aztán az utca egészébe vásárlókat vonzana. A megfelelő „bérlői mixen” túl szükség van arra is, hogy javuljon a járókelők komfortérzete az utcában, amihez elengedhetetlen a környezet rendezése, a szép kirakatok kialakítása.
Szintén fontos, hogy az üzletek tulajdonosai, bérlői összefogjanak, közösen szervezzenek vevőcsalogató programokat, együtt intézzék a marketinggel, kommunikációval kapcsolatos feladatokat. A hatékony együttműködés kereteinek kialakításához Antal Attila, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Bevásárló és Tematikus utcák Nonprofit Kft.-jának vezetője ajánlott fel szakmai segítséget.
„A Hegyvidéki Kulturális Szalon a közösségi programok szervezőjeként szerepet vállal abban is, hogy megteremtse a Böszörményi úti kereskedők közti aktív együttműködés fórumát. Az első találkozót február közepén tartottuk, ekkor jutottunk arra az elhatározásra, hogy létrehozunk egy egyesületet, amely a közös érdekérvényesítés mellett kulturális programok, utcafesztiválok, kirakodóvásárok, jótékonysági akciók szervezését, információs anyagok kiadását is magára tudja vállalni” – adta hírül Menyhárt Éva, a Kulturális Szalon vezetője. Mint elmondta, eddig tizennégyen jelezték csatlakozási szándékukat, a most alakuló szervezet azonban nyitott, további kereskedők jelentkezését is várja.
A főváros az idén is fedezetet teremtett költségvetésében a Böszörményi út átépítésével összefüggő tervezési kiadásokra, 2018-ra és 2019-re pedig összesen 4,5 milliárdos beruházási költséget irányzott elő – tájékoztatta a résztvevőket Pokorni Zoltán polgármester. A fővárosi Tér_Köz pályázaton várhatóan heteken belül döntés születik arról, milyen összegű támogatást kap a XII. kerület projektje, amelyben a társasházak vissza nem térítendő pénzügyi hozzájárulást igényelhetnének utcai homlokzatuk felújítására, valamint előkertjük rendezésére, amennyiben erre vonatkozólag nem kötöttek már együttműködési megállapodást az önkormányzattal. A kerületi pályázat sikere esetén a kereskedők is kérhetnek majd támogatást az üzletportálok megújítására, hozzájárulva ahhoz, hogy épületenként egységes, szép és átlátható kirakatok jöjjenek létre a Böszörményi úton.
„Az itt lakók nem akarnak vigalmi negyedet, de ennek a kockázata sem áll fenn” – hangsúlyozta a polgármester a tervekkel kapcsolatban. Mint mondta, a környéken élő szolid lakóközösséget kell a jelenleginél jobban kiszolgálni a fejlesztésekkel, amelyek eredményként az idősek mellett az egyre nagyobb arányt képviselő fiatal családosok is helyben megtalálhatnák a számukra megfelelő boltokat, szolgáltatásokat.

sz.