Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A szakmatanulás gyakorlati előnyei

Mintegy kétszáz szakképzést és szakmát mutatott be közel nyolcvan képző- és partnerszervezet a MOM Sportban megrendezett Tanulj SzakMÁt! börzén. Az elsősorban pályaválasztás előtt álló fiataloknak szóló programban a felnőttképzés ajánlataival is megismerkedhettek az érdeklődők.

Mi lesz veled időjárás, mi lesz veled éghajlat?

Klímabarát esték a Barabás Villában. Németh Lajos meteorológus előadása március 30-án 18 órakor. Házigazda Kovács Lajos, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke, a XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat alpolgármestere. A belépés díjtalan, regisztrációhoz kötött.

Rügyfakadás a kertben és a balkonládákban

Tavaszi verőfényben úszik minden, ilyenkor az ember új lendülettel veti bele magát az alkotásba, legyen szó írásról, festésről vagy éppen főzésről. Lassan kibújnak az első rügyek, mi pedig elvethetjük a földbe az első vetőmagokat, hogy még idejében szárba szökkenjenek majd a konyhakertben vagy a balkonon. Addig se kell tétlenkednünk, míg megérkeznek az első idényzöldségek, a friss lendületet használjuk ki arra, hogy előkészítsük a terepet. Takarítási tippek és remek receptötletek következnek, nem csak böjti időre!

Remekeltek a hegyvidéki szinkronúszók

Évek óta a magyar szinkronúszás utánpótlás-fellegvárának számít a Hegyvidék, a MOM Sportban működik ugyanis a SYNUS SC, amely egyaránt élen jár a szabadidősport népszerűsítésében és a versenyzőnevelésben. Nem véletlen tehát, hogy a Csörsz utcai sportközpontban 300 szinkronúszó részvételével megrendezett SYNUS Kupa csapatversenyét zsinórban harmadszor a sportklub nyerte.

A tiltott parcellától a Nemzeti Sírkertig

A tiltott parcellától a Nemzeti Sírkertig címmel kiállítás nyílt a polgármesteri hivatal folyosógalériáján. A 301-es parcella történetét bemutató tárlatot Balassa János építész és Bálint Ádám grafikus készítette az 1956-os Emlékbizottság támogatásával.

5KOR – eltérő szemlélet, azonos világnézet

Mind az öten pestszentlőrinciek, fontos számukra a kultúra, azonos a véleményük a világról. Alkotásaikat nézve azonban szembetűnik a különbözőség, másképpen fogalmazzák meg a számukra fontosat – műveik ennek ellenére is harmóniában állnak egymással. Erről bárki megbizonyosodhat, aki ellátogat a Jókai Klub kiállítására, és elmereng az 5KOR alkotócsoport Belső táján.

Hegyvidéki találkozások Árkay Bertalannal

A modern magyar építészet egyik úttörőjeként tartjuk számon Árkay Bertalant, akire két alkalomból is emlékeztünk tavaly: 115 éve született és 45 éve halt meg. Kimagasló műve az édesapjával közösen alkotott Városmajori Jézus Szíve Plébániatemplom. Életpályáját ezúttal leginkább hegyvidéki kötődéseit kiemelve tekintjük át.

Aranyra emlékeztek az Arany diákjai

Hogyan lehet eszperente nyelvre átfogalmazni Arany János verseit, mik azok az Edward-akták, miért szerette Arany a paprikás csirkét, és milyen íze van másik kedvencének, a marcza fánknak – sok más mellett ezekre is fény derült a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban rendezett egész napos programon. Kétszáz éve, 1817. március 2-án született Arany János, ebből az alkalomból diákok és meghívott szakemberek elevenítették fel a költő alakját.

Öt hegyvidéki általános iskola a legjobbak között

A legjobb tíz budapesti általános iskola között öt hegyvidéki van – ez az eredménye az Oktatási Hivatal tavaly májusban végzett kompetenciamérésének. Megkerestük az öt érintett iskola igazgatóját, és körkérdésben tudakoltuk meg tőlük egyebek között azt, hogy minek köszönhetően érték el diákjaik a kimagasló eredményt, mit tartanak a saját intézményük erősségének, és lehet-e nemcsak tantárgyakat, hanem személyre szabott módszerrel tanítani.

Nincsen sövény tövis nélkül!

Vannak olyan helyzetek egy kertész életében, amikor nem az esztétikum a legfontosabb. Például áthatolhatatlan sövény telepítésekor, amely nemcsak a kíváncsi pillantásoktól véd, hanem elrettent embert, állatot egyaránt. Ilyenkor értékelődnek fel az egyébként kevéssé kedvelt szúrós növények.

Visszaélnek az idősek bizalmával

Támogatással, ajándékkal, nyereménnyel és rendkívüli ajánlatokkal kecsegtetve, időnként pedig félelmet keltve és a kiszolgáltatottság érzését erősítve verik át az időseket a trükkös tolvajok. A bűnözők módszereiről a XII. kerületi rendőrkapitányság munkatársa, Vukics Norbert tartott előadást a Hegyvidéki Kulturális Szalonban.

Remény nélkül lehet küzdeni, de igazság nélkül nem

A MOM Kulturális Központban tartotta meg március 15-i megemlékezését a Hegyvidéki Önkormányzat. Ünnepi gondolatait Gulyás Gergely, a Magyar Országgyűlés alelnöke osztotta meg a közönséggel. Díjakat vehettek át azok, akik kiemelkedő teljesítményt mutattak fel a közösségépítés, a sport és a közbiztonság területén, továbbá jutalomban részesültek az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából meghirdetett pályázaton kiválóan szereplő gyerekek.