Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_szakmatanulas_gyakorlati_elonyei

A szakmatanulás gyakorlati előnyei

Mintegy kétszáz szakképzést és szakmát mutatott be közel nyolcvan képző- és partnerszervezet a MOM Sportban megrendezett Tanulj SzakMÁt! börzén. Az elsősorban pályaválasztás előtt álló fiataloknak szóló programban a felnőttképzés ajánlataival is megismerkedhettek az érdeklődők.

A munka világába vezető szakmai továbbképzésekről adott teljes képet a Budapest Főváros Kormányhivatala által szervezett pályaorientációs és szakképzési börze. A második alkalommal meghirdetett Tanulj SzakMÁt! program öt fővárosi szakképzési centrum hatvankét szakképző intézménye, valamint öt nem állami fenntartású szakképzési intézmény részvételével zajlott le a MOM Sportban. Az érdeklődőknek nagy segítséget jelentettek az újdonságnak számító interaktív panelbeszélgetések, amiken a szakmatanulás gyakorlati előnyeiről és a pályaválasztási stratégiákról is szó esett.
Erről beszélt a rendezvényt hivatalosan megnyitó Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára, aki a börzét az információátadás kitüntetett színterének nevezte. Elmondta, hogy a pályaorientáció nem kap kellő figyelmet az általános iskolában, ezért a diákok jelentős része először középiskolásként szembesül a szakmai képzés fontosságával. Szerinte érdemes olyan iskolában továbbtanulni, ahol azonnal használható végzettséget lehet szerezni.
A cégek részéről különösen nagy a kereslet a technikusok iránt, hiszen ők azok, akiket azonnal középvezetőként tudnak alkalmazni. A technikusi képzettség birtokában ráadásul sokan szereznek mérnöki diplomát, amivel még jobb helyzetbe kerülhetnek a munkaerőpiacon. Pölöskei Gáborné hangsúlyozta: a Tanulj SzakMÁt! Pályaorientációs és Szakképzési Börze legnagyobb erénye, hogy megmutatja a szakmák sokszínűségét és a fiatalok előtt álló lehetőségeket.
Az egész országban, így a fővárosban is folyamatosan csökken a munkanélküliek száma – hívta fel a figyelmet dr. György István kormánymegbízott. Ezt a kedvező folyamatot támogatja a kormányhivatal a börze szervezésével, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy mindenki olyan hivatást válasszon, amiben ki tud bontakozni, és sikereket érhet el.
Ennek megfelelően a kiállító iskolák szórólapokkal, képzési tájékoztatókkal, az ezekre szóló jelentkezési lapokkal és személyes tanácsadással várták a jelenlévőket, akik egyebek közt képet kaphattak arról, hogy pontosan mit jelent a pályaorientáció, hol és kitől kérhetnek segítséget a pályaválasztásban, a pályamódosításban. Szintén értékes információkhoz juthattak a diákmunkával, ösztöndíjakkal, mentorprogramokkal, külföldi tanulási lehetőségekkel kapcsolatban. Azok is sok segítséghez jutottak a nap során, akik felnőttként keresnek új szakmát.
Tíz iskolai osztállyal és saját standdal jelent meg a MOM Sportban a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrumhoz tartozó hegyvidéki Budai Középiskola, ahol az idén a gimnáziumi tagozaton történelem, média, informatika, természettudományi, továbbá angol, német és spanyol nyelvi előkészítő osztályok, emelt szintű angol, EU-gazdaság, valamint két tannyelvű (angol–magyar) osztályok indulnak. Újdonság, hogy a szakgimnáziumi tagozaton a tanulók a kereskedelmi mellett ismét beiratkozhatnak az ügyviteli és a közgazdasági nyelvi előkészítő osztályokba – mondta László Istvánné szakmai igazgatóhelyettes.
A Budai Középiskola elsősorban a szakgimnáziumi osztályokban választható lehetőségekről adott tájékoztatást a börzén, míg a tanintézmény diákjai első kézből ismerkedhettek meg számos szakmával és ösztöndíj-lehetőséggel.
A Tanulj SzakMÁt! egybeesett a Pénz7 elnevezésű programsorozattal, amelyet mintegy harminc európai állam között Magyarországon is megrendeztek. A pénzügyi tudatosságot interaktív eszközökkel fejlesztő Pénz7 több tízezer általános és középiskolás diákot segít évről évre.
A pénzügyi tematika ezúttal gazdálkodási és vállalkozási témákkal bővült annak érdekében, hogy a hangsúlyos „bankolás” mellett a vállalkozói kompetenciafejlesztés és a vállalkozói ismeretek élményalapú bevezetése is helyet kapjon az iskolákban – beszélt az idei újdonságról László Istvánné. Hozzátette: a Budai Középiskola azért vesz részt a programban, mert fontosnak tartja tanulói pénzügyi kultúrájának gazdagítását, a pénzügyi és gazdálkodási ismeretek átadását.

M.