Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Remekeltek_a_hegyvideki_szinkronuszok

Remekeltek a hegyvidéki szinkronúszók

Évek óta a magyar szinkronúszás utánpótlás-fellegvárának számít a Hegyvidék, a MOM Sportban működik ugyanis a SYNUS SC, amely egyaránt élen jár a szabadidősport népszerűsítésében és a versenyzőnevelésben. Nem véletlen tehát, hogy a Csörsz utcai sportközpontban 300 szinkronúszó részvételével megrendezett SYNUS Kupa csapatversenyét zsinórban harmadszor a sportklub nyerte.

A kecses hölgyek és a légies mozdulatok kedvelői számára kevés látványosabb sportág létezik, mint a szinkronúszás. A ritmikus gimnasztika, a torna, a balett és a hagyományos úszás elemeiből építkező sportágból kaptak ízelítőt a nézők a már negyedik alkalommal a MOM Sport Uszoda és Sportközpontban megrendezett SYNUS Kupán, amelyen minden eddiginél többen álltak rajthoz. A különböző kategóriákban tizenöt egyesület közel háromszáz szinkronúszója indult, köztük majdnem negyvenen a SYNUS SC-t képviselték.
Az esemény ázsiója folyamatosan nő, hiszen először alig hatvanan neveztek rá, tavaly pedig már hét egyesület mintegy száz versenyzője jött el a Hegyvidékre – mesélte dr. Szőke Zsuzsanna, a rendező SYNUS SC vezetője. Az idei lebonyolítás után kijelenthető, hogy a SYNUS Kupa bekerült a legrangosabb országos versenyek közé.
„Atipikus viadalt rendezünk, aminek az a lényege, hogy a gyakorlatsorokat zene nélkül mutatják be a sportolók – folytatta a sportember. – Igyekszünk a nagy, országos bajnokságokéhoz hasonló körülményeket biztosítani. Legalább ennyire fontos, hogy divizionális versenyről van szó, azaz sok a kategória, ennek köszönhetően azok a gyerekek is sikerélményt szerezhetnek, akik számára a szinkronúszás inkább szabadidős elfoglaltság.”
A szintén az egyesülethez köthető monori Delfin Kupa már évek óta szerepel az Európai Úszószövetség éves versenynaptárában. Mint Szőke Zsuzsanna kiemelte, szeretnék, ha ezt a besorolást hamarosan megkapná a reményeik szerint nemzetközivé váló hegyvidéki megméretés is.
Erre minden esély megvan, hiszen a SYNUS Kupa nem csupán a mennyiség, hanem a minőség terén is folyamatosan előrébb lép. Ezúttal több korábbi és jelenlegi válogatott indult, mások mellett az egyetlen „A” minősítésű magyar szinkronúszó, Teravágimov Virág, valamint a korábbi junior-világbajnoki résztvevő, Harcsa Viktória és Fodor Adél.
A kicsik így testközelből figyelhették a profik mozdulatait, ráadásul a verseny érmeit, díjait a SYNUS SC versenyzőjétől, a 2012-es, londoni olimpián Magyarországot képviselő Kiss Szofitól vehették át. Mindez a jelek szerint különösen a hazaiakat dobta fel, a helyezésekért járó pontszámok alapján ugyanis az egyesületek között a SYNUS SC végzett az élen, így a Hegyvidéken maradt a kupa.
„Azért is fontos számunkra az elsőség, mert a MOM Sportot valóban az otthonunknak tartjuk, az uszoda megnyitása óta itt vagyunk, és építjük az egyesület utánpótlásbázisát. Jelenleg mintegy negyven gyerek jár hozzánk, többnyire hegyvidékiek. A munkához rengeteg segítséget kapunk a sportközponttól” – mondta Szőke Zsuzsanna.
A szinkronúszás gyakorlatilag az egyetlen valóban három dimenzióban, kötetlenül végrehajtott mozgásforma, úgy mozgatja meg a test valamennyi izmát, hogy közben nem terheli meg a csontozatot. Hét és 70 éves kor között bárki művelheti, sőt a master kategóriában még ennél idősebbek is rajthoz állhatnak a versenyeken. Érdemes már első–második osztályos korban elkezdeni – az egyetlen feltétel az úszástudás –, bár a „soha nem késő” örök igazságára jó példa a világ egyik sportági ikonja, a spanyol Gemma Mengual, aki tizenegy évesen ismerkedett meg az alapokkal.
A kezdők hetente kétszer, a középhaladók háromszor, a válogatottak hatszor-nyolcszor edzenek, amihez a gyakorlatok betanulása mellett – ez először a szárazföldön történik – az erősítés, a lazítás és az állóképesség fejlesztése is hozzátartozik. A MOM Sportban, a kisebb vízfelület miatt, kezdőknek, középhaladóknak egyéni és páros szinkronúszást oktatnak. Azokat a fiúkat és lányokat is szívesen fogadják, akik nem akarnak élsportolók lenni, hiszen a szinkronúszás nagyszerű választás a gerinc- és tartásproblémákkal küzdő gyerekeknek: megerősíti a hátizmokat, koordinálttá teszi a mozgást, kiváló alakformáló.
A tehetségeknek természetesen minden támogatást megad a sportklub, Kiss Szofi mellett a világbajnokságon induló Schwarcz Anett és a 2010-es Európa-bajnokságon kilencedik helyen végző Radványi Dóra is a SYNUS SC kötelékébe tartozik. A tervek között szerepel egy felnőtt rekreációs csoport beindítása, valamint a kevésbé súlyos állapotú Down-kóros gyerekek fejlesztése is, amire kiválóan alkalmas a szinkronúszás.

MM.