Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_plein_air_buvoleteben

A plein air bűvöletében

Három évvel ezelőtt Katona György meghívást kapott a Breznay András vezette Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelepre. Akkor festette egyebek mellett a Tönk a Normafánál című képét, amelyet most a polgármesteri hivatal első emeleti folyosógalériáján is megtekinthetnek a művészetbarátok, több más festményével együtt, március 31-ig.
Katona György 1960-ban született Nagyváradon. Tanulmányait Kolozsváron végezte, a Képzőművészeti Egyetem festészeti szakán szerzett diplomát. 1989-ben települt át Magyarországra, azóta egy Pápa melletti kis faluban él és alkot. Számos csoportos és egyéni tárlaton szerepeltek már művei itthon és külföldön. Alkotóművészi pályájával párhuzamosan a pápai református gimnázium művészeti tagozatán tanít festészetet és művészettörténetet.
A hivatali kiállítást Kallós Judit művészettörténész, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria munkatársa nyitotta meg: „Katona György itt bemutatott, biblikus-mitologikus témájú figurális művein expresszív formanyelvet használ, színeit komor, sárgás-barnás-zöldes jegyek uralják. Számos képén megjelenik a hal, amely nemcsak keresztény, hanem egyetemes szimbólum is. Az égi egyenlítő alatt az elhunytak lelkei hal képében kelnek át a túlvilági vizeken, de a hal az ősvíz lakójaként az örök újjászületés jelképe is. […] Tájképein ezzel ellentétben a festőiség, a színek vidám, derűs kavalkádja dominál, felismerjük a nagybányai plein air naturalizmus jegyeit, párosítva az impresszionizmus és posztimpresszionizmus hatását tükröző, élénk, kontrasztokra épülő, foltszerű színkezeléssel.”
Iskolai elfoglaltságai miatt jórészt nyáron fest – árulta el az alkotó. „A szünidőben szoktam a szülőföldre, különféle alkotótáborokba járni, akkor nagy örömmel vetem bele magam a plein air festésbe” – mondta. A képeken feltűnő tájakat látva a nézőt magával ragadja egy átszellemült, jó érzés, ami a művészt is átjárta munka közben, ahogyan meg is jegyezte: „Ezt olyan jó csinálni!”

-thy