Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Serult_Fiatalok_Fesztivalja1

Sérült Fiatalok Fesztiválja

Közös éneklések, vidám pillanatok, művészi kalandozások – a tizenhatodik alkalommal megrendezett Sérült Fiatalok Fesztiválja ismét maradandó élményekkel gazdagította a Jókai Klub közönségét. A szórakoztató gálaműsort izgalmas kiállítás egészítette ki.

Már akkor jókat derültünk, amikor a pantomimos fel akarta emelni az egyik tanárnőt. A sikertelen próbálkozás után egy személymérleg segítségével megállapította, hogy nem az ő erejével, hanem a hölgy súlyával lehet probléma. „Sebaj!” – legyintett a művész, majd rekordidő alatt lefogyasztotta partnerét: kétpercnyi ugrálókötelezés és helyben kocogás bőven elég volt az ideális testsúly eléréséhez…
Vidám pillanatokból nem volt hiány az idei Sérült Fiatalok Fesztiválján. Lola koncertjén közösen énekeltünk, a parkett ördögei pedig a tánctudásukat csillogtatták.
„Fantasztikus érzés látni, hogy sikerült mosolyt csalnunk a kicsik arcára. Bevallom, ma is ugyanolyan hatással vannak rám a sérült gyerekek, mint régen: meghatnak, lenyűgöznek” – mondta Herczeg Józsefné Eszter, a Jókai Klub és a Virányosi Közösségi Ház igazgatója, aki tizenhat esztendővel ezelőtt azért indította útjára a rendezvényt, hogy a látás-, hallás-, mozgás- és értelmileg sérült gyerekek a művészet segítségével mutathassák be tehetségüket.
A hagyományokhoz hűen a sajátos nevelési igényű óvodások és iskolások ezúttal is pályázhattak a program részeként meghirdetett versenyre. A Jókai Klubban megtekinthető díjnyertes kreációkat szakértő zsűri bírálta el, a legjobbak értékes ajándékokat kaptak.Serult_Fiatalok_Fesztivalja2„Minden alkotói folyamat lényege az élmény. A szemlélődőt elsősorban azok az alkotások ragadják meg, amelyekben szinte tapinthatóan ott van az anyag iránti szeretet, az érdeklődés és az energia” – méltatta a fantáziadús műveket Bakos Tamás grafikusművész, az ELTE Vizuális Tanszékének vezetője, aki azt is elmondta, hogy a válogatás során sokszor rácsodálkozott a fiatalok tehetségére.
„Nagyon dicséretesnek tartom a kezdeményezést. A gyerekek olyan alkotásokat hoztak el ide, amik életörömről tanúskodnak. Szívből gratulálok a Jókai Klubnak, amiért megszervezte a programot!” – fejezte ki elismerését Menyhárt Éva, a Hegyvidéki Kulturális Szalon vezetője, aki immár sokadik alkalommal vett részt a fesztiválon.
A színpompás festmények, a szép kerámiák és az érdekes viaszkarcok a művészet határtalanságát hivatottak bemutatni. „Nagyon szeretek festeni, jólesik látni, hogy kikerült a képem a falra. A többiekét is szívesen néztem végig, mert azok is csodaszépek! – mondta Németh Tiffany, a Dr. Török Béla készségfejlesztő iskola tanulója, akit az őszi falevelek lenyűgöző látványa késztetett arra, hogy ecsetet ragadjon. – Szuperül éreztem ma magam! Sokat nevettem, jó volt kicsit együtt lenni a többiekkel” – tette hozzá.
A kiállítást november 25-ig lehet megtekinteni a Jókai Klubban (XII., Hollós út 5.).

BM