Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Régi és új receptek baráti beszélgetésekhez

Az év utolsó szakaszában felgyorsulnak az események. Mindent, amire eddig nem jutott időnk, ezekbe a hónapokba szeretnénk belezsúfolni. Közelednek az ünnepek is, amiket nem akarunk kapkodással tölteni, ehhez viszont alapos előkészületek szükségeltetnek. Mindezek ellenére ilyenkor jólesik szolid vacsorával egybekötött vendégségeket is tartani, hogy az egyre hidegebbre forduló időben baráti körben élvezhessük a fűtött szoba meleg fényeit – és természetesen jókat ehessünk, ihassunk. Néhány jól bevált recepttel segítjük a menü kialakítását, s persze nem feledkezünk meg a nagyanyai jó tanácsokról sem!

A hirtelen szívhalál rizikófaktorai

Magyarországon naponta több mint hetven ember veszti életét hirtelen szívhalál miatt, pedig az esetek jelentős részében újraélesztéssel elkerülhető lenne a tragédia. Erről is szó esett az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem legutóbbi összejövetelén, amelyen dr. Wladika Zsuzsanna azt is elmondta, mik a hirtelen szívhalál leggyakoribb rizikófaktorai.

„Úgy érdemes élni, hogy nyitottak vagyunk a világra”

Képzelet és valóság címmel rendeztek legutóbb kiállítást a műveiből, és a képeit nézve valóban egy csodásan színes, elképzelt világban találja magát az ember. A hatvan éve a Hegyvidéken élő M. Kass Judit három gyermek nevelése és a tanári munkája mellett kezdte festeni képeit, de a legtöbb a nyugdíjba vonulása után készült. Eddig huszonöt kiállítása volt, és ha sok munkával is jár, azt tervezi, hogy a huszonhatodikra is sor kerülhetne jövő tavasszal, a 95. születésnapja alkalmából.

A híres Disznófő vendéglő

A budai hegyekben az első fogadók azokon a helyeken épültek fel, ahol elérhető távolságban volt vízvételi lehetőség. Elég, ha csak az Istenszeme-tóra gondolunk, amelynek a partján egykor a híres vendéglő állt, vagy a Disznófő-forrásra, aminek a közelében működött a fővárosszerte ismert és kedvelt Disznófő vendéglő.

Hegyvidéki Antológia

Új kötettel gazdagodik a XII. kerület helytörténeti irodalma. A nagy sikerű Hegyvidéki Históriák sorozat legújabb része, a Hegyvidéki Antológia a lapunkban megjelent helytörténeti írásokból tartalmaz válogatást.

Gyógynövények az őszi betegségek ellen

Ahogy lehűl az idő, minden évben megjelennek a szokásos betegségek, a nátha, az influenza. Az előrelátó kertész, persze, már nyáron megszárított több gyógynövényt, ilyenkor csak a megfelelőt kell elővennie egy jó gyógytea elkészítéséhez.

Sérült Fiatalok Fesztiválja

Közös éneklések, vidám pillanatok, művészi kalandozások – a tizenhatodik alkalommal megrendezett Sérült Fiatalok Fesztiválja ismét maradandó élményekkel gazdagította a Jókai Klub közönségét. A szórakoztató gálaműsort izgalmas kiállítás egészítette ki.

A Makk VII a hegyvidékiek kedvence

A XII. kerületben élők szavazatai alapján a Makk VII kapta a „Legjobb Hegyvidéki Étterem” címet. A nagy múltú, tradicionális magyar ételeket kínáló vendéglő tulajdonosai Pokorni Zoltán polgármestertől vették át az elismerő oklevelet és a győzelmet hirdető matricát.

Megkezdődött a Csörsz park fejlesztése

A környéken élőkkel folytatott egyeztetések, valamint két szavazás után elkészültek a Csörsz park felújításának tervei, a megvalósítás a napokban kezdődött meg. Nagyszabású, több ütemben zajló önkormányzati fejlesztésről van szó, aminek részeként megújul a játszótér és a zöld terület, valamint bővül a közvilágítás.

Segélyhívó-készülék kerületi idős embereknek

A Hegyvidéki Önkormányzat 2017. október 1-jétől segélyhívó-készülék üzemeltetési költségeihez nyújt támogatást azoknak a kerületben élő időseknek, akik betöltötték 70. életévüket, és családjukban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 150 000 Ft-ot. A készülék igénybevételének további feltétele, hogy a kérelmező személy hozzátartozója, egyéb ismerőse vállalja: riasztás esetén segítséget nyújt a kérelmezőnek.

Szociális dolgozók kaptak díjat

Ünnepségre hívta a Hegyvidéki Önkormányzat a XII. kerület szociális és gyermekjóléti ágazatának közel kétszáz dolgozóját. Közülük néhányan kitűnő munkájukért díjakat és elismerő okleveleket vehettek át a szociális munka napja alkalmából rendezett programon.

Akadálymentesítés és támfalépítés

Jól haladnak a Hegyvidéki Önkormányzat beruházásában az utóbbi hetekben megkezdett gyalogosbarát fejlesztések. A Belügyminisztérium vis maior pályázatán elnyert támogatásból megkezdődhetett a Zugligeti úti támfal felújítása.

Adókedvezmények csökkentik az idősek terheit

Az időskorúak terheinek csökkentése érdekében jelentős kedvezményt biztosít a Hegyvidéki Önkormányzat az építményadó mértékében az életjáradéki szerződések által érintett lakások és a nyugdíjasotthonok esetében is. A helyi adókról szóló rendeletek módosítása mellett a Hegyvidék új arculati kézikönyve és településképi rendelete, továbbá a hajléktalanok rehabilitációs programjának folytatása is szerepelt a képviselő-testület legutóbbi ülésének napirendjén.

Építsünk közösen Betlehemet!

A Hegyvidéki Önkormányzat idén is várja olyan, nem szervezetten működő közösségek (például lakóközösségek, baráti társaságok) jelentkezését, akik vállalják, hogy az önkormányzat anyagi támogatása mellett saját erőből létrehoznak egy betlehemi jelenetet ábrázoló térbeli alkotást.