Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_francia_oroksegtol_a_magyar_ertekekig

A francia örökségtől a magyar értékekig

Történelmi Műemlékek Nyílt Napja (Historic Monuments Open Day) címmel indult útjára 1984-ben Franciaországban egy egyedülálló kezdeményezés. Ennek lényege, hogy a kiemelkedő, a nagyközönség előtt általában zárva lévő műemlék épületek egy hétvégén megnyitják kapuikat az érdeklődők előtt, ingyen és lehetőleg szakszerű vezetéssel.
Az Európai Unió 1991-ben hivatalosan is intézményesítette és útjára indította saját rendezvénysorozatát Európai Örökség Napok (European Heritage Days) címmel, egyben felszólította az Európai kulturális egyezmény tagállamait, hogy csatlakozzanak, és szervezzék meg hazájukban is minden évben, „Európa, közös örökségünk” szlogennel. Mára a rendezvényt a Baltikumtól a Balkánig, Izlandtól az Ibériai-félszigetig 48 országban minden szeptemberben megtartják, túllépve az unió határait is.
Hazánkban 1999-ben indult útjára a Kulturális Örökség Napjai, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma megbízásából, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szervezésében. Az igazán nagy feladat az objektumok tulajdonosaira, működtetőire, kezelőire hárul, mivel ők vállalják, hogy a látogatók számára hozzáférhetővé teszik értékes, szép épületeiket, gyűjteményeiket. Minden esztendőben egy-egy központi téma köré szerveződik a program, oly módon, hogy az kapcsolódjék valamilyen országos évfordulóhoz, ünnephez.
Az idei rendezvény részeként a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Petőfi Irodalmi Múzeum családi napot szervez szeptember 16-án, szombaton 10–17 óráig a Jókai-kertben. Előadások, természetismereti vetélkedő, élő társasjáték, „totyogós” játszóház, ingyenes tárlatvezetés a Jókai Emlékszobában, vezetett irodalomtörténeti és odúismereti séták várják a vendégeket, továbbá megtekinthetik a Magyarország madárvilága című kiállítást. Mindezek mellett egész nap működik a Cincér Piac, az MME Bolt és az irodalmi apróságok vására.

V. K.