Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Csucsfutas_es_letszamrekord_az_Erzsebet_kilatoban1

Csúcsfutás és létszámrekord az Erzsébet-kilátóban

Ismét rekordok dőltek meg a János-hegyi Erzsébet-kilátóban immár kilencedik alkalommal megrendezett „Fuss a csúcsra!” lépcsőfutóversenyen. Az eddig minden évben győztes Hirling Márk 21,38 másodperccel ötödször is megjavította saját, egyben a viadal pályacsúcsát, míg a versenyre regisztrálók száma most először elérte a kétszázharminchetet.

Minden ellenkező híresztelés dacára a lépcsőzés jó mulatság, igazi közösségi program is lehet. Nem kell hozzá más, csak egy emblematikus helyszín, jó társaság, no meg a versengés izgalma, amit a mozgás öröme tesz teljessé.Csucsfutas_es_letszamrekord_az_Erzsebet_kilatoban2Ennyi a titka a János-hegyi Erzsébet-kilátóban minden évben megrendezett „Fuss a csúcsra!” lépcsőfutóversenynek, amelyen a tapasztalatok szerint kicsik és nagyok, profi és amatőr sportolók, villámléptűek és komótosan haladók egyaránt jól érezhetik magukat. Hiszen saját erejükből valamennyien legyőzik az eléjük tornyosuló akadályt, azaz ebben az esetben 134 lépcsőfokot, hogy aztán mosolyogva lesétáljanak Budapest legmagasabb pontjáról.Csucsfutas_es_letszamrekord_az_Erzsebet_kilatoban3„Az Erzsébet-kilátó Hegyvidék egyik büszkesége, ezért hoztuk ide ezt a különleges programot, ami a kerülethez méltó módon népszerűsíti a sportot és a mindennapos mozgást – beszélt az előzményekről a versenyt elindító Fonti Krisztina alpolgármester. – Tavaly ugyanebben az időpontban szinte télies volt az időjárás, nyugodtan lehetett volna Csússz a csúcsra! a verseny neve, mégis több mint kétszázan jelentkeztek. Az idén ezt bőven sikerült felülmúlni, már az előnevezők száma elérte a százhetvenötöt. Külön öröm számomra a kisgyermekes családok és az idősebbek részvétele, mert a mozgás a legkisebbek és a szépkorúak számára egyaránt létfontosságú. Segíti a gyerekek fejlődését, javítja a készségeket és a kreativitást, idősebb korban pedig hozzájárul a szellemi, testi és lelki egészség megőrzéséhez.”
Az alpolgármester szerint a „Fuss a csúcsra!” igazi közösségépítő kezdeményezés, nagyszerűen szolgálja a generációk találkozását. Nem véletlen, hogy a program önkéntesei közül többen a kerületi gondozási központokból érkeztek.Csucsfutas_es_letszamrekord_az_Erzsebet_kilatoban4Az idősebb korosztályt képviselte Molnár Tünde, aki már negyedik alkalommal teljesítette az erőpróbát. „Van egy kis helyzeti előnyöm, ugyanis a közelben lakom, és rendszeresen járok az Erzsébet-kilátóba, amelynek minden apró kövét ismerem. Bár átléptem a hetedik ikszet, a sport fontos része maradt az életemnek, szinte mindennap kocogok a Normafán, a barátaimmal Nordic walkingolni is szoktunk” – árulta el a siker receptjét a nyugdíjas pedagógus, mindenkit arra biztatva, hogy legalább naponta fél órát feltétlenül mozogjon.
Hamisítatlan tavaszköszöntő programnak nevezte a versenyt Móczán Mónika, a szervező Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetője. Ennek megfelelően a versenyzők mellett a kísérőket is igyekeztek megszólítani. A legkisebbeket ugrálóvár és arcfestés várta, a kilátó előtti téren felállított színpadon pedig kerületi előadók, csoportok produkcióinak tapsolhatott a közönség.Csucsfutas_es_letszamrekord_az_Erzsebet_kilatoban5Kezdésként Veronika Berger mozgatta meg a versenyzőket. A közös zumba után a Hegyvidék SE Szivárvány Táncszínház moderntánc-csoportja, majd a Jókai iskola diákjainak ritmikusgimnasztika-bemutatója és a Csillagszemű Táncegyüttes fellépése következett. Móczán Mónika örömmel újságolta, hogy az idén online és helyben összesen 237 regisztráció érkezett, ami rekord a verseny történetében.
Ebben szerepe lehet annak is, hogy két évvel ezelőtt változott a kiírás. Míg korábban korcsoportonként és nemenként az első három helyezett kapott díjazást, azóta a gyermek, ifjúsági, felnőtt és szenior kategóriákban az előre meghatározott szintidőket teljesítők is számíthatnak az 5000 forintos ajándékutalványra. Természetesen mindenkinek jár – a szponzoroknak köszönhetően – ajándékcsomag és az esemény logójával díszített emlékpóló, a leggyorsabb lépcsőfutó pedig egy 40 ezer forintos utalványt is hazavihet.
Az utóbbi sorrendben kilencedik alkalommal került a hegyvidéki Hirling Márkhoz, aki 2010, 2012, 2015 és 2016 után ismét megdöntötte a pályacsúcsot. Ez azt jelenti, hogy a KFKI sugárvédelmi felelősének nevéhez fűződik az összes eddigi rekord és összetett győzelem.Csucsfutas_es_letszamrekord_az_Erzsebet_kilatoban6„Nem igazán edzettem az utóbbi időben, mostanában inkább a hosszabb távokra koncentrálok. Áprilisban elindultam a Vivicittán, de más félmaratonik is a naptáramban vannak, így kevesebb időm jut a lépcsőzésre” – ismerte el a verseny „örökös bajnoka”, aki ráadásul úgy érte el a 21,38 másodperces új rekordot, hogy féltávnál egy pillanatra elvesztette az egyensúlyát, és megcsúszott.
„Nem számoltam ki jól a lépcsőfokokat, ami okozott némi időveszteséget, de szerencsére végül meglett a csúcsdöntés. Sokat jelentett, hogy az egyik versenyző nagyszerű, huszonhárom másodperc körüli időt futott, így megvolt az a bizonyos pluszmotiváció” – mesélte Hirling Márk, aki továbbra sem tett le arról, hogy álomidőt futva 20 másodperc alatt érjen célba.

sm.