Könnyű, gyors fogások hétköznapokra és vendégváráshoz
Végre zöldbe borult körülöttünk a világ! A lustán terjengő virágillatban éppoly jólesik ilyenkor egy séta a Hegyvidék csendes, fás utcáin, mint a Hármashatár-hegyen, vagy épp a Harang-völgyben. A friss levegő és a mozgás felpezsdíti a vérkeringést, nem csoda, ha hamar megjön az étvágyunk. Néhány új recept mellett most megoldást kínálunk az ünnepi maradékok találékony felhasználására is.
Marokkói narancssaláta
A Váncsa István-féle gyűjtés egyik gyöngyszeme ez a marokkói különlegesség, amiben az édes a sóssal és a csípőssel meglepő és izgalmas ízkeveréket produkál. Jó nagy, könnyen hámozható narancsokból tanácsos elkészíteni, közvetlenül a tálalás előtt, mert a fekete olajbogyó hamar megfesti a napsárga gyümölcsszeleteket.
Hozzávalók
3-4 édes narancs
15 dkg magozott fekete olajbogyó
2 ek olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
½ tk pirospaprika
chili, csipet porcukor, római kömény
2 ek friss petrezselyem
A narancsokat meghámozzuk, a vékony héjuktól is megszabadítjuk őket, majd félbe-, harmadba vágjuk, és egy tálba halmozzuk a gyümölcsöket. Az olajba beletörünk két fokhagymát, elkeverjük benne a pirospaprikát, a cukrot, a chilit, a római köményt és az apróra vágott friss petrezselymet is, aztán a narancsot meglocsoljuk a dresszinggel. Végül félbevágjuk az olajbogyókat, és meghintjük velük a salátát.
Gyömbéres csirkeleves
Csípős-savanykás, forró, mégis üdítő – ilyen a kurkumás-gyömbéres csirkeleves, ami aránylag rövid idő alatt elkészíthető, és mindenkit levesz a lábáról.
Hozzávalók
2 gerezd vékonyra szeletelt fokhagyma
¼ tk kurkuma
1 tk reszelt gyömbér
1 tk extra szűz olívaolaj
1,5 l csirkealaplé
1 csomag angyalhajtészta vagy cérnametélt
1 csirkemell vagy 2 csirkecomb
1 ek friss citromlé
mogyoróhagyma
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, s rádobjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát, a kurkumát és a frissen lereszelt gyömbért. Amikor illatozni kezd, tegyük rá a csirkehúst, pirítsuk meg minden oldaláról, majd öntsük fel az alaplével, s főzzük puhára.
Ha kész, vegyük ki a húst, tépkedjük darabokra, közben főzzük meg a kis lángon bugyogó levesben a tésztát. Húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a csirkét és a frissen facsart citromlevet. Hajszálvékonyra szeletelt mogyoróhagymával tálaljuk.
Sertés mexikói módra
Gyorsnak éppen nem mondható, de annál egyszerűbb és különlegesebb az alábbi recept. Ez a szaftos, dél-amerikai ízesítésű hús nemcsak egy kiadós ebédre, de baráti összejövetelre készített snackként is bátran feltálalható.
Hozzávalók
1 dl narancslé
1 dl achiote szósz (Culinarisban kapható)
3 ek olívaolaj
70 dkg lapocka (csont nélkül)
½ vöröshagyma
1 lilahagyma
4 tk fehérborecet
½ chili
1 lime leve
só, bors, oregánó, római kömény
4 tortilla
Keverjük össze a narancslében a fűszereket az olajjal, a fehérborecettel és az achiote szósszal. A kicsontozott lapockát kötözzük össze, majd szurkáljuk meg egy éles késsel. Fektessük alufóliával bélelt tepsire, és öntsük rá a páclevet. Szórjuk meg a durvára vágott vöröshagymával, s burkoljuk be gondosan az alufóliába, hogy sehol ne folyhasson ki a páclé, és ne is párologhasson el.
Legalább egy órát hagyjuk pácolódni a húst, mielőtt betoljuk a 200 fokosra előmelegített sütőbe, amiben négy órán át sütjük. A chiliből távolítsuk el a magokat, és vágjuk finomra, majd keverjük az apró kockákra felszeletelt lilahagymához, és az egészet locsoljuk meg zöldcitromlével.
Ha a hús elkészült, szedjük ki a sütőből, és hagyjuk állni húsz percig. Utána vagdossuk le róla a madzagokat, és vágjuk vastagabb szeletekre, majd a rostok mentén szedjük kisebb darabokra. Locsoljuk meg a szafttal, amiben kisült, aztán töltsük a száraz serpenyőben megpirított tortillalapokba, szórjuk meg a chilis lilahagymával, és göngyöljük fel.
Aszalt paradicsomos kocka
Ez a kiadós vendégváró melegen és hidegen is meglehetősen kelendő szokott lenni. Mivel szaggatni sem kell, aránylag gyorsan elkészíthető. Akinek van kedve, megbolondíthatja egy kis oregánóval vagy bazsalikommal is.
Hozzávalók
40 dkg túró
40 dkg liszt
40 dkg burgonya
40 dkg vaj
12 dkg aszalt paradicsom
reszelt parmezán
1 tojás
3 tk só
A burgonyát megfőzzük, áttörjük, és hűlni hagyjuk. Az aszalt paradicsomot apróra vágjuk. Az áttört túrót, a lisztet, a burgonyát és a vajat összegyúrjuk, hozzádolgozzuk a paradicsomot, és egy éjszakán át hűtőben pihentetjük.
Másnap jó hüvelykujjnyi vastagra nyújtjuk (úgy számoljunk, hogy nemigen emelkedik majd meg a sütőben!), egy tojással megkenjük a tetejét, meghintjük reszelt parmezánnal, és pizzaszeletelővel egyforma négyzetekre vágjuk. Kétszáz fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Epres túrótorta
Bár a szezonja csak most indul majd, finoman már hangolódhatunk az epres desszertekre. Ez a túrótorta nem éppen könnyű édesség, én kétféle natúr sajtkrémet szoktam használni hozzá, így az íze sokkal kiegyensúlyozottabb.
Hozzávalók
50 dkg túró
50 dkg mascarpone
15 dkg cukor
9 dkg liszt
3 tojás
1 citrom héja és leve
90 dkg eper
3,5 lapzselatin
50 ml víz
8 dkg cukor
Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokosra. Keverjük el a cukrot a túróval és a krémsajttal, adjuk hozzá a tojássárgáját, majd a lisztet, a citrom levét és reszelt héját. Verjük kemény habbá a tojások fehérjét, aztán forgassuk bele a tésztába. Öntsük tortaformába, és kb. 30 perc alatt süssük készre.
A tetejére szórjunk friss vagy mirelitepret, amiből kb. 15 dekányit kevés vízzel leturmixolunk, majd a cukorral együtt felforralunk. Az időközben 5 percre hideg vízbe áztatott lapzselatint feloldjuk benne, ezzel locsoljuk meg a torta tetejére tett gyümölcsöket. Jól behűtve tálaljuk.
(Kövesdy)