Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_Napos_uti_Haris-haz

A Napos úti Haris-ház

Dr. Haris Jenő (1876–1955), a jogász végzettségű magánhivatalnok csaknem negyvenévesen kötött házasságot a szepesszombati Flittner Klárával (1884–1961), akitől hamarosan két fia – Ervin és György – született. Családjával Buda virányosi részén, a Napos út 7. szám alatt lakott, egy átlagos méretű kertes villában.
A korabeli lapok tudósítása szerint Haris a zenei életben is tevékenyen részt vett: „A Keresztény Nemzeti Liga Vár, Tabán, krisztinavárosi körzete 1922. április 29-én az Attila-utcai iskolában magas színvonalon álló propaganda estét rendezett. Közreműködött a Haris Jenő dr. vezetése alatt álló kamarazene társaság, mely Beethoven D-dúr négyesét és Rubinstein B-dúr trióját nagy művészettel adta elő.” Haris Jenő a Magyar Rádió megalakulása után annak egyik zenei megfigyelője lett.
Már több éve a Salgótarjáni Kőszénbánya Részvénytársaság nyugalmazott igazgatója volt, amikor barátjával, Árkay Bertalannal új házat terveztetett egyre népesedő családjának. A modern stílusú villa 1937-ben készült el a Hieronymi Károly miniszterről elnevezett úton.
A Városmajorra néző épület alagsorába a kiszolgálóhelyiségek kerültek, s ott lakott a házmester és a cselédlány. A magasföldszinten és az emeleten megosztva elhelyezett, hatszobás lakást egy nyitott oldallépcsőn lehetett megközelíteni, de a két felső szintet egy belső lépcsőház is összekötötte (vagy tetszés szerint szétválasztotta).
A téglalap alakú ház jobb oldalát félhengeres épületrész bővíti, amely az alagsorban és a magasföldszinten a nappali zárt verandája (három-három ablakán esslingeni redőnnyel), az emeleten pedig terasz. A villa eredetileg nemesvakolatot kapott. A kétállásos garázs egy év múlva épült meg a kapuval szemben.
Dr. Haris Jenő a Napos úti házat csak 1939 októberében adta el, Zakariás Antalné 73 000 pengőt fizetett érte. A tranzakcióról a Magyar Távirati Iroda is beszámolt „Nagyobb ingatlan eladások Budapesten” címmel. Ebből a pénzből kényelmesen tudtak élni, amíg ezt a politikai viszonyok lehetővé tették. Egy ideig náluk lakott Haris feleségének egyik testvére, Ilona és férje, Cornides Aladár bankhivatalnok is.
„Aztán a háború után, a szokásos államosítás és beköltöztetések révén, mi visszaszorultunk az emeletre, a többi kiutalásra került. Én 1957-ben már ebbe a lakásba születtem, apám második házasságából. Apám – a Magyar Nemzeti Bank főellenőre, később exportigazgatója – első felesége, a tanítónőként dolgozó Proff Kornélia baronesz egy neves ügyvéd lánya volt, de a háború után elváltak, és a bárói családot kitelepítették. Gyerekkoromban vidám élet folyt a házban, a Cornides famíliában hat gyerek nevelkedett, köztük a legtöbb az én korosztályombeli, nagyokat játszottunk együtt. 1995-ben vásároltam vissza az egész házat a korábbi bérlőktől, szüleim és feleségem szülei laktak ott sokáig, de végül 2012-ben mégis eladtam, mert kicsi lett a családunknak” – emlékezik vissza dr. Haris Jenő unokája, György.
A villa – mostani címén Pethényi köz 6. – utcai homlokzatán ugyan kissé már viseltes a sárga vakolat, de az épület eredeti formájában áll.

Verrasztó Gábor