Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nemetul_brillirozo_Jokaisok

Németül brillírozó jókaisok

Schmidt Helga és Stranigg Gréta, a Jókai iskola tanulói az első helyen végeztek a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata által meghirdetett nyelvi versenyen. A hatodikos diákok előbb sikeresen teljesítették az országos vetélkedő írásbeli fordulóját, majd bekerültek a döntőbe, amiben tizenöt kétfős csapat mérte össze német nyelvismerettel kapcsolatos tudását.
„Nem vagyunk németek” – válaszolták mosolyogva a lányok, amikor a nevük alapján arról kérdeztük őket, vannak-e német anyanyelvűek a családjukban. Ha lennének, nem is indulhattak volna a versenyen – erre Szlovencsákné Sütő Ágnes történelem és német szakos tanár, a gyerekek felkészítője hívta fel a figyelmünket. A vetélkedőt 5. és 6. osztályos, a németet magyarországi iskolában tanuló, nemzetiségi tagozatos gyerekek részére hirdették meg, emiatt azok sem nevezhettek, akik hosszabb ideig német nyelvterületen éltek.
A pedagógus elmondta, hogy a döntőre a német nemzetiségi oktatás szempontjából kiemelkedő jelentőségű településekről, Herendről, Komlóról, Taksonyból és Pécsről is érkeztek fiatalok. Erős volt tehát a mezőny, ám tanítványai irigylésre méltó magabiztossággal vették az akadályokat
A Tatabányán rendezett finálé szóbeli fordulójában a versenyzőknek egy történetet kellett elmesélniük néhány kép alapján, továbbá egy jelenet bemutatása volt a feladatuk. A jókais lányoknak születésnapi partiszervezés jutott témaként, ami nem okozott számukra különösebb nehézséget: nemcsak a biztos nyelvtudásuk miatt, hanem azért sem, mert már évek óta jól ismerik egymást, barátnőkként sok közös élményben volt részük. Ennek köszönhetően nem egy bemagolt párbeszédet adtak elő, hanem teljes természetességgel diskuráltak arról, hogyan lehetne emlékezetessé tenni az elképzelt bulit.
Schmidt Helga és Stranigg Gréta kiváló szereplése lenyűgözte a szakmai zsűrit. A maximálisan elérhető 122 pontból 121,5-et szereztek, jóval többet, mint az utánuk következő csapat. Mint a Hegyvidéken tanuló diákok elmondták, meglepetésként érte őket a győzelem, nem is álmodtak ilyen eredményről.

z.