Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Meg_tobb_fat_es_mulcsot_a_Hegyvidekre1

Még több fát és mulcsot a Hegyvidékre!

Egyre több akciót indít a Hegyvidéki Önkormányzat zöld irodája a zöld területek fejlesztésével, ápolásával kapcsolatban, ami minden XII. kerületi polgárnak hathatós segítséget nyújt. Ezekből ajánlunk most kettőt.

Személyes történettel kezdem. Télen, az egyik nem különösebben télies napon a házunk előtt megpördült és fának csapódott egy autó. Szerencsére nem történt személyi sérülés, a kocsit néhány óra elteltével elszállították, az élet visszazökkent a megszokott kerékvágásba. Azaz csak majdnem, mert a kidöntött fiatal fa és a hozzá tartozó támasztórudak maradványai még napokig akadályozták a gyalogosokat a járdán. Végül munkások a föld felszíne felett lefűrészelték a rudakat, és mindent elszállítottak.
Hasonlót bárki láthat a Hegyvidéken, hiszen szinte az összes ház előtt áll legalább egy-két fa. Azonban a történetnek itt még nem szabad(na) véget érnie, valami még hiányzik: igen, a fa pótlása! Erre is lehetőséget teremt a Hegyvidéki Önkormányzat zöld irodájának akciója, a „Még több fát a Hegyvidékre”.
Az önkormányzat a lakosság segítségét kéri olyan területek megjelölésében, ahova fát lehet ültetni. Nincs más feladat, csak pontos leírást (még jobb, ha fényképet) adni az alkalmas helyről. Az ideális területen legyen mintegy két négyzetméter burkolatlan rész – egyrészt hogy el lehessen ültetni a fát, másrészt pedig azért, hogy a növény fejlődéséhez elegendő nedvesség jusson a talajba addig, amíg a csemete még kicsi, és később, évtizedek múltán is.
A szabad terület, persze, nemcsak a talajon szükséges, hanem felette is, ahol a fa lombkoronája terebélyesedik majd. A megfelelő helyötleteket a faultetes@hegyvidek.hu e-mail-címre lehet elküldeni, hogy aztán a zöld iroda szakemberei elvégezhessék a további munkálatokat.Meg_tobb_fat_es_mulcsot_a_Hegyvidekre2A másik akció a növények gondozásának ellenkező előjelű feladatát jelenti. Ahol már nagyra nőttek a fák, bokrok, rendszeresen metszeni kell őket, ami gyakran nagy mennyiségű zöldhulladék kezelésével jár. A karvastagságú ágak, a nagy térfogatban keletkező vékonyabb gallyak elhelyezése általában problémát jelent a kertben. Elégetni ezeket nem a legszerencsésebb megoldás, ráadásul az év egy részében tilos is. Ha felhalmozzuk, akkor sokáig a kertben éktelenkedik a kupac, és nem hoz semmilyen hasznot. Marad még a takaros kötegekbe rendezgetés és elszállíttatás, de ekkor is elveszítjük a nagy mennyiségű zöldhulladékban rejlő hasznos anyagokat.
Ezen a problémán segít az önkormányzat lakossági ágaprítási programja. Nem kell mást tenni, mint vagy személyesen a zöld irodában (XII., Kiss János altábornagy utca 43–45., földszint), vagy elektronikusan (www.komposztmester.hu) regisztrálni. A jelentkező ezután részletes tájékoztatást kap az aprítás elvégzéséről. A program ingyenes, a felmerülő igények kielégítése jelentkezési sorrendben történik.
Az egy lakcímen legfeljebb 10 köbméter friss ág aprítását kínáló akció eredményeként értékes mulcs keletkezik, amely a kertben számtalan módon felhasználható. A bokrok alatt, virágágyakban vagy kerti utakon elterítve hatékonyan véd a gyomosodás ellen, és lassítja a talaj kiszáradását. Mindeközben a felaprított fadarabok hozzávetőleg egy év alatt komposztálódnak, átadják tápanyagaikat a talajnak és közvetve a kert növényeinek.
Az ágaprítás érdekében a legfeljebb 20 centiméter átmérőjű ágakat össze kell gyűjteni, de nem szükséges kötegelni, vagy hosszában felvágni. Az aprítást végző szakemberek előre egyeztetett időpontban érkeznek. Ha lehet, a darálást a kertben végzik el. Amennyiben ez nem megoldható, a keletkező mulcsot mihamarabb vissza kell hordani a kertbe. A program keretében az apríték elszállítására nincs mód.
Ezzel a szolgáltatással a kerttulajdonosok olyan lehetőséget vehetnek igénybe ingyenesen, aminek a munkagépszükséglete messze meghaladja egy társasház vagy egy család kertészeti felszereltségének kereteit. A kertben amúgy csak gondot okozó ágak darálásával keletkező mulcs pedig változatosan felhasználható, értékes anyag.

(Barta)