Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Viz_alatti_csodak_a_felszinen1

Víz alatti csodák a felszínen

Ismeretlen formák, ismerős érzések – így lehetne leginkább jellemezni Csurka Eszter bronzszobrait, amik a Hegyvidék Galéria új kiállításán láthatók. „Búvárruhában, a víz alatt dolgozom. Segítőim egy hosszú előkészítő folyamatot követően speciális anyagot öntenek a medencébe, amelyet aztán a vízzel együtt formálok meg. Hihetetlenül részletgazdag felületeket írnak a hullámok, ezért minden egyes szobor egyedi és megismételhetetlen” – beszélt technikájáról a Munkácsy-díjas művész, aki azt is elmondta, hogy a víz mindig fontos szerepet töltött be az életében.
„Csurka Eszter hosszú ideje foglalkozik a különleges pillanatok megragadásával. Így születtek a szobrok is. A forró viasz a víz alatt megdermed, majd véletlenszerű formát vesz fel, s közben létrejönnek a különös képződmények. Alkotás közben bizarr együttműködés teremtődik a művész és a természet között” – magyarázta Fitz Péter művészettörténész a kiállításmegnyitón.Viz_alatti_csodak_a_felszinen2Az „Oh természet, oh dicső természet!” című tárlaton felsorakoztatott munkákat Petőfi Sándor Tisza című verse ihlette. Csurka Eszter akvarellfestményei egy régi fotósorozat alapján készültek: a pasztellszínű képeken akváriumba zárt, arc nélküli embereket látunk, a vízben lebegő figurák könnyed mozgása a magzati létre emlékeztet.
A vizuális kalandozás során izgalmas kulisszatitkokba is bepillantást nyerhetünk. Egy videó a víz alatti szobrok születését mutatja be, és a kiállítás része egy falra vetített mozgásszínházi produkció is, amelyben a szereplők víz nélkül imitálják az úszást.

B. Mimi

 

Csurka Eszter kiállítása május 16-ig megtekinthető a Hegyvidék Galériában (XII., Királyhágó tér 10.).