Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Faultetes_a_MOMkult_kertjeben1

Faültetés a MOM Kulturális Központ kertjében

Méltán népszerű közösségi pihenő- és találkozóhely a MOMkult kertje, ahová az intézmény programjaira érkezők mellett az arrafelé sétálók is szívesen betérnek. Ott működik a környék egyik legjobban felszerelt játszótere, így a növényekkel gazdagon beültetett zöld területen mindig sok a gyerek. A látogatók biztonságát szem előtt tartva a MOMkult vezetősége nemrégiben felmérette a kertben álló fák állapotát.
Mint Hambuch Gerda igazgató elmondta, a munkával megbízott Garden Faápoló Kft. szakvéleményéből kiderült, hogy az épület melletti két nyárfa, valamint a biopiac szomszédságában álló másik három példány – négy kanadai és egy fehér nyár – kórosan elöregedett, és bár kívülről nem látszik, törzsük belül jelentősen odvas. Ezt mutatta ki a kerületben már több park felmérésekor is sikerrel alkalmazott magyar találmány, a Fakopp nevű készülék, amely ultrahang segítségével tárja fel a törzsben, nagyobb ágakban kialakult korhadásokat.Faultetes_a_MOMkult_kertjeben2Ezeknél a fáknál az odvasodás és az ebből adódó üregesedés már olyan mértékű, ami alapjaiban veszélyezteti az állékonyságot és a stabilitást. Ez azt jelenti, hogy nagyobb viharban akár ki is dőlhetnek, vastag ágaik könnyen letörhetnek. Ezért a fokozottan élet- és balesetveszélyes öt fát, sajnos, haladéktalanul ki kell vágni, amit Torma László, a helyi polgármesteri hivatal faápoló szakmérnöke is megerősített. „Szomorúak vagyunk, mert bár ezek a növények a kert ékességei voltak, és kopárabb lesz nélkülük a tér, de az ide járó gyerekek és felnőttek biztonsága a legfontosabb” – mondta Hambuch Gerda.
A fakivágás december elején megtörténik, és a régi nyárfákat még ebben a hónapban háromszor iskolázott, előnevelt, nagyméretű csemetékkel pótolják. További három példánynál, egy kanadai nyár, egy virágos kőris és egy ezüst hárs esetében koronakönnyítést és koronamegerősítést javasoltak a szakemberek, ezzel hosszú évekkel megtoldható a fák élettartama.
Hambuch Gerda azt is hozzátette, hogy a MOMkult gondoskodik majd a növények megfelelő ápolásáról, öntözéséről, hiszen az a cél, hogy azok mielőbb lombos árnyékot adjanak a látogatók örömére.

M.