Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Időseknek szóló kiadvány készül

Új kiadványt készül kiadni a Hegyvidéki Önkormányzat. Az elmúlt években az oktatás, a sport és a kultúra témakörében jelent meg hasonló, míg a következő, ami a tervek szerint a jövő év elejére készül el, az idősekhez szól majd – erről is beszélt Fonti Krisztina a hegyvidéki Idősügyi Tanács legutóbbi ülésén.
A könyv részletesen bemutatja az önkormányzat kötelező és önként vállalt ellátásait, támogatásait, kulturális és egészségügyi programjait, szabadidős és sportolási lehetőségeit, valamint azokat az egyéb XII. kerületi szolgáltatásokat, amik az idősek igényeit szolgálják. A tartalom a következő hetekben válik véglegessé, ezért az alpolgármester arra kérte az érintetteket, hogy ha van olyan téma, amiről szívesen olvasnának a kiadványban, mondják el javaslataikat. A tanács tagjai éltek is ezzel a lehetőséggel.
A Hegyvidéki Szociális Központ tavaly decemberben kinevezett vezetője, Druskóczi Tünde – aki első alkalommal vett részt az ülésen – szakmai elképzeléseit ismertette, valamint összefoglalót adott az önkéntességről, közösségépítésről és információs segítségnyújtásról szóló, évek óta sikerrel működő Szépkorúakért a Hegyvidéken Programról. Az időseket segítő önkéntesek felkészítése kapcsán a Budahegyvidéki Református Egyházközség képviselője érdeklődött, be lehet-e „lesni” a képzésbe. Bajkainé Király Anna, a program koordinátora elmondta, semmi akadálya, minden érdeklődőnek meg tudják teremteni ennek lehetőségét.
A Németvölgy Gondozási Központ Idősek Klubjának tagja arra kérdezett rá, hogy egy még nem nyugdíjas, de beteg, egyedül élő XII. kerületi lakos is igényelhet-e házi segítségnyújtást. A Hegyvidéki Szociális Központ vezetőjének válaszából kiderült, hogy intézményük az ilyen rendkívüli élethelyzetekben is segítséget tud nyújtani, előzetes egyeztetés alapján.
A klubtag, aki amatőr színészként szerepel egy újbudai, hatvan év felettiekből álló társulatban, felajánlotta, hogy a hegyvidéki időseknek is eljátsszák az egyik vidám, bűnmegelőzési témájú darabjukat. Fonti Krisztina alpolgármester felhívta a figyelmet, hogy a Hegyvidéken rendszeresek a bűnmegelőzési előadások időseknek, ugyanakkor örül a kezdeményezésnek, és a Jókai Klubot ajánlotta a produkció bemutatásához, ahol színpad és több mint százfős nézőtér áll rendelkezésre.
A Jókai Klub nyugdíjasközösségének képviselője arról kért tájékoztatást, hogy a továbbiakban is részt vehetnek-e ingyenes számítógépes képzésen az idősek. Mint elhangzott, a díjmentes tanfolyamra a Hegyvidéki Szociális Központ fogadja a jelentkezéseket, hamarosan két csoport oktatása is megkezdődik.

K.