Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Uj_ter_a_Libego_felso_vegallomasanal1

Téravató a Libegő felső végállomásánál

Hangulatos pihenőhellyé vált a Libegő felső végállomása előtti tér. A korábban aszfalttal borított területet parkosították, murvás sétányokat alakítottak ki padokkal és asztalokkal, büfé és illemhely céljából két pavilont helyeztek el, valamint az egykori Jánoshegyi vendéglő megmaradt teraszának felújításával lenyűgöző panorámájú kilátópontot hoztak létre a kivitelezők.

„Az egész város kirándulóhelye a Normafa, ahol az egyik legismertebb kirándulócélpont a Libegő felső végállomásának környezete” – mondta Gulyás Gergely, a XII. kerület országgyűlési képviselője, a Miniszterelnökség vezetője az említett terület előtt felújított tér átadásán. A Miniszterelnökség vezetője kiemelte, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat kormányzati támogatással hatalmas energiákat helyez a környék megújításába. „Ha a sikeres fejlesztések és a természeti adottságok egymásra találnak, akkor a Normafa egyedülállóan vonzó pontja lehet Budapestnek” – tette hozzá.Teravato_a_Libego_felso_vegallomasanal3„Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem ver bennünket a fejlesztők átka: nincs időprés, »most vagy soha« kényszer” – utalt Pokorni Zoltán polgármester arra, hogy az állam segítségével évek óta nyugodt tempóban tudják megvalósítani a Normafa-program egyes elemeit. Kitért rá, hogy a kormány nemcsak pénzzel segíti a munkálatokat, hanem azzal is, hogy bizalmat szavazott a Hegyvidéki Önkormányzatnak, és rábízta az állami terület kezelését.
A Libegő János-hegyi állomásépülete előtti tér régebben buszforduló volt, sokáig az autók használták. Most viszont a leromlott állapotú, töredezett aszfalttal borított terület park lett, cserjékkel, fákkal, stabilizált murvaburkolatú sétányokkal, padokkal, asztalokkal, valamint egy-egy büfé és mosdó számára mobil pavilonépületekkel.
Az egykori – 1880-ban megnyílt, a második világháborúban pedig elpusztult – Jánoshegyi vendéglő teraszának mindmáig megmaradt alapjain kilátópont jött létre, amely az újonnan kialakított rámpának köszönhetően kerekesszékkel is könnyen bejárható. A Libegő felső állomásánál megvalósuló környezetrendezés teljes költsége több mint 130 millió forint volt.Teravato_a_Libego_felso_vegallomasanal2„A BKV fenntartásában működő Libegő még korszerűsítésre vár, az önkormányzat azonban elkészíttette az állomásépületek fejlesztésének terveit” – folytatta Pokorni Zoltán. A Libegő pályájának műszaki átalakítására vonatkozóan is megtette javaslatait az önkormányzat: például azt, hogy a székeket le lehessen lassítani a fordulóknál, ami nagy segítséget jelentene a nehezebben közlekedők számára.
A további tervekről szólva a polgármester elmondta, hogy a Normafa-program keretében jövőre a meglévő sífutó- és szánkópálya fejlesztése valósulhat meg. Jelenleg ezek engedélyezési eljárása zajlik, a megújított pályákat várhatóan a következő télen vehetik majd birtokba a látogatók.

z.