Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ujsagpapirbol_karacsonyi_disz1

Újságpapírból karácsonyi dísz

Zenés-verses műsorokkal, kiállítással és kézműves-foglalkozásokkal kísért adventi jótékonysági vásár zajlott december első szombatján az ősz óta új épületben működő Hegyvidéki Kulturális Szalonban. Ezúttal is a hegyvidéki nagycsaládosok, a szalonban foglalkozásokat tartó önkéntesek, valamint a Fejlesztő Napközi Otthon gondozottjai árulták saját készítésű portékáikat, hogy a bevételt rászoruló családoknak és sérült felnőtteknek adományozzák.
Talán még soha nem volt ilyen széles a választék, mint most: az árusok a földszint egy részét és az egész első emeletet elfoglalták standjaikkal. A karácsonyfadíszektől az ékszereken és lakáskellékeken át a saját készítésű finomságokig felsorolhatatlanul sokféle egyedi termék közül válogathattak az ajándékot kereső hegyvidékiek.
„A különleges élelmiszereink fogynak a legjobban, de azért a kézműves tárgyak iránt is van kereslet” – adott napközben rövid helyzetjelentést a lépcsőházi térben árusító Verseghi-Nagy család. Az édesanya a barátnőjével a Morzsákmány fantázianevű, különleges, gluténmentes édességeiket kóstoltatta meg a vevőkkel, miközben egyik lánya az iskolatársával fülbevalókat és égethető gyurmával kombinált, színes kanalakat kínált az érdeklődőknek.
A Fejlesztő Napközi Otthonba járó fiatalok, felnőttek elsősorban karácsonyi dekorációikat vitték el a vásárra. Idei újdonságuk az ajtóra akasztható, papírból font, harang alakú dísz volt. „A Hegyvidék újságot használtuk fel a harangokhoz, amely remek alapanyag” – osztotta meg velünk szakmai titkát az otthonban kézműves-foglalkozásokat vezető Alföldi Nóra szociális munkás.Ujsagpapirbol_karacsonyi_disz2„A Hegyvidéki Kulturális Szalon programjai egész évben az együttlétről szólnak, amire az adventi időszakban különösen nagy szükség van. Köszönet illeti az intézmény munkatársait, hogy itt együtt, tartalmasan tudunk készülni a karácsonyra” – osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel Fonti Krisztina alpolgármester.
Menyhárt Éva, a szalon vezetője arról beszélt, hogy karácsonyig számtalan programot szerveznek, összehangolva a szomszédos Városháza téri adventi vásár eseményeivel. Rendhagyó helyszínként az utcára nyíló, földszinti Miliő kávézóban pódiumbeszélgetésekkel, gitár- és jazzesttel, táncházzal és kézműves műhellyel, mézeskalács-sütéssel várják a vendégeket a következő hetekben.

d.