Farkára lépünk a farsangnak, hátat fordíthatunk a télnek!
A nagyböjt előtti utolsó hetekben vígan vendégeskedünk egymásnál. Megtehetjük, hiszen az esték egyre hosszabbodnak, és már reggel sem kell kétségbeejtő vaksötétben kitápászkodni az ágyból. Valahogy benne van a levegőben a változás. Hiába jönnek a szeszélyes havazások, s lepik el szánkózó gyerekek tömegei a Normafát, már az időjárás kiszámíthatatlanságában is a tavaszt sejtjük. És bizakodunk: hamarosan újra ideér, virágba borítja a fákat, illattal fűszerezi az erdei levegőt. Míg álmodozunk, csöndesen felemésztjük a disznótor maradékait, és madárlátta medvehagymától zöld, forró pogácsát forgatunk dermedt ujjaink között.
Nutellás csillag
Ritkán adom a fejem az interneten keringő, látványos, de gyakran felszínes videoreceptek kipróbálására, de ebben az esetben a gyerekek kedvéért – és legnagyobb örömükre – kivételt tettem. Ez az esztétikus nassolnivaló, ami pont illik egy ráérős, hétvégi reggel menüjébe, valóban egyszerű és nagyszerű, érdemes próbát tenni vele!
Hozzávalók
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
7 dkg cukor
1 csipet só
1,8 dl langyos tej
3 dkg olvasztott vaj
2 tojás
1 ek olaj
kb. 15 dkg Nutella
A kenéshez
1 tojás sárgája
1 ek tej
Bár az eredeti recept egy tasak szárazélesztőt ajánl, én jobb szeretem a frisset, úgyhogy ezt használtam. Fontos, hogy a kelt tésztához minden összetevő langyos legyen.
A tésztához kevés cukorral és langyos tejjel felfuttatjuk az élesztőt. Ezután mindent összekeverünk, és rugalmas tésztát dagasztunk. Ha elválik az edény szélétől és a kezünktől is, három cipóra osztjuk, letakarjuk, s langyos helyen körülbelül egy óra alatt a duplájára kelesztjük.
A cipókból egyenként akkora kerek lapokat nyújtunk, amekkora kissé túlnyúlna egy lapos tányéron. Sütőlapra tesszük, és – nem túl vékonyan – megkenjük Nutellával (kb. 7-8 dkg kerül két lap közé.) Kinyújtjuk a második cipót is, ráborítjuk, megkenjük, majd jöhet a harmadik. Ha kész, a tányért ráborítjuk, és körbevágjuk, hogy szép, szabályos formája legyen.
Ezután egy pohár peremével megjelölünk a közepén egy kisebb kört, amit nem fogunk bántani. Ennek a körnek a szélétől kifelé vagdossuk be a korongunkat oly módon, hogy mindig egymással szemben vagdalunk, így szép, szabályos cikkeket kapunk majd, összesen tizenhatot.
Ha ez megvan, nincs más dolgunk, mint kettesével megfogni és kifelé forgatni a cikkeket, amitől azok szépen megtekerednek. Ha mindet átforgattuk, a széleket szépen összenyomogatjuk, az egészet lekenjük a tojássárgájával elkevert tejjel, majd betoljuk az előmelegített sütőbe: 180 fokon körülbelül 15-20 perc alatt megsül.
Répaleves zöldcitrommal
Jéghideg, különlegesen üdítő leves, ami nemcsak főétkezéseknél, de svédasztalon, hidegtálak mellett, kis poharakban tálalva is megállja a helyét. Meglepően frissítő ízkombináció!
Hozzávalók
30 dkg sárgarépa
½ hagyma
1 lime
2 dl kókusztej
0,2 dl víz
1 ek olívaolaj
só, bors
Mossuk meg, hámozzuk le és karikázzuk fel a sárgarépát. Aprítsuk fel a hagymát, és az olívaolajon pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a sárgarépát, öntsük fel a vízzel, majd toljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe 20-30 percre. Ha megsült, öntsük hozzá a kókusztejet, és turmixgépben vagy botmixer segítségével egyneműsítsük.
Hámozzuk meg a zöldcitromot, majd a levét facsarjuk a levesbe. Forraljuk össze az egészet pár perc alatt, aztán hűtsük le alaposan. Jéghidegen, kevés, vékony csíkokra vágott limehéjjal díszítve tálaljuk!
Oldalas mustáros mártásban
A disznótor fénypontja számomra mindig a frissen kisült oldalas volt. Igaz, az alább következő nem az a gyorsan elkészíthető, egyszerű recept, de ezzel a krémes-tejszínes mustárszósszal megbolondítva egészen kiváló főétel varázsolható a húsból, ha van hozzá elég időnk.
Hozzávalók
1 oldalas
1 nagy póréhagyma
½ l csirkealaplé
2 dl sör
3 dl tejszín
1 egész fokhagyma
2 tk jó minőségű magos mustár
1 ek kukoricaliszt
só, bors, olívaolaj, vaj
Sózzuk, borsozzuk be az oldalast, és tegyük sütőzacskóba vagy tepsibe, amit majd szorosan le tudunk zárni alufóliával. Reszeljünk le mellé egy egész fokhagymát (nem kell megtisztítani sem), és rendezzük el körülötte a vékonyan felkarikázott póréhagymát. Öntsük fel a sörrel, adjuk hozzá a csirkealaplét és süssük 200 fokon jó két órán keresztül.
Ha megpuhult, bontsuk ki a csomagolásból, a levét öntsük egy lábosba, majd toljuk vissza a sütőbe, és pirítsuk meg a tetejét. Egy tálban hígítsuk fel a kukoricakeményítőt egy kis húslével, adjuk hozzá a mustárt, és jól keverjük össze. Öntsük a maradék húsléhez, forraljuk össze, végül adjuk hozzá a tejszínt is. A mártás gyorsan sűrűsödik!
Churros
Az idei farsangot nem szalagos fánkkal, hanem a spanyolok kedvencével, churrosszal búcsúztattuk. Az egyszerű égetett tésztából készült, cukorba hempergetett édességet különleges, mentás csokiszószba mártogatva bolondítottuk meg.
Hozzávalók
2,5 dl víz
12,5 dkg liszt
egy csipet só
zsír a sütéshez
20 dkg étcsokoládé
3 dl tej
2 ek friss mentalevél vagy 1 tk mentakivonat
Felforraljuk a vizet, majd hozzáadjuk a lisztet és a sót, s lassú tűzön addig kevergetjük, amíg a tészta kiszikkad kissé, úgy, hogy jól formálható legyen. Felforrósítjuk a zsírt egy lábosban. A tésztát habzsákba tesszük, amelynek a végére csillag alakú nyomófejet helyezünk.
Egy sütőpapírra egyforma méretű csíkokat nyomunk a tésztából, s ezeket egyenként engedjük a forró olajba. Aranybarnára sütjük őket, amikor megszűnik körülöttük a sercegés, kivesszük, és leitatjuk róluk a fölösleges zsiradékot. Kristálycukorba hempergetjük, így tálaljuk.
Mártogatósnak elkészítjük a csokoládét. Ehhez felforrósítjuk a tejet, és beleszórjuk az alaposan megmosott mentaleveleket. Lefedve 10 percig áztatjuk, majd kihorgásszuk őket. Közben vízgőz fölött megolvasztjuk a csokipasztillákat. Végül elvegyítjük a csokoládét a tejben. Langyosan tálaljuk.
Medvehagymás pogácsa
Néhány napja a Fény utcai piac felé ballagva egy medvehagymát áruló férfiba botlottam. Alig hittem a szememnek, de nem sokat teketóriáztam. Mit bánom én, ha üvegházi is, nem lehetett ott hagyni! Hazahoztam egy csokorral, és átkomponáltam a tiszteletére a régi, jól bevált családi pogácsareceptet. Íme!
Hozzávalók
50 dkg vaj
50 dkg túró
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
6-8 szelet bacon
1 csokor medvehagyma
1 ek só
A bacont lepirítom és miszlikbe aprítom, a medvehagymát vékony csíkokra sarabolom, aztán apró kockákra metszem. A lisztet gyúródeszkára kupacolom, rászórom az áttört túrót, és nagy lyukú reszelőn gyors mozdulatokkal lereszelem a hideg vajat. Az élesztőt egyszerűen a kupacra morzsolom, jöhet a só és az összetört bacon, végül rászórom a medvehagymát is!
Alaposan összedolgozom az egészet, aztán alufóliába tekerem, és legalább három órát pihentetem a jégen. A sütőt 200 fokra hevítem, a tésztát jó ujjnyi vastagra nyújtom és kiszaggatom. Sütőpapírral borított tepsire sorakoztatom, a tetejét megkenem felvert tojással, és aranybarnára pirítom a pogácsákat. Vigyázat, melegen egyenesen addiktív!