Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Farkára lépünk a farsangnak, hátat fordíthatunk a télnek!

A nagyböjt előtti utolsó hetekben vígan vendégeskedünk egymásnál. Megtehetjük, hiszen az esték egyre hosszabbodnak, és már reggel sem kell kétségbeejtő vaksötétben kitápászkodni az ágyból. Valahogy benne van a levegőben a változás. Hiába jönnek a szeszélyes havazások, s lepik el szánkózó gyerekek tömegei a Normafát, már az időjárás kiszámíthatatlanságában is a tavaszt sejtjük. És bizakodunk: hamarosan újra ideér, virágba borítja a fákat, illattal fűszerezi az erdei levegőt. Míg álmodozunk, csöndesen felemésztjük a disznótor maradékait, és madárlátta medvehagymától zöld, forró pogácsát forgatunk dermedt ujjaink között.

Képtelenség a Hegyvidék Galériában

A Rubik-kockáról eltüntették a színeket, a művészettörténelem-tankönyvből kivágták a fényképeket, az ember legfontosabb vonásait pixelekkel torzították. A Kaposvári Egyetem egykori hallgatói Until Titled című kiállításukkal első látásra képtelennek tűnő kalandokra hívják a vendégeket a Hegyvidék Galériában.

A művész és a sorskerék

Van valami különös Károlyi András alkotásaiban. Első pillantásra is tökéletes kompozíciókat látunk, másodikra viszont már az apró, ám annál fontosabb üzenetek is kirajzolódnak. Aztán rájövünk, hogy az alkotó a világ valódi arcát foglalta keretbe. Végül a figurák által formált sorskeréken önmagunkat is felfedezzük. A Galéria 12 Egyesület tagja, az örökké szemlélődő képzőművész lapunknak mesélt arról, miképpen tart tükröt nekünk, embereknek.

„Büszke vagyok rá, hogy birkózom!”

Fiatal kora ellenére már számos hazai és nemzetközi birkózóversenyen felállhatott a dobogóra Baráth Károly. A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium ötödikes diákja családi hagyományt követ, nagyapja sportolóként és edzőként is évtizedeken keresztül a Vasas SC birkózószakosztályát erősítette.

Világelső CT a szívklinikán

Egy szívdobbanásnyi idő alatt készít teljes körű felvételt a koszorúerekről és a szívről az az új CT, amit most helyeztek üzembe a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján. A jelenleg elérhető leggyorsabb diagnosztikai eszköznek hatalmas előnye van a bonyolultabb esetek során, például a szívritmuszavarral, vagy a szapora pulzussal élő betegek vizsgálatakor.

15 milliárdos fejlesztés az onkológiai intézetben

Kiemelkedő pontosságú és eredményességű, 1,7 milliárd forintból beszerzett sugárterápiás eszközt kapott az Országos Onkológiai Intézet a rákellenes világnapon. Az átadáson Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője elmondta: az idén több mint 5 milliárd, a következő években pedig 10,3 milliárd forint jut az egészségügyi intézmény fejlesztésére.

A chiamag, a goji bogyó és a pekándió

Szakácskönyv, ételleírások olvasása közben ma már nem okoz számunkra meglepetést, ha chiamag, goji bogyó vagy pekándió szerepel az ételösszetevők közt. Pedig két évtizeddel korábban ezek a növények még teljesen ismeretlenek voltak az európai étlapokon.

Elektronikusan intézhető az óvodai jelentkezés

Az óvodai jelentkezés a legegyszerűbb módon a Hegyvidéki Önkormányzat elektronikus ügyintézési rendszerén keresztül intézhető – hangzott el az Óvodakóstolgató című programon, amelyen a beiratkozás feltételeiről, gyakorlati tudnivalóiról, továbbá az óvodai érettséggel kapcsolatos szempontokról kaptak tájékoztatást az érdeklődő szülők.

Ősszel nyílik a Kulturális Szalon új otthona

Már készül a homlokzat téglaburkolata, így kívülről lassan elnyeri végső formáját a Hegyvidéki Kulturális Szalon új otthona a Törpe utca 2.-ben. A klubok, foglalkozások, előadások látogatói várhatóan szeptember közepén vehetik birtokba az eddigiekhez képest sokkal komfortosabb körülményeket biztosító, modern épületet.

Harmadik Cziffra Fesztivál, világsztárokkal

Február 19-én a MOM Kulturális Központban kezdődik meg Magyarország egyik legnívósabb koncertsorozata, a Cziffra Fesztivál, immár harmadszor. Ezúttal is világsztárok és hazai legendák játszanak majd a zeneszerető közönségnek. A nagyszerű élménynek ígérkező produkciókról, a kezdeményezés sikeréről, valamint a jövőbeni tervekről Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál fiatal művészeti vezetője beszélt lapunknak.