Könnyű lakomákkal és hosszú sziesztákkal kecsegtet a nyár
Itt a nyár, megkezdődött a vakáció, sokan talán már valamelyik tóparti üdülőben pihennek, vagy külföldnek vették az irányt. Kinek-kinek a maga nyaralóhelyén kell felfedeznie a piacok kínálatát, és ez sokszor új fogásokra ihlet. Néhány ötlettel mi is szolgálunk ehhez!
Reggeli koktél
Aki már jól megérdemelt pihenését tölti, bátran indíthatja a napot egy kései villásreggelivel, aminek ünnepi kiegészítője lehet ez a frissítő, uborkás-vodkás koktél. Kánikulában különösen hűsítő!
Hozzávalók
1 uborka, apróra vágva
3 cl cukorszirup
3 cl zöldcitromlé
4-5 mentalevél
6 cl vodka
jégkockák
színes cukor a díszítéshez
uborkaszelet, nyárson
Az apróra vágott uborkát turmixoljuk le a cukorsziruppal, a zöldcitrom (lime) levével és a mentalevelekkel. Öntsük shakerbe, és rázzuk össze a jégkockákkal, majd adjuk hozzá a vodkát, és rázzuk össze újra. Nedvesítsük meg a martinispoharak peremét, majd mártsuk színes cukorkristályokba. (Megszínezhetjük, például, mozsárban összetört mentalevelekkel.) Hűtsük le a poharakat! Tálaljuk az italt hosszú, vékonyra metélt, nyársra tűzött uborkaszeletekkel.
Gyümölcsleves
Ilyenkor, amikor egyszerre ezerféle gyümölcs „jön szembe” velünk a piacon és a zöldségesnél, az ember nehezen mond le bármelyikről. Miért is tenné, amikor ezek olyan jól megférnek egymás mellett – nemcsak a reggelizőasztalon, a nagy diófa alatt, de éppenséggel egy desszertben, vagy egy gyümölcslevesben is?
Hozzávalók
10 + 5 dkg málna
10 + 5 dkg ribizli
10 + 5 dkg meggy
15 + 20 dkg őszibarack
15 dkg cseresznye
2,5 dl tejszín
15-20 szál levendula
5-6 mentaág
10 dkg cukor
1 rúd vanília
1,5-2 l víz
Ez a leves minimális cukorral készül, alapvetően a gyümölcsök cukortartalmára épít. A kevés cukrot, amit felhasználunk, először lazán karamellizáljuk, majd kevés vízzel felöntve rádobunk 10 deka málnát, 10 deka meggyet, 15 deka őszibarackot és 10 deka ribizlit. Míg ezeket összeforraljuk, felforrósítjuk a tejszínt a levendulával, és lefedve hűlni hagyjuk legalább 10-15 percre.
A cukros gyümölcspépet botmixerrel egyneműsítjük, aztán sűrű szitán átnyomjuk, így megszabadulunk az apró magoktól. Felöntjük vízzel, beledobjuk a leöblített mentaágakat, felforraljuk, majd hűlni hagyjuk. Mielőtt hűtőbe tennénk, hozzászűrjük a tejszínt, jól elkeverjük, és egy éjszakára pihenni hagyjuk. Az illatos, gyümölcsös levet csak másnap reggel dúsítjuk fel a friss gyümölcsökkel, és néhány óráig még együtt hűtjük velük, mielőtt tálaljuk.
Keszeg citrusokkal
Nem vagyok nagy halas, de ennek a receptnek még én sem tudtam ellenállni! A négy különböző citrusfélével ízesített keszeg mediterrán ebédeket idéz, a menta, a tárkony, a babérlevél pedig dekadens ízhatást idéz elő. Érdemes belevágni!
Hozzávalók
2 db kb. 35 dekás keszeg
frissen őrölt fekete bors
só
8 szál kapor
6 szál menta
6 szál tárkony
4 zöldcitrom
2 pomelo
2 narancs
2 citrom
2 mogyoróhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 chili
1 ek olívaolaj
1 ek vaj
4 babérlevél
4 dl halalaplé
Vásároljunk filézett keszeget! Öblítsük le alaposan, sózzuk, borsozzuk kívül-belül. Töltsük meg kaporral, mentával, tárkonnyal és 3 zöldcitrom hámozott gerezdjeivel. Hámozzuk le a pomelót, a narancsot, a citromot és a maradék lime-ot. Távolítsuk el a vékony hártyákat is a gyümölcsökről. Vágjuk szeletekre a mogyoróhagymát és a fokhagymát, kaparjuk ki a magokat a chilipaprikából, és szeleteljük fel vékonyan a húsát.
Melegítsük fel az olajat és a vajat közepes lángon. Pirítsuk meg benne a fokhagymát, a hagymát, a chilit, majd adjuk hozzá a halakat és a citrusféléket. Főzzük 3 percig, majd öntsük fel alaplével, helyezzük rá a fedelet, és lassú tűzön főzzük 5-10 percig, vagy amíg a hal meg nem fő. Tálaljuk újburgonyával!
Kókuszos-banános csokitorta
Bár nem idénygyümölcsből készül, de igazi gyerekkedvenc ez a kókuszos-banános torta. A közepéből kibuggyanó csokoládés karamellkrém és a tetején tornyosuló könnyű, kókuszos hab egészen meglepő ízkombinációval kényeztet.
Hozzávalók az alaphoz
10 dkg kókuszreszelék
½ dl tej
40 dkg kakaós keksz
10 dkg vaj
Hozzávalók a karamellkrémhez
12,5 dkg cukor
125 ml tejszín
2 dkg vaj
3 dkg akácméz
fél rúd vanília
10 dkg jó minőségű étcsokoládé
Hozzávalók a kókuszhabhoz
4 dl kókusztej
4 nagy tojássárgája
6 dkg cukor
3 dkg liszt
2 evőkanál Malibu
300 ml tejszín
4 banán
egy kis kakaópor a díszítéshez
Az alaphoz őröljük le a kekszet konyhai robotgépben, a kókuszreszeléket pedig áztassuk a felforrósított tejbe, majd a vajjal együtt dolgozzuk össze a kekszporral. Nyomkodjuk egy tortaforma aljába úgy, hogy stabil peremet is formázunk belőle a tortának. Helyezzük hűtőszekrénybe, amíg megdermed.
Ez idő alatt készítsük el a karamellkrémet. Ehhez karamellizálnunk kell a cukrot, amihez majd hozzáadjuk a hideg vajat, a vaníliarúd kikapart magjait, a mézet, végül a tejszínt. Ha sűrű, bugyborékoló karamellkrémet kaptunk, hagyjuk langyosra hűlni, majd olvasszuk fel benne az étcsokoládét. A megdermedt kekszalapra karikázzuk a banánokat, amikre rácsorgatjuk a kihűlt csokoládés karamellkrémet, és ismét hűtőbe toljuk legalább 2 órára.
A kókuszhabhoz felforrósítjuk a kókusztejet, a cukorral és a liszttel együtt felverjük a tojások sárgáját, majd az illatos, forró tejhez keverjük. Gyakran kevergetve sűrűsödésig főzzük, utána lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a kókuszlikőrt, és hűlni hagyjuk. Ha teljesen lehűlt, a jéghideg tejszínből habot verünk, és beleforgatjuk a tojásos kókuszkrémbe. Az egészet habzsákba töltjük, és kis kúpokat formázunk belőle a torta tetejére. Kevés kakaóporral meghintjük a csúcsokat, és már tálalhatjuk is!
Levendulás málnamousse pisztáciaágyon
Illatos, könnyű málnahab ropogós fehércsoki-lapon – ez a desszert a zöld, a rózsaszín, a lila minden szín- és ízhatását ötvözi. Aki nem szeret a málnamagokkal küzdeni, egy sűrű szitán keresztül meg is szabadulhat tőlük, de ebben az esetben használjon néhány szemmel többet a desszert elkészítéséhez.
Hozzávalók a kekszalaphoz
1 tojás
1 tojás sárgája
6 dkg fehér csokoládé
1 tasak vaníliás cukor
1 ek kukoricakeményítő
Hozzávalók a ropogós csokoládéréteghez
7 dkg pisztácia
10 dkg jó minőségű fehér csokoládé
8 dkg összetört ostyalap
Hozzávalók a málnamousse-hoz
10 dkg málna
5 dkg porcukor
1 dl tejszín
3 g (1,5 lap) zselatin
Először a sütemény alját készítjük el. Ehhez felverjük a tojást a tojássárgájával, a cukorral és a keményítővel, majd hozzákeverjük a gőz fölött felolvasztott fehér csokoládét. A sütőpapírra helyezett tortagyűrűben szétterített masszát 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 10 perc alatt készre sütjük. Ha kész, még melegen kiszaggatjuk a desszertgyűrűkkel, és azokban hagyjuk kihűlni.
Megtisztítjuk a sótlan, pörkölt pisztáciát, a vékony hártyaréteget is eltávolítjuk róla, majd robotgépben durvára törjük. Összeroppantjuk a rolettirudakat is, és ismét csokoládét olvasztunk a gőz fölött. A lágy fehér csokit összeforgatjuk a ropogós hozzávalókkal, és vékony réteget terítünk belőle a desszertgyűrűkbe. Alaposan lenyomkodjuk, hogy egyenletes réteget kapjunk, mert csak így mutat szépen a végeredmény.
A málnamousse-hoz öt-nyolc szál levendulával felforraljuk a tejszínt, majd fedő alatt teljesen lehűtjük. Finoman karamellizáljuk a cukrot, rádobjuk a málnát, és botmixerrel pürésítjük. Az előzőleg öt percre hideg vízbe áztatott zselatint egy kanál vízzel tűz fölött feloldjuk, majd hozzákeverjük a málnapüréhez. Ha kihűlt, leszűrjük, felverjük a tejszínt, és lágyan összeforgatjuk a gyümölcsvelővel. Ezzel a réteggel zárjuk a desszertet, amire néhány órás hűtés után tört pisztácia és formás málnaszemek kerülnek.