Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Könnyű lakomákkal és hosszú sziesztákkal kecsegtet a nyár

Itt a nyár, megkezdődött a vakáció, sokan talán már valamelyik tóparti üdülőben pihennek, vagy külföldnek vették az irányt. Kinek-kinek a maga nyaralóhelyén kell felfedeznie a piacok kínálatát, és ez sokszor új fogásokra ihlet. Néhány ötlettel mi is szolgálunk ehhez!

Szobor a hős lengyel politikusnak

Józef Piłsudski a 20. század első felének legmeghatározóbb lengyel politikusa, neki köszönhető, hogy Lengyelország 123 év után, 1918-ban visszanyerte önállóságát, tényleges állami létét. A lengyel szejm, azaz a kétkamarás parlament alsóháza nemrég Piłsudski-szobrot ajándékozott a XII. kerületnek. Michał Wiśnios alkotása a Csörsz parkban kap helyet az idén ősszel.

Aranyfényben az Aranycsapat

Fekete Géza szobrászművésznek, a Gesztenyés kertben álló Papp László-szobor alkotójának nyílt kiállítása a Hegyvidék Galériában. Sporttárgyú kisplasztikái mellett az Aranycsapat tagjainak portréi és éremművészeti munkásságának egyes darabjai is megtekinthetők.

Komposztáljunk égetés helyett!

A Budapest Fővárosi Közgyűlés szmogriadótervéről szóló rendelete alapján Budapest közigazgatási területén az avar és a kerti hulladék elégetése tilos. A szmoghelyzet kialakulásának megelőzése érdekében az ingatlantulajdonosoknak, -használóknak a kertészeti munkálatok végzése során keletkezett fűkaszálékot, lomb-, ág-, gally-, szár-, gyökérmaradványokat, levelet, nyesedéket elsősorban helyben kell komposztálniuk.

Vízinövények, akár a teraszon

Bár ez az év kifejezetten „medárdosnak” mondható, azért a meleg nyári napokon jóleshet a kerti tavacska felüdítő látványa. Erről és a tóban élő növényekről annak sem kell lemondania, akinek nincs kertje, de van terasza vagy erkélye.

„Kevés időt fordítanak a szájápolásra”

A Hegyvidék Egészségügyi Ellátásáért Díj a XII. kerület legfontosabb egészségügyi kitüntetése. Ebben az évben Bocskainé Kiss Klára fogászati asszisztens részesült az elismerésben, vele beszélgettünk a hivatásról, a szakmájáról és a gyerekek szeretetéről.

Már lehet szavazni a Kaszás Attila-díj idei jelöltjeire

A színházszakma ezúttal Varga Klári, Farkas Ignác és Nagy Csongor Zsolt munkásságát értékelte leginkább, így ők hárman a Kaszás Attila-díj idei jelöltjei. Most a közönségen a sor: augusztus 24-ig a www.kaszasattiladij.hu weboldalon lehet szavazni a három színművészre.

Németül vitázott a világ ifjúsága

Tizenkét közép-kelet-európai ország közel kétezer-ötszáz tanulója indult a Vitázik a világ ifjúsága elnevezésű vetélkedőn. A többfordulós viadal döntőjében nagyszerű hegyvidéki siker született: Hutter Ottó, a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium 11. évfolyamos tanulója a második helyen végzett, ezzel jogot szerzett arra, hogy Magyarországot képviselje a pozsonyi nemzetközi döntőben. Vele beszélgettünk a versenyről.

„Embert nevelni a legszebb hivatás”

Még mindig ugyanúgy szereti a hivatását, mint pályakezdőként. Ma már az a legfontosabb a számára, hogy az általa is felépített óvoda olyan hely maradjon, ahol jó gyermeknek lenni. Bátyai Évával, a Hegyvidéki Mesevár Óvoda vezetőjével beszélgettünk, aki kiemelkedő oktató-nevelő munkájáért Brunszvik Teréz-díjat kapott.

„Olyanok vagyunk, mint egy nagy család”

A természetet tisztelni, óvni kell. A félelmetesnek tűnő bogarakban is meg lehet látni a szépet. Az empátia pedig olyan érték, ami nélkül üres lenne az életünk – immáron negyvennégy éve erre neveli a gyerekeket Nagyvári Györgyné, a Zölderdő Óvoda vezetője, aki lelkiismeretes és kiemelkedő pedagógusi munkájáért Németh László-díjat kapott.

A játszótér is megújult a Csörsz parkban

Korszerű és biztonságos, műfű és gumiburkolatú játszótér épült a gesztenyefák árnyékában, a Csörsz park fejlesztésének most záruló második ütemeként. A napokban megkezdődött a zajvédő zöldfal kialakítása a Hegyalja út mentén.