Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Sikeres_stroke-szures

Sikeres stroke-szűrés

A lakossági szűrőprogramokon részt vevő hegyvidékiek általános egészségi állapota jobb, mint korábban – legalábbis, ami a magas vérnyomást, a nyaki érelmeszesedést és a koleszterinszintet illeti. Ez derült ki az Egészséges Hegyvidék Program keretében a Szent János Kórházban megtartott stroke-szűrésen.
A több vizsgálatból álló felmérést vezető és az eredményeket kiértékelő dr. Folyovich András elmondta, hogy több mint negyvenen regisztráltak, elsősorban az idősebb korosztályból. A szűrés tizenöt szakember, köztük a radiológiai osztályt vezető dr. Bakos Mária főorvos, valamint dr. Hertelendy Anna szemész főorvos együttműködésével valósult meg. Nekik köszönhető, hogy mindenki személyre szóló vizsgálati eredményt kapott.
A minél rövidebb várakozási időt szem előtt tartva forgószínpad-szerűen szervezték meg a programot, amelybe a vérnyomásmérés, az erek állapotát megmutató nyaki ultrahang- és szemfenékvizsgálat, továbbá a koleszterinszint ellenőrzése is beletartozott. Szerencsére a szakemberek nem találtak komolyabb elváltozásokat, a vizsgálati lapon pedig valamennyi eredményt feltüntették, ezzel is megkönnyítve a háziorvosok munkáját.
„Ilyenkor tulajdonképpen felmérjük a már meglévő kockázati tényezőket. A magas vérnyomásról, például, a kivizsgálás előtt sokan nem is tudnak, holott a stroke-on átesők mintegy hetven százaléka érintett. Éppen ez a jelentősége a szűrésnek: kimutathatja a lappangó betegségeket” – magyarázta dr. Folyovich András, aki egy kedvező összehasonlító eredménnyel is szolgált.
2011 után elkészült a 2016-os szűrés tudományos feldolgozása. „Miközben ötéves távlatban nőtt az átlagéletkor, csökkent a magas koleszterinszinttel és vérnyomással küzdők aránya, s gyakorlatilag teljesen visszaszorult a dohányzás és az alkoholizmus. Úgy tűnik, ezek a kedvező folyamatok az idén is megmaradtak” – mondta az osztályvezető főorvos, hozzátéve, hogy mindez visszaigazolása annak a munkának, amit a kórház munkatársai a megelőzés terén végeznek.

(m.)