Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szobanövényeink öntözése nyáron

Az öntözés a szobanövények gondozásának heti rutinfeladata. Leginkább pusztán túlesünk rajta, nem sokat gondolkodunk azon, jót teszünk-e vele nekik. Komolyabban csak akkor merül fel ez a kérdés, ha egy vagy több hétre elutazunk, és valahogy meg kell oldani otthon maradó növényeink vízpótlását.

Ünnepeltek az ápolók

Nehéz körülmények között végeznek komoly, megterhelő munkát az ápolók. A szakma nemzetközi napja alkalmából a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak vezetése az idén is megünnepelte szakdolgozóit, megköszönve egész éves fáradozásukat. Egy díjazott előadás révén ezúttal kiemelt figyelmet kapott a gyermek- és ifjúságpszichiátriai rehabilitációs osztály csapatának tevékenysége.

A májusi nap jótékony erejétől édesebbek már a termések

Érik a szabadföldi eper, a piacon megjelentek a hüvelyesek, a zöldbab, a zöldborsó, és végre édes koktélparadicsomokat is találni a fólia alatt nevelkedő, de már napfény által érlelt zöldségek közt. A háziasszonynak ilyenkor valódi élmény rendet vágni cikázó receptötletei sorában, miközben kiválasztja a legmegfelelőbb alapanyagokat az étkezésekhez. Néhány ihletadó ajánlattal mi is hozzájárulunk a gazdagon burjánzó lehetőségekhez.

„Százlábú” gyerekek és elénekelt sítábor a Zugligeti Esten

Ez az az nap, amikor nem csak udvariasságból van sikere minden gyereknek. Még egymás között is, hiszen a kicsik megtapsolják a nagyokat, a nagyok gratulálnak a kicsiknek. A Zugligeti Általános Iskola Zugligeti Estjére a szülők sem pusztán kötelezettségérzetből jönnek el, hogy megtekintsék csemetéiket, hanem mert a változatos és színvonalas műsor mellett igazi közösségi élményben lehet részük.

Szeretet, tudás és összetartás – 160 éves a Jókai iskola

Okosok, kedvesek, és hatalmas a szívük; a tánchoz, a zenéhez és az irodalomhoz éppolyan érzékük van, mint a humorhoz – ez derült ki a Jókai iskola diákjairól, akik a MOM Kulturális Központban gálaműsort adtak annak tiszteletére, hogy a hegyvidéki tanintézmény a 160 éves fennállását ünnepli.

Értékteremtő hagyományok

A rétesesnél hamar elfogytak a finomságok, a kürtőskalácsos megállás nélkül sütötte az újabb adagokat. Az agorán színes produkciók váltották egymást, a sátorban vidám sramlizene szólt. A kocsmáros folyamatosan csapolta a sört, és persze jól fogyott a kolbász is. A Svábhegyi Pünkösdi Búcsú hangulata éppolyan kellemes volt, mint a korábbi esztendőkben. A rendezvény utolsó napját – a szokásokhoz hűen – a Hősök emlékművénél tartott koszorúzás zárta.

Száz év a város peremén

Centenáriumát ünnepli a XII. kerületi Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI), amelynek elődje, a József Főherceg Tüdőbeteg Katonák Otthona 1918. május 1-jén nyitotta meg kapuit. A jeles évforduló alkalmából rendezett ünnepségsorozat részeként dr. Erdő Péter bíboros megáldotta a Kalkuttai Szent Teréz tiszteletére kialakított új kápolnát a főépületben. A programon Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester képviselte a Hegyvidéket.

Akadálymentesítés az idősek lakásaiban

Sok esetben kisebb átalakítások is elegendők ahhoz, hogy az idősek biztonságosan tudják használni lakásukat. A 70 év feletti hegyvidéki nyugdíjasok életfeltételeinek akadálymentesítéssel történő javítása érdekében ismét meghirdette a helyi önkormányzat az Otthon megöregedni című pályázatát.

Hegyvidéki ONvédelem Családi Nap május 27-én

Ingyenes programok az egész család számára május 27-én 10.00-18.00 között a MOM Kulturális Központban. Tematikus, mégis hagyományos rendezvény családok számára a Digitális Világ Veszélyei témájú társadalmi célú kampány keretében.

Pályázati felhívás - Hegyvidéki Csodakert-díj

A Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat pályázatot hirdet „Hegyvidéki Csodakert” címmel. Az idei évben kertjeikkel, balkonjaikkal és erkélyeikkel pályázhatnak a társasházi, lakó- és utcaközösségek.

Zöldövezetek kialakítása a városokban

Urban Green Belts, azaz Városi Zöldövezetek a neve annak a környezetvédelmi projektnek, amely hét ország helyi és regionális hatósága, továbbá három úgynevezett tudáspartner együttműködésével jött létre. A hegyvidéki zöld iroda ennek égisze alatt rendezte meg a Városi Zöldövezetek Kerekasztalt, amire szép számban érkeztek fővárosi és kerületi önkormányzati döntéshozók, szakmai munkatársak. A találkozó célja kifejezetten az együtt gondolkodás, a tapasztalatszerzés és a tapasztalatok megosztása volt arról, hogyan lehet a lakosságot is bevonva minél több zöldövezetet kialakítani a városokban.

A Normafa „kapuja”: hamarosan épül a látogatóközpont

Május végén megkezdődik a Normafa látogató- és információs központjának kialakítása az Eötvös út 48–50. szám alatt. Felújítják a területen található, helyi védettséget élvező szecessziós nyaralóvillát, mellette pedig egy új, tájba illő kiszolgálóépületet hoznak létre.