Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Furda_borz_Lumir_csiga_es_a_tobbiek1

Furda borz, Lumír csiga és a többiek

„Ahány szerző, annyi sajátos világ, különböző helyszínek, figurák és történetek. Ráadásul nem csupán a szavak és a képek, hanem a film, a performansz, a zene, a színház és a fényképezés világában is otthonosan mozognak. Kerülj beljebb! Ahány világot ismersz, annyi ember vagy.”
Így vall Radim Kopáč, a sokszínű anyag kurátora a Cseh Centrum „12 világ – 12 kortárs cseh illusztrátor” című kiállításáról, amit most a Virányosi Közösségi Házban tekinthetnek meg a látogatók. A megnyitó előtt szülők és óvodáskorú gyermekeik együtt nézegették a tablókat a falakon, majd helyet foglaltak egy nagy asztal körül. A kicsik hamar birtokba vették az előre odakészített színező füzeteket és színes ceruzákat, majd elmélyült alkotásba kezdtek.Furda_borz_Lumir_csiga_es_a_tobbiek2Az ablakpárkányon a Csodaceruza gyermekmagazin cseh gyermekirodalmi lapszáma, a Rakéta példányai sorakoztak. Sándor Csilla Mária főszerkesztő kérdésemre elmondta, a két magazin készítői nagyon hasonlóan gondolkodnak: fontosnak tartják, hogy a gyerekek kezébe olyan olvasni-, nézegetnivaló kerüljön, amiben a szöveg és az illusztráció is magas színvonalú.
A Csirimojó Kiadó könyvújdonságaival is megismerkedhettünk az eseményen. Petr Stančik Furda borz előbb részecskegyorsítót, majd részecskelassítót épít című mesekönyvéből – amelynek illusztrátora, Lucie Dvořáková a kiállításon is szerepel egyéb műveivel – Ligeti Kovács Judit színművész olvasott fel egy részletet. Furda borz egyszer segített egy üreg ásásában a rókának, aki ezért megajándékozta őt egy üveg borókaborral, azt tanácsolva, hagyja azt néhány évig érni, mert akkor finomabb lesz. A borz azonban szerette volna minél hamarabb megkóstolni a nedűt. A bagoly azt mondta, építsen egy részecskegyorsítót, és helyezze bele az üveget. Sajnos Lumír, a csiga észrevétlenül belemászott a szerkezetbe, a tragédiát pedig csak úgy lehetett megakadályozni, ha Furda részecskelassítóvá alakítja át találmányát.furFurda_borz_Lumir_csiga_es_a_tobbiek3Peťovska Flóra műfordító, a Cseh Centrum munkatársa a megnyitón elmondta, hogy a kiállítás először 2012-ben került közönség elé Prágában. Nagy siker volt, több mint 4000-en látták. Később, 2016-ban nemzetközi vándorkiállítássá alakult át, így „járja” a világot.
Végezetül álljon itt a 12 művészember neve: David Böhm (1982–), Pavel Čech (1968–), Dan Černý (1982–), Vendula Chalánková (1981–), Lucie Dvořáková (1959–), Reáta Fučíková (1964–), Lenka Jasanská (1964–), Lucie Lomová (1964–), Galina Miklínová (1970–), Petr Nikl (1960–), Jaromír Plachý (1986–), Vhrsti (Vojtech Jurik, 1975–). Munkáik május 31-ig láthatók a Virányosi Közösségi Házban (XII., Szarvas Gábor út 8/c), előzetes időpont-egyeztetést követően.

Balajthy Anna