Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Magyar_eremeso_a_kempo-vilagbajnoksagon1

Magyar éremeső a kempo-világbajnokságon

2014 után ismét a MOM Sport Uszoda és Sportközpont adott otthont az IKF Kempo Világbajnokságnak, amit a szabályoknak megfelelően a 16 éven aluliak számára világkupaként rendeztek meg. Négy tatamin zajlottak az események, kata, fegyveres kata, szinkron kata, önvédelem, submission, semi kempo, knock down, kempo kumite (14 év alattiaknak), full kempo és kempo MMA szabályrendszerekben hirdettek győzteseket.
Minden téren sikerült túlszárnyalni a négy évvel ezelőtti eredményeket, a Váczi János hegyvidéki alpolgármester által is védnökölt torna nyugodtan nevezhető a legek versenyének. Öt kontinensről és harminckét országból ugyanis hatszáznegyvenkét versenyző érkezett a magyar fővárosba, ezzel az idei volt minden idők legnépesebb világbajnoksága és világkupája, amin a magyar csapat az eddigi legjobb eredményét érte el. A küzdelmi kategóriában megszerzett első és a technikai divízióban kivívott harmadik hely azt jelentette, hogy a válogatotté lett az összetett győzelem, ami most először sikerült az IKF által rendezett világbajnokságok történetében. A versenyt az internetes közvetítésnek köszönhetően 162 országban követték nyomon, ami szintén rekordnak számít.Magyar_eremeso_a_kempo-vilagbajnoksagon2Egyéniben a magyarok összesen 227 érmet, 67 aranyat, 77 ezüstöt és 83 bronzot szereztek. A tizenkét elsőséggel, hét második és ugyanennyi harmadik hellyel záró hegyvidéki kempósok közül ketten is tripláztak. A tavalyi világbajnoki címét megvédő Lacza Ábel submission, semi kempo és full kempo kategóriában sem talált legyőzőre, míg az önvédelem-technikai számban bronzéremnek örülhetett. Szilárdi Olivér submission, semi kempo és kempo kumite versenyszámban bizonyult a világ legjobbjának. Rajtuk kívül Komlenecz Roland két arannyal és egy bronzzal, Ódor Lili egy arannyal és három ezüsttel, Gebe Márton és Hulik Bertalan egy arannyal és két ezüsttel, Ódor Erik egy arannyal és egy bronzzal, míg Karácsonyi Krisztián és Kovács-Siklósi Lázár két bronzzal zárta a viadalt.
Érthetően elégedetten értékelt Lacza Ádám Illés, a Magyar Kempo Szövetség elnöke és a Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémia Kempo Szakosztályának vezetője. Mint kiemelte, rendkívül erős mezőnyben, nagyszerűen felkészített ellenfelekkel szemben ért el történelmi sikert a magyar válogatott. „Nagyon büszke vagyok a tanítványaimra, mert jól felkészültek, és mindent kiadtak magukból a tatamin – mondta. – Úgy érzem, hosszú évek munkája érett be ezen a vébén, klub- és szövetségi szinten egyaránt.”
A versenyzők fizikai erejéről és technikai tudásáról is beszélt az önvédelmi számban Lacza Ábellel bronzot, egyéniben submission, semi kempo és full kempo kategóriákban aranyérmet nyerő Szabó Tibor Benedek, aki két számban címvédést is ünnepelhetett. „Mindegyik győzelemért alaposan megizzadtam, különösen a submisson volt komoly kihívás, hiszen egy súlycsoporttal feljebb, a 95 kilósok között kellett helytállnom” – foglalta össze tapasztalatait a még csak 16 éves versenyző, hozzátéve, hogy a következő világbajnokságon semi kempóban szeretne zsinórban ötödször nyerni.
A tornán döntés született a jövő évi világbajnokság helyszínéről, a Nemzetközi Kempo Szövetség elnöksége a spanyolországi Guadalajara városának adta a rendezés jogát. Még egy jelentős sportdiplomáciai sikert is elkönyvelhetett a magyar szövetség. Amatto Zaharia, az IKF elnöke a kempóért végzett kiemelkedő munkája elismeréseképpen 5. dan fokozatot adományozott Lacza Ádám Illésnek.

sm.

 

Összetett csapatvégeredmény: 1. Magyarország, 2. Románia, 3. Argentína, 4. Oroszország, 5. Hollandia, 6. Algéria.