Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Odakint a virág, a sütőben már a spárga illatozik!

Öröm kilépni otthonról ezekben a napokban a Hegyvidéken. Az utcákat csodálatos illatok lengik be, a fák, bokrok roskadoznak a szebbnél szebb színekben pompázó virágoktól. Hétvégenként valóságos népvándorlás indul a Normafa és a János-hegy felé. A zöldségeseknél is egyre tarkább a paletta – nem csoda hát, ha az idénytermések felé fordulunk, és ezeket részesítjük előnyben a többivel szemben.

Vegyes zöldsaláta joghurtos vinaigrette-tel

Sokféleségében rejlik a szépsége ennek a zöldsalátának, amely színekben, formákban is bőségesen kínál változatosságot. Krémes, görög joghurt alapú öntetével pedig igazán kiadós fogás, reggelire, esetleg sült hús mellé is bátran ajánljuk.

 

Hozzávalók a salátához

rukkola

madársaláta

bébispenót

jégsaláta

újhagyma

kemény tojás

 

Hozzávalók a vinaigrette-hez

125 ml natúr görög joghurt

60 ml tej

15 ml dijoni mustár

30 ml citromlé

15 ml méz

15 ml apróra vágott petrezselyem

15 ml apróra vágott metélőhagyma

10 ml összetört fokhagyma

2,5 ml hagymapor

só és bors, ízlés szerint

 

A vinaigrette-hez vágjuk finomra a zöldfűszereket, törjük össze a fokhagymát, és minden hozzávalóval együtt tegyük shakerbe (vagy egy lezárható befőttesüvegbe). Alaposan rázzuk össze, majd – közvetlenül tálalás előtt – öntsük a salátára. Vágjuk nagyjából hasonló méretűre a salátaleveleket, és jól keverjük össze. Tegyük egy nagy tálba, szórjuk meg a négyrét vágott kemény tojással, és locsoljuk meg a vinaigrette-tel.Odakint_a_virag_a_sutoben_mar_a_sparga_illatozik4

 

Zöldséges bableves marhahússal

Ezt az illatos, francia ragulevest gazdagon megpakoltuk minden jóval. Paradicsomos alapja kissé savanykás ízt kölcsönöz neki, ami kifejezetten jólesik a dús zöldségbetét mellé.

 

Hozzávalók

45 dkg marhahús

2 evőkanál olívaolaj

1 közepes hagyma

3 zellerszár

3 sárgarépa

1,6 dl paradicsompüré

1 evőkanál szárított paradicsom

8 dl kockára vágott paradicsom

1 l marhaalaplé

½ l víz

levestészta

540 ml fehér bab

4 gerezd fokhagyma

só, bors, rozmaring

 

Kockázzuk fel a hagymát, a zellert és a sárgarépát, s törjük össze a fokhagymát. Hevítsünk olajat egy edényben, egy perc alatt pároljuk meg benne a fokhagymát, majd adjuk hozzá a hagymát és a felkockázott húst. Pároljuk puhára, időnként pótolva a vizet. Végül öntsük fel az alaplével, tegyük hozzá a zöldségeket, és fűszerezzük.
Vágjuk apró csíkokra az aszalt paradicsomot, és keverjük bele a felkockázott paradicsommal együtt. Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőt, és 40 percig főzzük. Végül adjuk hozzá a tésztát, a marhahúst és a babot. Főzzük még 15 percig, amíg a tészta megpuhul. Én most a Heppenheimer-féle szárított, házi csipetkét használtam hozzá, ami elég sok vizet felszívott, úgyhogy a végén még pótolnom kellett a folyadékot. Odakint_a_virag_a_sutoben_mar_a_sparga_illatozik5

 

Spárgával göngyölt csirkemell füstölt mangalicával

Igazi tavaszi fogás ez a zöldséges húsrolád. A mangalicasonka és a friss, húsos zöld spárgák ihlették, amelyek végre feltűntek a zöldségeseknél. Könnyen, gyorsan elkészíthető, bármilyen hagyományos körettel tálalható, de jól illenek hozzá a párolt zöldségek, a grillezett paradicsom is.

 

Hozzávalók

60 dkg csirkemellfilé

10 dkg füstölt mangalicasonka

1 csokor zöld spárga

olívaolaj

só, bors

 

A spárgát teflonos tepsibe fektetjük, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, sót és frissen tört borsot hintünk rá, aláöntünk fél deci vizet, és betoljuk a 200 fokos sütőbe. Körülbelül negyed óra múlva illatozni kezd, utána még hagyhatjuk pár percig pirulni, aztán kivesszük, és pihentetjük, amíg a húst előkészítjük.
A csirkemelleket lehártyázzuk, megszabadítjuk az inaktól, és lapjában kettévágjuk. Ha így is túl vastagok a szeletek, óvatosan kiklopfolhatjuk őket. Mindkét felüket enyhén megsózzuk, majd hajszálvékonyan szeletelt mangalicasonkát és egy-egy szál spárgát fektetünk rájuk. Feltekerjük, és hústűvel rögzítjük a göngyölegeket. Előre felforrósított grill serpenyőbe fektetjük, és minden oldalról alaposan átsütjük őket. Odakint_a_virag_a_sutoben_mar_a_sparga_illatozik1

 

Citromos máktorta

A legjobb hidegen tálalni ezt az illatos, krémes desszertet, amelynek kontrasztos ízvilága mellett nagy előnye, hogy sosem szárad ki a piskótája. Mondjuk, nem is igen szoktunk neki időt hagyni ilyesmire…

 

Hozzávalók a tortához

5 tojás

20 dkg porcukor

12 dkg vaj

20 dkg darált mák

0,4 dl tej

½ tk fahéj

 

Hozzávalók a citromraguhoz

2 kisebb citrom leve és reszelt héja

7,5 dkg porcukor

3 tojás sárgája

1 egész tojás

7 dkg vaj

 

A tortához keverjük ki a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját. Végül szórjuk bele a mákot, hintsük meg egy kevés fahéjjal, és öntsük fel a tejjel. Ha homogén masszát kaptunk, verjük kemény habbá a tojások fehérjét, és forgassuk bele. Ezután szedjük sütőpapírral bélelt tortagyűrűbe. Száznyolcvan fokon körülbelül 40 perc alatt kisül.
A citromraguhoz lereszeljük a citromok héját, kifacsarjuk a levüket, s kézi habverővel elkeverjük bennük a cukrot és a tojásokat. Tűzálló edényben melegíteni kezdjük, és sűrűre főzzük. Végül lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a hideg vajkockákat. Ha kissé kihűlt, a torta tetejére öntjük, és egy éjszakára az egészet hűtőbe tesszük. Odakint_a_virag_a_sutoben_mar_a_sparga_illatozik3

 

Mogyorós trüffel

Egy igazán delikát vendégváró, amivel váratlanul betoppanó látogatóinkat is elvarázsolhatjuk. Mert van valami különleges abban, amikor a zongorát díszítő porcelántojásból bolti desszertek helyett saját készítésű trüffelek bukkannak elő.

 

Hozzávalók

300 g mogyorópraliné

100 ml tejszín

30 ml Baileys

holland kakaópor

 

Hozzávalók a mogyorópralinéhoz

100 g mogyoró

100 g cukor

100 g tejcsokoládé

 

A mogyorópralinéhoz 100 fokos sütőben addig pirítjuk a mogyorót, amíg a vékony héj szétpattan rajta. Ekkor kivesszük, konyharuhába csavarjuk, és ledörzsöljük róla a héjat.
Serpenyőben felhevítjük a cukrot. Amikor már borostyánszínű, beledobjuk a mogyorót, gyors mozdulatokkal összeforgatjuk, majd az egészet elterítjük egy sütőpapíron, és hagyjuk kihűlni. Ha megdermedt, darabokra törjük, konyhai robotgépbe tesszük, és addig őröljük, amíg olajos, homogén pasztát kapunk belőle. Ezt összekeverjük az olvasztott csokoládéval, és kész is a mogyorópraliné.
Ehhez öntjük majd a tejszínt, kissé alágyújtunk, hogy felmelegedjen, és így teljesen homogén masszát kapjunk. Ha már nem meleg, hozzáönthetjük a Baileyst is, elkeverjük, és hűtőbe tesszük. Amikor a massza megdermedt, két kiskanállal galuskákat szaggatunk belőle, majd ezeket holland kakaóporba forgatjuk, és a desszert máris tálalható!Odakint_a_virag_a_sutoben_mar_a_sparga_illatozik2

(Kövesdy)