Odakint a virág, a sütőben már a spárga illatozik!
Öröm kilépni otthonról ezekben a napokban a Hegyvidéken. Az utcákat csodálatos illatok lengik be, a fák, bokrok roskadoznak a szebbnél szebb színekben pompázó virágoktól. Hétvégenként valóságos népvándorlás indul a Normafa és a János-hegy felé. A zöldségeseknél is egyre tarkább a paletta – nem csoda hát, ha az idénytermések felé fordulunk, és ezeket részesítjük előnyben a többivel szemben.
Vegyes zöldsaláta joghurtos vinaigrette-tel
Sokféleségében rejlik a szépsége ennek a zöldsalátának, amely színekben, formákban is bőségesen kínál változatosságot. Krémes, görög joghurt alapú öntetével pedig igazán kiadós fogás, reggelire, esetleg sült hús mellé is bátran ajánljuk.
Hozzávalók a salátához
rukkola
madársaláta
bébispenót
jégsaláta
újhagyma
kemény tojás
Hozzávalók a vinaigrette-hez
125 ml natúr görög joghurt
60 ml tej
15 ml dijoni mustár
30 ml citromlé
15 ml méz
15 ml apróra vágott petrezselyem
15 ml apróra vágott metélőhagyma
10 ml összetört fokhagyma
2,5 ml hagymapor
só és bors, ízlés szerint
A vinaigrette-hez vágjuk finomra a zöldfűszereket, törjük össze a fokhagymát, és minden hozzávalóval együtt tegyük shakerbe (vagy egy lezárható befőttesüvegbe). Alaposan rázzuk össze, majd – közvetlenül tálalás előtt – öntsük a salátára. Vágjuk nagyjából hasonló méretűre a salátaleveleket, és jól keverjük össze. Tegyük egy nagy tálba, szórjuk meg a négyrét vágott kemény tojással, és locsoljuk meg a vinaigrette-tel.
Zöldséges bableves marhahússal
Ezt az illatos, francia ragulevest gazdagon megpakoltuk minden jóval. Paradicsomos alapja kissé savanykás ízt kölcsönöz neki, ami kifejezetten jólesik a dús zöldségbetét mellé.
Hozzávalók
45 dkg marhahús
2 evőkanál olívaolaj
1 közepes hagyma
3 zellerszár
3 sárgarépa
1,6 dl paradicsompüré
1 evőkanál szárított paradicsom
8 dl kockára vágott paradicsom
1 l marhaalaplé
½ l víz
levestészta
540 ml fehér bab
4 gerezd fokhagyma
só, bors, rozmaring
Kockázzuk fel a hagymát, a zellert és a sárgarépát, s törjük össze a fokhagymát. Hevítsünk olajat egy edényben, egy perc alatt pároljuk meg benne a fokhagymát, majd adjuk hozzá a hagymát és a felkockázott húst. Pároljuk puhára, időnként pótolva a vizet. Végül öntsük fel az alaplével, tegyük hozzá a zöldségeket, és fűszerezzük.
Vágjuk apró csíkokra az aszalt paradicsomot, és keverjük bele a felkockázott paradicsommal együtt. Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőt, és 40 percig főzzük. Végül adjuk hozzá a tésztát, a marhahúst és a babot. Főzzük még 15 percig, amíg a tészta megpuhul. Én most a Heppenheimer-féle szárított, házi csipetkét használtam hozzá, ami elég sok vizet felszívott, úgyhogy a végén még pótolnom kellett a folyadékot.
Spárgával göngyölt csirkemell füstölt mangalicával
Igazi tavaszi fogás ez a zöldséges húsrolád. A mangalicasonka és a friss, húsos zöld spárgák ihlették, amelyek végre feltűntek a zöldségeseknél. Könnyen, gyorsan elkészíthető, bármilyen hagyományos körettel tálalható, de jól illenek hozzá a párolt zöldségek, a grillezett paradicsom is.
Hozzávalók
60 dkg csirkemellfilé
10 dkg füstölt mangalicasonka
1 csokor zöld spárga
olívaolaj
só, bors
A spárgát teflonos tepsibe fektetjük, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, sót és frissen tört borsot hintünk rá, aláöntünk fél deci vizet, és betoljuk a 200 fokos sütőbe. Körülbelül negyed óra múlva illatozni kezd, utána még hagyhatjuk pár percig pirulni, aztán kivesszük, és pihentetjük, amíg a húst előkészítjük.
A csirkemelleket lehártyázzuk, megszabadítjuk az inaktól, és lapjában kettévágjuk. Ha így is túl vastagok a szeletek, óvatosan kiklopfolhatjuk őket. Mindkét felüket enyhén megsózzuk, majd hajszálvékonyan szeletelt mangalicasonkát és egy-egy szál spárgát fektetünk rájuk. Feltekerjük, és hústűvel rögzítjük a göngyölegeket. Előre felforrósított grill serpenyőbe fektetjük, és minden oldalról alaposan átsütjük őket.
Citromos máktorta
A legjobb hidegen tálalni ezt az illatos, krémes desszertet, amelynek kontrasztos ízvilága mellett nagy előnye, hogy sosem szárad ki a piskótája. Mondjuk, nem is igen szoktunk neki időt hagyni ilyesmire…
Hozzávalók a tortához
5 tojás
20 dkg porcukor
12 dkg vaj
20 dkg darált mák
0,4 dl tej
½ tk fahéj
Hozzávalók a citromraguhoz
2 kisebb citrom leve és reszelt héja
7,5 dkg porcukor
3 tojás sárgája
1 egész tojás
7 dkg vaj
A tortához keverjük ki a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját. Végül szórjuk bele a mákot, hintsük meg egy kevés fahéjjal, és öntsük fel a tejjel. Ha homogén masszát kaptunk, verjük kemény habbá a tojások fehérjét, és forgassuk bele. Ezután szedjük sütőpapírral bélelt tortagyűrűbe. Száznyolcvan fokon körülbelül 40 perc alatt kisül.
A citromraguhoz lereszeljük a citromok héját, kifacsarjuk a levüket, s kézi habverővel elkeverjük bennük a cukrot és a tojásokat. Tűzálló edényben melegíteni kezdjük, és sűrűre főzzük. Végül lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a hideg vajkockákat. Ha kissé kihűlt, a torta tetejére öntjük, és egy éjszakára az egészet hűtőbe tesszük.
Mogyorós trüffel
Egy igazán delikát vendégváró, amivel váratlanul betoppanó látogatóinkat is elvarázsolhatjuk. Mert van valami különleges abban, amikor a zongorát díszítő porcelántojásból bolti desszertek helyett saját készítésű trüffelek bukkannak elő.
Hozzávalók
300 g mogyorópraliné
100 ml tejszín
30 ml Baileys
holland kakaópor
Hozzávalók a mogyorópralinéhoz
100 g mogyoró
100 g cukor
100 g tejcsokoládé
A mogyorópralinéhoz 100 fokos sütőben addig pirítjuk a mogyorót, amíg a vékony héj szétpattan rajta. Ekkor kivesszük, konyharuhába csavarjuk, és ledörzsöljük róla a héjat.
Serpenyőben felhevítjük a cukrot. Amikor már borostyánszínű, beledobjuk a mogyorót, gyors mozdulatokkal összeforgatjuk, majd az egészet elterítjük egy sütőpapíron, és hagyjuk kihűlni. Ha megdermedt, darabokra törjük, konyhai robotgépbe tesszük, és addig őröljük, amíg olajos, homogén pasztát kapunk belőle. Ezt összekeverjük az olvasztott csokoládéval, és kész is a mogyorópraliné.
Ehhez öntjük majd a tejszínt, kissé alágyújtunk, hogy felmelegedjen, és így teljesen homogén masszát kapjunk. Ha már nem meleg, hozzáönthetjük a Baileyst is, elkeverjük, és hűtőbe tesszük. Amikor a massza megdermedt, két kiskanállal galuskákat szaggatunk belőle, majd ezeket holland kakaóporba forgatjuk, és a desszert máris tálalható!
(Kövesdy)