Nemcsak a szemnek, a hasnak is kedvezünk
A későn jött fagyra is kínálunk orvosságot, de lélekben már készülünk a mindent elsöprő tavaszra. Megvalósítottunk néhány pisztáciás álmot, és trikolórba öltöztettük legújabb tortakölteményünket, ráadásul extra finom böjti ételt is készítettünk. Tessék csemegézni!
Brokkolis tésztasaláta
Laktató, finom vendégváró, amit mindenki örömmel fogyaszt valami ropogtatnivaló mellé, de önálló fogásként is megállja a helyét reggelire, uzsonnára. Érdemes közvetlenül tálalás előtt összeállítani, mert a tészta felfalja a tartárt, így azt idővel pótolni kell, ha krémes, selymes állagú salátát szeretnénk kínálni.
Hozzávalók
50 dkg (pipette rigate) száraztészta
1 kisebb fej brokkoli
12 dkg kéksajt
10 dkg pirított dió
2 alma
1 dl joghurt
só, bors
Főzzük al dentére a tésztát, majd hagyjuk kihűlni. A brokkolit sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt pároljuk meg, de ügyeljünk rá, hogy ne főzzük túl puhára! Készítsünk tojássárgájából, olajból, mustárból, tejfölből, s persze sóból, borsból tartárt, majd reszeljük bele a kéksajtot is, és lazítsuk egy kissé natúr joghurttal.
Forgassuk össze a tésztával és a virágjaira szedett brokkolival. Hámozzuk meg, csumázzuk ki, vágjuk kockákra az almákat, és ezt is keverjük bele a tésztasalátába, amit végül pirított dióval hintsünk meg.
Lazacos, parajos gnocchi
Hosszú évek kínlódása után jöttem rá, hogyan tehetjük a mindig ragacsos krumplis tésztát simává és könnyen formázhatóvá. Nem nagy trükk, de remekül beválik, hamarabb is kikövetkeztethettem volna: vajat kell gyúrni bele!
Ez a lazacos gnocchi, bár kissé komikusan hangzik, böjti éteknek készült. Egy nagyböjti pénteken fogyasztotta el elégedetten a család.
Hozzávalók
3 szelet lazac
1 citrom
15 dkg friss bébispenót
3 fej fokhagyma
2 dl tejszín
só, bors
parmezán
Hozzávalók a tésztához
60 dkg burgonya
10 dkg liszt
8 dkg vaj
1 tojás
só
A krumplit héjában megfőzzük, majd forrón meghámozzuk, és összetörjük. Ha kihűlt, hozzáadhatjuk a puha vajat, a sót, a tojást és a lisztet, s ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Ha szükséges, még adunk hozzá egy kis lisztet.
A lazacszeleteket mély tányérba tesszük, és ráfacsarjuk a citrom levét. Legalább egy órán át állni hagyjuk benne, majd felkockázzuk őket, sózzuk, borsozzuk, és kevés olívaolajon, nagy lángon rózsaszínre sütjük. Akkor igazán finomak, ha aranybarna kérget pirítunk rájuk.
Kihorgásszuk őket a tepsiből, amibe összetört fokhagymát hintünk, s némi só és bors társaságában megfonnyasztjuk a spenótleveleket. Ha összeestek, felöntjük tejszínnel, és pár perc alatt krémesre főzzük. Közben vizet forralunk, és a tésztából lisztes kézzel hengereket sodrunk, amiket egyforma darabokra szabdalunk.
A körömnyi gombócokat villával megformázzuk, és a lobogó vízben 5 perc alatt kifőzzük. Végül a tésztát összeforgatjuk a tejszínes spenóttal és a pirított lazackockákkal. Frissen reszelt parmezánnal tálaljuk.
Marcipános fehércsoki-torta
Ez a torta szülinapi megrendelésre készült. A feladatom az volt, hogy fehér csokis-marcipános tortát készítsek, én pedig, hogy ne legyen túl sápadt a kompozíció, vittem bele egy kis színt. Úgyis közeleg a nemzeti ünnep, hát miért ne legyen trikolór?
Hozzávalók a piskótához
5 tojás
5 ek víz
25 dkg porcukor
21 dkg liszt
Hozzávalók a pisztáciás ganache-hoz
22 dkg belga fehér csokoládé
5 dkg pisztácia
1 dl tejszín
Hozzávalók a mascarpone krémhez
15 dkg mascarpone
1 dl tejszín
10 dkg fehér csokoládé
néhány kanál ribizlilekvár
15 dkg marcipán
Hozzávalók a burokhoz
1,5 dl tejszín
20 dkg fehér csokoládé
A piskótához szétválasztjuk a tojásokat, és a sárgájukat öt evőkanál vízzel habosra verjük. Ezután a lisztet elkeverjük a porcukorral, és a kemény habbá vert fehérjével felváltva összeforgatjuk a sárgájával. Előmelegített sütőben, 24 centis tortagyűrűben, 180 fokon körülbelül 40 perc alatt készre sütjük.
A krémhez gőz fölött megolvasztjuk a fehér csokoládét, elkeverjük a mascarponéval, majd felverjük a hideg tejszínt, és ezt is beleforgatjuk a krémbe. A pisztáciás ganache-hoz egészen pépesre daráljuk a pisztáciát. Fehér csokit olvasztunk tejszínnel, majd összekeverjük valamennyi hozzávalót.
Ha a piskóta kihűlt, négy lapra vágjuk. Az alsó lapra kerül a pisztáciás ganache, a másodikat a fehér csokis-mascarponés krémmel vonjuk be, a harmadikra jön a marcipán és a lekvár. A marcipánt a legegyszerűbben úgy nyújthatjuk megfelelő vastagságúra, ha két sütőpapír közé fektetjük, majd miután kellőképpen kilapítottuk, rányomjuk a piskótáról eltávolított tortagyűrűt, és az így kimetszett, szabályos, kerek lapot ráborítjuk a harmadik piskótaréteg tetejére, majd megkenjük házi ribizlilekvárral (vagy szederlekvárral). Én fordítva csináltam, de megbántam, mert a lekvár kissé beleivódott a piskótába, így nem érvényesült kellőképpen a piros szín.
Ha ezzel is elkészültünk, ráboríthatjuk a negyedik piskótalapot, majd vékonyan bevonhatjuk a mascarponés krém maradékával. Ezzel remekül kiegyenlíthetjük az esetleges szépséghibákat a torta formáján.
Hűtőbe tesszük egy órára, hogy megdermedjen, végül bevonjuk a tejszínes csokoládéglazúrral. Ehhez nincs más dolgunk, mint forrpontig melegíteni a tejszínt, majd beleolvasztani a fehér csokoládét. Ha kissé kihűlt, rácsra tesszük a tortát, és behúzzuk a glazúrral. Jót tesz a tortának, ha egy éjszakán át hagyjuk összeérni az ízeket.
Pisztáciás koszorú
A közelmúltban sikerült nagyobb mennyiségű jó minőségű, sótlan pisztáciához jutnom, így most kiélvezem a lehetőséget, és végre elkészítem azokat a sütiket, amikről már régóta álmodozom. Ez az illatos piskóta önmagában is finom csemege, hát még ha az ember feltálalja hozzá a fenti tortához tartozó fehér csokis-mascarponés krém maradékát…
Hozzávalók
4 tojás
12,5 dkg vaj
15 dkg cukor
15 dkg sótlan pisztácia
8 dkg liszt
1 sütőpor
Tisztítsuk meg, daráljuk finomra a pisztáciát. Vegyük ki a vajat a hűtőből jó előre, hogy lágy legyen, így könnyen habosra keverhetjük a porcukorral. Apránként, felváltva adjuk hozzá a tojásokat, valamint a liszttel és a sütőporral elkevert darált pisztáciát.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzuk, lisztezzük ki a sütőformát, majd öntsük bele a masszát. Körülbelül 35 perc alatt készre sül.
Ezt a sütit könnyen elkészíthetjük gluténmentes verzióban is. Ehhez nem kell mást tenni, mint hogy liszt helyett burgonyakeményítőt használunk.
(Kövesdy)