Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nemcsak a szemnek, a hasnak is kedvezünk

A későn jött fagyra is kínálunk orvosságot, de lélekben már készülünk a mindent elsöprő tavaszra. Megvalósítottunk néhány pisztáciás álmot, és trikolórba öltöztettük legújabb tortakölteményünket, ráadásul extra finom böjti ételt is készítettünk. Tessék csemegézni!

Hősök, ősök és az idő manipulálása

Olajos Ilka, Ázbej Kristóf és Fülöp Gábor művei azok számára is ismerősek lehetnek, akik azelőtt sosem találkoztak velük. A Hegyvidék Galéria legújabb kiállításán bemutatott alkotások azokról a hősökről és ősökről mesélnek, akikről az idő előrehaladásával sem szabadna megfeledkeznünk.

Könyvek a szekéren

Lassan három éve annak, hogy egy különös jármű jelent meg a MOM Kulturális Központ előtt. A Libellus (latinul: Könyvecske) névre keresztelt szekéren a szépirodalomtól az ifjúsági regényeken át a szakácskönyvekig válogatott kötetek állnak, és potom 300 forintért megvásárolhatók. A Könyvszolgálat Kulturális Egyesület által február elején újonnan „beindított” szekéren a szándék a régi: minél több emberrel megismertetni az olvasás örömét.

Hasznos tanácsok otthonápoláshoz

Egyre többen vállalják beteg családtagjaik otthoni ápolását, még akkor is, ha nincsenek a megfelelő képzettség, tudás birtokában. Elsősorban nekik szól a Budapesti Szent Ferenc Kórház ingyenesen látogatható, Otthonápolás a gyakorlatban című interaktív előadása, amelyen az egészségügyi intézmény szakemberei a gyakorlatban is bemutatják a legfontosabb tudnivalókat.

Légtisztító szobanövények

Egy használati tárgyakkal jól felszerelt városi lakásban, ahová a szellőztetéssel bejön a kipufogógáz, elkél egy kis levegőtisztítás. Mi más lehetne a legideálisabb erre, ha nem egy gondosan összeválogatott, önmagában is tetszetős szobanövénycsoport?! De vajon melyek a legalkalmasabb növények ehhez?

Tantermet neveztek el a zenetagozat alapítójáról

Határozott, ám végtelenül kedves volt – kollégái és diákjai is így emlékeznek Pálfay Ferencné Vaskuti Erzsébetre, a Kós Károly Emeltszintű Ének-zene Általános Iskola egykori tanárára, a zenetagozat megalapítójára, aki kilencvennégy esztendősen hunyt el tavaly. A pedagógus huszonkét esztendőn át tanított az iskola II. emelet 49-es tantermében, amely immár az ő nevét viseli.

Szelektáljunk kreatívan!

Az utcán szemetelni ciki – állítják azok a hegyvidéki fiatalok, akik részt vettek a „Szelektálj kreatívan!” elnevezésű interaktív vetélkedőn a MOM Kulturális Központban. A versenyen a diákok nemcsak tudásukról adtak számot, de az is kiderült róluk, hogy bolygónk védelmét valóban szívügyüknek tekintik.

Fórum a Csörsz park zajvédő faláról

A Csörsz park Hegyalja út felőli oldalán borostyánnal befuttatott „fabeton” fal kialakítását támogatják a környéken élők – derült ki azon a lakossági fórumon, amit a Hegyvidéki Önkormányzat szervezett a parkfejlesztéshez kapcsolódó zajvédő zöldfal terveinek megvitatására.

A Kodály-módszer nyomában – holland vendégek a Kós iskolában

„Mit kellene tenni? Az iskolában úgy tanítani az éneket és zenét, hogy ne gyötrelem, hanem gyönyörűség legyen a tanulónak, s egész életére beleoltsa a nemesebb zene szomját… Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni: ezt megszerezni az iskola kötelessége” – mondta Kodály Zoltán 1929-ben.

Úthibák javítása

Az időjárási szempontból rendkívül változatos idei tél alaposan megviselte a XII. kerületi utakat, hiszen a burkolat repedéseibe beszivárgó, nagy mennyiségű csapadék megfagyva szétfeszíti a kopóréteget, károsítja a pályaszerkezetet. A Hegyvidéki Önkormányzat útellenőrei az utóbbi hetekben összesen 545 kisebb felületű úthibát találtak, ezek megszüntetését már megkezdte a közbeszerzésen kiválasztott kivitelező, amely két év garanciát vállal a munkájára.

Suzukik a rendőrségnek

Különösen a nehezebben megközelíthető hegyvidéki területeken tesz majd jó szolgálatot az a két vadonatúj, összkerékhajtású Suzuki Vitara, amit a helyi önkormányzat adományozott a XII. kerületi rendőrkapitányságnak. Mindkét autót a bűnügyi osztály munkatársai veszik használatba, a tervek szerint a terepjárók elsősorban a bűnmegelőzési és nyomozati munkát segítik.

Újabb világsztár a MOMkult-ban

A Get Closer koncertiroda már évek óta a kortárs amerikai és európai jazz legnagyobb zenészeit és énekeseit hozza el a Hegyvidékre. Ezúttal egy kitűnő luxemburgi zongoratrió lépett fel a MOM Kulturális Központban, vendégük pedig a világhírű amerikai tenorszaxofonos, Joshua Redman volt.