Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Oszi_gesztenyefamentes

Őszi gesztenyefamentés

Nincsenek beteg fák a Gesztenyés kert Novotelhez tartozó közel 2 hektáros területén. Ez nagyban köszönhető a „Mentsük meg a Gesztenyés kert fáit!” elnevezésű közösségi környezetvédelmi programnak, amelyet immár huszonhatodik alkalommal hirdetett meg az ötletgazda, Gerstl József – az idén november 17-re.
A Novotel Budapest City főkertésze elmondta, hogy a hagyományos, azaz fehér virágú gesztenyefák legnagyobb ellensége az aknázómoly. Ha nyár közepén elsárgult levelű, félig kopár példányokat látunk, az szinte biztosan a rovar jelenlétére utal. A megoldás – a kémiai védelem, azaz a permetezés, injektálás mellett – a lehullott levelek összegyűjtése és elszállítása, hiszen ezzel a telet az avarban átvészelő lárvák élőhely nélkül maradnak. Ha pedig a leveleket elégetik, vagy komposztálják, a lepkék nem tudnak kikelni a következő nyáron.
Az évek során egyre többen csatlakoztak az akcióhoz. Állandó vendég, és most is eljön Bálint György, azaz Bálint gazda, aki szokása szerint szemrevételezi majd a fasort, és véleményt mond a növények állapotáról.
A program délelőtt 10.30-kor a köszöntőkkel kezdődik, a Győri Zeneművészeti Egyetem növendékeinek tolmácsolásában felcsendül a környezetvédelemről írt dal, majd a tervek szerint Horváth Charlie lép színpadra. Valamennyi önkéntest megvendégelik; a felhíváshoz csatlakozó, a Jagelló úti parkoló területére meghirdetett első Budai Gesztenyefesztivál szervezői mindenkinek egy pohár forró gesztenyés almakoktélt ajánlottak fel.
Tizenegytől indul a lombgyűjtés, a szükséges eszközöket a szervezők bocsátják az önkéntesek rendelkezésére, de mindenkit arra buzdítanak, hogy ha kedve tartja, vigye magával kedvenc kerti szerszámát. A résztvevők felújítanak négy padot, és a szokásos faültetés sem marad el. A korábban betegség, viharkár miatt eltávolított példányok helyére minden évben új csemeték kerülnek. A FŐKERT Zrt. ezúttal négy, a Budai Gesztenyefesztivál egy többszörösen iskolázott, előnevelt fát ajánlott fel.
2000 óta közel harminc az aknázómolynak ellenálló, rózsaszín virágú gesztenyefával gazdagodott a park. Ezek közül tízet a Hegyvidéki Önkormányzat biztosított, amely évek óta támogatja a kezdeményezést.

M.