Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A sütés-főzés kikapcsol, ne sajnáljunk időt szánni rá!

Számtalan konyhai trükkel és finomabbnál finomabb fogások receptjeivel készültünk novemberre és Márton napjára. Megkóstoltuk, milyen a szárított vargányás burgonyaleves, és az ősz gyümölcstermését is beledolgoztuk kedvenc süteményeinkbe. Szemezgessenek jókedvvel válogatásunkból!

Ilyenek voltak a budai srácok 1956-ban

Kik voltak az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc hősei? Mi történt a Hegyvidéken? Hogyan sikerült átmenetileg meghátrálásra kényszeríteni a világ legnagyobb szárazföldi hadseregét? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre ad választ Eörsi László író A „budai srácok” 1956 című könyvében.

„A hazáért 1914–1918” 2. - Emlékmű a Svábhegyen

A „Nagy háború” utolsó centenáriumi évének végéhez érve folytatjuk a Hegyvidéken található három első világháborús emlékmű történetét. Kronológiailag a második a Hősök emlékműve, amit a Svábhegyen, a Diana utcában állítottak fel.

Vérehulló fecskefű

Az izgalmas nevű vérehulló fecskefű szinte minden hegyvidéki kertben előfordul. Baljóslatú elnevezése alapján akár a halloweennel is összefüggésbe hozhatnánk, pedig a valóságban legfeljebb gyomként okozhat ijedtséget. Persze, aki ismeri, inkább gyógynövényként tekint rá, és megóv néhány tövet gyomláláskor.

Teljesen megújul a Tállya utcai park

A Hegyvidéki Önkormányzat 100 millió forint támogatást kapott a főváros „TÉR_KÖZ 2018” pályázatán, így jövőre teljes egészében megújulhat a Tállya utcai park. A közösségi tervezés részeként november 21-ig szavazhatnak a környéken élők az egyes fejlesztési elemek tartalmáról.

Változtak a parkolási szabályok

November 1-jétől a Jagelló úton, valamint a Németvölgyi út, a Szendi árok és az Apor Vilmos tér egy-egy szakaszán kedvezményes „Parkolj és utazz!” rendszert vehetnek igénybe a várakozási övezeten kívül élő XII. kerületi polgárok. A Böszörményi út–Királyhágó utca–Alkotás utca–Márvány utca–Győri út–Avar utca–Hegyalja út–Jagelló út által határolt területen pedig az ott lakók érdekében meghosszabbították a várakozási díjfizetési időszakot.

Pelus helyett „telus”– okoseszközök a családban

„Csak apa vagy anya meg ne tudja!” – ha egy fiatal ezt gondolja egy közösségi oldalon tett bejegyzéséről, akkor valószínűleg már gond van. Nem egyszerű kérdés, hogyan kezdjék el használni az okoseszközöket és az internetet az iskoláskorú gyerekek, néhány hasznos tanácsot azonban megfogalmaztak a meghívott előadók a Hegyvidéki ONvédelem Program keretében ismét meghirdetett Szülői Akadémia című beszélgetéssorozat első állomásán, a Virányos Általános Iskolában tartott összejövetelen.

Emlékezés a hősökre

A Hegyvidéki Önkormányzat a XII. polgármesteri hivatalnál közös gyertyagyújtással, míg a Politikai Foglyok Országos Szövetsége a Pethényi úti kopjafáknál koszorúzással emlékezett a nemzeti gyásznapon, november 4-én.

Bokrétaünnep a Zugligeti Általános Iskola új épületén

Az egykori Fácán vendéglő épületének megújításával és ahhoz kapcsolódóan egy új szárny kialakításával a duplájára bővül a Zugligeti Általános Iskola. A már szerkezetkész épületszárnyban bokrétaünnepet tartott a Hegyvidéki Önkormányzat.