Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

telTeljesen_megujul_a_Tallya_utcai_park

Teljesen megújul a Tállya utcai park

A Hegyvidéki Önkormányzat 100 millió forint támogatást kapott a főváros „TÉR_KÖZ 2018” pályázatán, így jövőre teljes egészében megújulhat a Tállya utcai park. A közösségi tervezés részeként november 21-ig szavazhatnak a környéken élők az egyes fejlesztési elemek tartalmáról.

Mivel a közelben nincs hasonló közösségi terület, amit a környékbeliek sportolás és pihenés céljára használhatnának, a Tállya utcai park fejlesztése évek óta a Hegyvidéki Önkormányzat napirendjén szerepel. 2014-ben kiépítette a gumiburkolatú sportpályát, lecserélte az elöregedett játszóeszközöket, azonban a park átfogó megújítására forráshiány miatt eddig nem került sor.
Ez év áprilisában „TÉR_KÖZ 2018” címmel pályázatot írt ki a főváros a kerületi önkormányzatok városrehabilitációs munkáinak támogatására, a XII. kerületi képviselő-testület pedig egyhangúlag amellett döntött, hogy a Tállya utcai játszótér és park fejlesztésére nyújtja be támogatási igényét. A projekt sikeressége érdekében az önkormányzat előzetes felmérést végzett a környéken élők körében, így már a pályázati anyag koncepciótervében is megjelentek a terület használatával kapcsolatos lakossági igények és vélemények.
A nagyszabású fejlesztési program támogatására a főváros 100 millió forintot ítélt meg, ezt az összeget a tervek szerint 128 millió forinttal egészíti ki az önkormányzat. A 228 millió forint tervezett összköltségű, hiánypótló beruházás elsősorban a környéken lakók, valamint a közelben lévő iskolába és óvodába járó gyerekek kikapcsolódását szolgálja.
A fejlesztés egyik célja, hogy olyan társadalmi csoportoknak és korosztályoknak is biztosítsa a sportolás és aktív pihenés lehetőségét, amelyek számára ez itt elérhetetlen volt. Ennek jegyében a játszó- és sporteszközök, továbbá a park berendezéseinek kiválasztása során nemcsak a gyerekek, hanem a fiatal felnőtt, a középkorú, valamint a legidősebb korosztály igényeit is figyelembe kívánják venni.
A park átalakításával – a szintkülönbségek ellenére is – lehetővé válik, hogy a mozgásukban korlátozottak, a mozgássérültek, a babakocsis szülők, valamint akik nehezebben és bizonytalanul közlekednek a lépcsőkön és a lejtőkön, szabadon tudjanak mozogni a terület legnagyobb részén. A játszótéren mozgássérült gyerekeknek és fiataloknak tervezett játékok is lesznek, hogy közösen tölthessék idejüket a sérültek és az egészségesek.
A társadalmi integráció mellett a környezeti fenntarthatóság szempontjai is kiemelt figyelmet kapnak a projekt során, például ökológiai alapú csapadékvíz-kezelés valósulna meg a parkban. A közel négyezer négyzetméteres zöld területen a növényzet frissítésén túl a közterek, sétányok megújítását, a közvilágítás fejlesztését, térfigyelő kamerák felszerelését, valamint a vezeték nélküli internetezéshez szükséges eszközök telepítését egyaránt tervbe vette az önkormányzat.

Az előbbiekben említett módon a játszótér is átépülne, a felnőttek számára kültéri fitneszeszközöket helyeznének ki, továbbá a domborzati adottságokat kihasználva kilátópont létesülhet a pihenőhelyen. Egy illemhely kialakítása és a parkolási körülmények rendezése ugyancsak része a fejlesztési programnak.
Noha a környékbelieket már a pályázati anyag összeállításába is bevonta az önkormányzat, a közösségi tervezés tovább folytatódik. A napokban kapták meg a környéken élők azt a tájékoztató anyagot, amely alapján szavazhatnak, véleményt nyilváníthatnak az egyes programelemek tartalmával kapcsolatban. Az elektronikus és papíralapú szavazásra 2018. november 21-ig van lehetőség.
A beérkezett szavazatok, vélemények alapján készülnek el a tervek, amiket decemberben lakossági konzultáció keretében mutatnak be az érdeklődőknek. A kivitelezés a társadalmi egyeztetések és a tervek véglegesítése után jövőre kezdődik, a projekt befejezése 2019. szeptember végére várható.

sz.