Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Változtak a parkolási szabályok

November 1-jétől a Jagelló úton, valamint a Németvölgyi út, a Szendi árok és az Apor Vilmos tér egy-egy szakaszán kedvezményes „Parkolj és utazz!” rendszert vehetnek igénybe a várakozási övezeten kívül élő XII. kerületi polgárok. A Böszörményi út–Királyhágó utca–Alkotás utca–Márvány utca–Győri út–Avar utca–Hegyalja út–Jagelló út által határolt területen pedig az ott lakók érdekében meghosszabbították a várakozási díjfizetési időszakot.

A Hegyvidéki Önkormányzat és a parkolási keretszabályokat megalkotó főváros egyeztetései eredményeképpen, Budapesten egyedülálló módon, a várakozási övezeten kívül élő, állandó XII. kerületi lakcímmel rendelkező hegyvidékiek november 1-je óta új, kedvezményes parkolási lehetőséget biztosító átszállási zónát vehetnek igénybe a Jagelló út Apor Vilmos tér és BAH-csomópont közötti szakaszán, valamint a Németvölgyi út–Szendi árok–Apor Vilmos tér–Jagelló út által határolt területen. Az igénybevétel feltétele, hogy az érintettek regisztrálják magukat az eugyintezes.hegyvidek.hu weboldalon, ne álljon fenn lejárt adótartozásuk az önkormányzattal szemben, valamint bankkártyával fizessék meg a 700 forintos alkalmankénti rendszerhasználati díjat, amivel 8.00–18.00 óráig lehet várakozni az említett útszakaszokon.
A „P+U”, azaz „Parkolj és utazz!" rendszer bevezetésének célja, hogy a várakozási övezeten kívül lakó kerületiek is könnyen át tudjanak szállni autójukból a városközpont felé közlekedő buszokra, villamosokra. Az átszállási zónát kísérleti jelleggel vezette be az önkormányzat, ezért folyamatosan vizsgálja az intézkedés hatásait. A lakók és a közlekedők az atszallasizona@hegyvidek.hu e-mail-címre küldhetik el az új rendszer működésével kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.
A Böszörményi út–Királyhágó utca–Alkotás utca–Márvány utca–Győri út–Avar utca–Hegyalja út–Jagelló út által határolt területen november 1-jétől már nem 18.00, hanem 20.00 órakor ér véget a várakozási díjfizetési időszak. A változás oka, hogy a területen található, kora este is jelentős forgalmat bonyolító bevásárlóközpont és több más intézmény vendégei az eddig 18.00 óra után ingyenes felszíni parkolóhelyeket részesítették előnyben a fizetős mélygarázshelyekkel szemben, ami jelentősen szűkítette a munkából hazaérkező lakók parkolási lehetőségeit.
Fontos tudni, hogy a díjfizetési időszak meghosszabbítása nem érinti a területen élőket, azaz akik lakossági várakozási engedéllyel rendelkeznek, a saját zónájukban továbbra is ingyenesen parkolhatnak. A nem itt élő autósok a parkolóautomatákon elhelyezett tájékoztatók segítségével értesülhetnek a változásról, mobilfizetés esetén pedig mindenki automatikus tájékoztatást kap a szolgáltatótól arról, hogy a most bevezetett 3123-as számú zónában 20.00 órakor áll le a díjfizetés.

z.