Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Fennakadasok_a_hulladek_elszallitasaban

Fennakadások a szelektív hulladék elszállításában

Egyre több panasz jut el szerkesztőségünkbe, hogy a házakhoz telepített szelektív hulladékgyűjtőket nem, vagy később ürítik. Az előre megadott időponthoz képest jó néhány esetben elmarad a szállítás, ezért sokszor nemcsak a kukák, hanem a környékük is tele van szeméttel.
Utánajártunk: a kerületi önkormányzatoknak nincs hatáskörük a kommunális és a szelektív hulladékbegyűjtéssel kapcsolatos hiányosságok megoldására. Budapest területén ugyanis a lakóházakba kihelyezett valamennyi kukát a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság (FKF Nonprofit Zrt.) üríti, amelynek felügyeleti szerve a fővárosi önkormányzat. A helyi önkormányzatoknak annyi lehetőségük van, hogy továbbítják a panaszokat, és kérik a soron kívüli elszállítást, valamint a szolgáltatás helyreállítását.
Ugyanakkor mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy csökkenjen a környezeti terhelés, kevesebb legyen a hulladék. Részesítsük előnyben a visszaváltható, betétdíjas vagy többször felhasználható csomagolásokat. Az egyszerű műanyag szatyor helyett inkább többször használható vászontáskával vagy kosárral járjunk vásárolni. A kinőtt vagy már nem hordott ruhákat ajándékozzuk el ismerősöknek, adjuk tovább jótékonysági szervezeteknek, vagy helyezzük el ruhagyűjtő konténerekbe. A vissza nem váltható üvegeket, befőttesüvegeket ne dobjuk kukába, használhatjuk tárolóedényként.
Ha a fentieket betartjuk, máris sokat tettünk környezetünk védelméért, és megelőzhetjük a szelektív hulladékgyűjtők túlterheltségét.

(-os)