Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

FitKid_magyar_bajnok_a_Viranyosbol

FitKid magyar bajnok a Virányosból

Még csak kilencéves, de már komoly sporteredményei vannak Sükösd Natália Sárának: ezüstérmet szerzett az idei World Dance világbajnokságon és a FitKid Európa-bajnokság részeként megrendezett nemzetközi korosztályos versenyen is. Hogyan tudja összeegyeztetni a táncot és a fitneszsportot, mennyi ideje marad minden másra? Erről és sok egyébről is beszélgettünk a Virányos Általános Iskola harmadikos tanulójával.

– A FitKid a Magyar Fitness Szövetség által gyerekek számára létrehozott fitneszsport. Ötvözi az akrobatikát, a talajtornát, az erőelemeket és a táncot. Hogyan kerültél kapcsolatba a FitKiddel?

– Óvodáskoromban először balettoztam, aztán fociztam és úsztam a bátyámmal, Miksával. Ezek után a játékos ovis szertorna következett. Szerettem a tornát, én jártam oda a legtöbbet, heti háromszor egy órát. Egyik nyáron egy nagylány, akit Millának hívnak, megmutatta, miket tanul a FitKid-órákon. Nagyon megtetszettek a mozdulatok, a versenyruhákba pedig azonnal beleszerettem… Az első edzőm Weisz Rebeka volt. Amikor elkezdtem az általános iskolát, nagyobb csoportba kerültem, azóta Bartáné Fekete Annamária a vezetőedzőm a Fitvilág SE-ben, rajta kívül Barabás Nóra, Csekő Szandra, Nagy Ágnes és Nagy Sarolta koreográfus foglalkozik velem. Tőlük rengeteget tanulok: figyelmességet, bátorságot, fegyelmet.

– Mennyi időt töltesz sportolással?

– Heti tizenegy óra edzésem van, plusz a TF-en heti kétszer egy órát úszom.

– Nem érzed néha úgy, hogy jobb lenne egy kicsit pihenni, mást csinálni?

– Picit sok, néha azért jó lenne többet játszani. De én döntöttem így, ezt akarom csinálni! Szerencsére ebben támogat az egész családom. Azt mondták, amíg jól tanulok, addig sportolhatok versenyszerűen. Anya visz edzésekre és versenyekre, apa viszi a bátyámat, ő vitorlásversenyző. Sokat vagyunk távol egymástól, ami nem jó, de amikor együtt vagyunk, sok közös programot csinálunk. Társasozunk, legózunk, kártyázunk, főzünk. Az egész család sportol, nálunk ez így természetes.

– Nemrégiben egy fontos versenyen vettél részt. Milyen eredménnyel?

– Eddig mind egyéniben, mind csapatban elsősorban FitKid-versenyeken indultam. Korosztályomban sikerült megnyernem a 2017–2018-as Grand Prix versenysorozatot. Ezzel kvalifikáltam magam a FitKid nemzetközi korosztályos versenyre, amit az Európa-bajnokság részeként rendeztek meg néhány hete Olaszországban. Büszke vagyok rá, hogy felállhattam a dobogó második fokára! Legalább ennyire jó érzés volt drukkolni a magyaroknak, az országunknak. Remélem, ezt az élményt még sokszor átélhetem.

– És a tánc?

– A tánccal az idén kezdtem el foglalkozni, egyéniben és csapatban show-kategóriában elindultam a Modern Táncsportok Magyarországi Szövetsége és a ritmuscsapatok országos bajnokságain. Ennek köszönhetően jutottam el az őszi táncvilágbajnokságra. Rengeteget gyakoroltam, csináltattunk egy új gyaki ruhát – versenyruhát –, aztán anyuval elrepültünk Rómába. Többen kint jártunk az egyesülettől, így különösen jó volt a hangulat, mindenki szurkolt a másiknak. Kemény talajon kellett előadni a gyakorlatomat, ami kicsit szokatlan és nehéz is volt, mert egyébként tornaszőnyegen versenyzünk. Végül minden nagyszerűen alakult, egy ukrán lány mögött sikerült megszerezni a második helyet az első világbajnokságomon. A ritmuscsapatok őszi bajnokságán elért harmadik hellyel pedig eldőlt, hogy ott leszek a jövő évi bécsi világbajnokságon, amit már most nagyon várok.

– Nem „üti” egymást a FitKid és a tánc? Hogyan férnek meg egymás mellett?

– Mivel egyik sem olimpiai sportág, így van átjárás közöttük. Ez nekem különösen fontos, mert nagyon szeretek versenyezni, eddig huszonegy érem és hét kupa díszíti a szobámat. Van egy FitKid-es és egy táncos gyakorlatom – ugyanazzal nem szabad indulni –, az átállás nem okoz gondot. Az a lényeg, hogy mindkettőt sokat kell gyakorolni.

– Az iskolád és az osztálytársaid mit szólnak a sportsikereidhez?

– Most szeptemberben jöttem át a Virányos Általános Iskolába, ahol mindenben támogatnak, amit nagyon köszönök! Az osztálytársaim is örülnek a sikereimnek, főképp mert hoztam nekik csokit Olaszországból…

– Sikerült már valakit lecsábítani edzésekre?

– Több barátnőm miattam kezdett el sportolni, de ez már óvodáskorom óta így van. Elkezdtem focizni, úszni, FitKid-ezni, és jöttek ők is, most pedig sokan lejárnak edzeni az egyesületbe. Nekem ez különösen nagy öröm, hiszen jó velük együtt lenni.

– Mik a terveid sportolóként?

– Szeretném megtanulni edzésen a rundel szaltót! A versenyeken az a célom, hogy jól érezzem magam. Persze, az is nagy öröm, ha a végén felállhatok a dobogóra!

sm.