Itt az ideje szétnézni a kamrában!
Lassú léptekkel érkeztünk meg a télhez. Az utolsó őszi napfény melegénél még beértek a megkésett paradicsomok, volt időnk leszüretelni az almatermést, összeszedni a kiskertben itt-ott megbúvó kései paprikákat. Itt az ideje, hogy a befőttekkel teli kamra felé fordítsuk figyelmünket, ha valami finomságot akarunk összeállítani; jó lesz felvértezni magunkat a tél átvészeléséhez szükséges vitaminokkal!
Forró whiskys almabor
Legnagyobb örömünkre elérkezett a beburkolódzós, igazi november végi időjárás, amikor különösen jólesnek a fűszeres, forró alkoholos szívmelegítők. Ez az illatos almabor ráérős délutánokon ízlik a legjobban, amikor vége a munkának, és már nem kell sietnünk sehová.
Hozzávalók
2,8 dl almabor
2 rúd fahéj
2 csillagánizs
8 egész szegfűszeg
1,5 evőkanál méz
11,4 cl whisky
1 evőkanál citromlé
Egy rozsdamentes lábasba öntsük bele az almabort, dobjuk bele a fahéjrudakat, a csillagánizsokat és a szegfűszeget. Forraljuk fel, majd fedjük le a lábast, és legalább negyedóráig hagyjuk ázni a fűszereket, hogy a lé átvegye az ízüket. Ezután távolítsuk el a csillagánizst, a szegfűszeget és a fahéjat, majd öntsük a borhoz a whiskyt és egy evőkanálnyi frissen facsart citromlét. Ízlés szerint édesítsük a mézzel. Tálaljuk szeletelt almával, szeletelt citrommal, fahéjrudakkal és csillagánizzsal.
Kurkumás karfiolleves
Már a színével is bearanyozza a napunkat ez a különleges krémleves. A sütőben karamellizálódott sült fokhagyma zamata és az egzotikus fűszerezés egészen ünnepi miliőt teremt a karfiol hétköznapi ízének.
Hozzávalók
1 egész fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
1 közepes hagyma
1 karfiol
1 teáskanál kurkuma
1 nagy burgonya
1 liter zöldségalaplé
friss koriander
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vágjuk ketté a fokhagymát, csomagoljuk beolajozott alufóliába, és süssük 40 percig. Bontsuk ki az alufóliából, és hagyjuk hűlni. A maradék olajon pároljuk meg az apróra vágott hagymát, majd adjuk hozzá a virágjaira szedett karfiolt, és forgassuk össze őket. Hintsük meg kurkumával, hámozzuk meg, kockázzuk fel a krumplit, és ezt is dobjuk a lábosba. Fedjük le, és főzzük közepes hőmérsékleten körülbelül tíz percig.
Préseljük bele a sült fokhagymát, öntsük fel az alaplével, forraljuk fel, majd alacsonyabb hőmérsékleten fedő alatt főzzük még negyedórán át a levest. Végül botmixerrel vagy turmixgépben pürésítsük.
Thai sertéshúslabdák földimogyorós mártással
Vendégvárónak is kiváló, de előételként, sőt vacsoraként is megteszi ez a thai különlegesség. Melegen jó tálalni, ám akkor sem dől össze a világ, ha hidegen kerülnek asztalra a gombócok.
Hozzávalók a húsgolyókhoz
50 dkg sertéshús
1 evőkanál apróra vágott koriander
3 gerezd fokhagyma
28 g halszósz
só
Hozzávalók a földimogyorós mártáshoz
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál apróra vágott koriander
2 gerezd fokhagyma
1 ujjnyi reszelt gyömbér
28 g halszósz
2 evőkanál mogyoróvaj
1 chili
1 evőkanál barna cukor
½ csésze kókuszkrém
A darált sertéshúsra törjük rá a fokhagymagerezdeket, sózzuk, fűszerezzük finomra metélt korianderrel és a halszósszal, majd alaposan dolgozzuk össze. Formázzunk belőle hideg vizes kézzel diónyi gombócokat. Hámozzuk meg, és reszeljük le a gyömbért, majd az áttört fokhagymával együtt pároljuk meg az olívaolajon. Adjuk hozzá a mogyoróvajat, a halszószt, a barna cukrot és a kókuszkrémet. Keverjük össze, és főzzük alacsony lángon pár percig, amíg sűrűsödni kezd.
Adjuk hozzá a megmaradt koriandert, majd néhány perc után húzzuk le a tűzről. Süssük ki a húsgombócokat olajban, majd itassuk le róluk a felesleges zsiradékot. Tálaljuk melegen őket a földimogyorós mártással.
Jércemell kecskesajtos, fehérboros mártásban
Az illatos, fehérboros mártással nyakon öntött, lila hagymában karamellizálódott jércemellérmék mellé nagyon jól áll az olívabogyó.
Hozzávalók
60 dkg jércemell
2 fej lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg lágy kecskesajt
1 dl fehérbor
1,5 dl tejszín
só, bors
olaj
Kockázzuk fel, és kevés olajon pároljuk meg a lila hagymát, majd dobjuk rá az érmékre szeletelt jércemellet. Sózzuk, borsozzuk, és pirítsuk le kissé. Eközben forraljuk fel a fehérbort, törjük rá a fokhagymát, hintsük meg ezt is borssal, majd olvasszuk bele a kecskesajtot, végül húzzuk fel tejszínnel. Redukcióval sűrítsük kívánt állagúra a mártást, és forrón tálaljuk a jércemellel.
Céklasaláta, kicsit másként
A céklát nemcsak vastartalma miatt preferáljuk az asztalon, de azért is, mert színével, édeskés ízével még a gyerekek is könnyen rácsábíthatók. Ez a tálalási mód pedig azért különösen kedves számunkra, mert semmiféle hőkezelés nem vet gátat annak, hogy a csodaszép zöldségnek minden vitamin- és ásványianyag-tartalma maradéktalanul a szervezetünkbe jusson.
Hozzávalók
50 dkg cékla
1 citrom leve
2 ek extra szűz olívaolaj
2 ek mustármag
1 ek apróra vágott friss petrezselyem
1 csokor friss kapor
A kaporról távolítsuk el a szárakat, és a zöldjét metéljük finomra. Hámozzuk meg a céklát, és reszeljük le. Préseljünk rá citromlét, locsoljuk meg olívaolajjal, és forgassuk jól össze a kapor kétharmadával. A mustármagokat pirítsuk meg egy száraz, forró serpenyőben, majd ezt is forgassuk bele a salátába. Tálalás előtt hintsük meg a díszítésre fenntartott kaporral és frissen metélt petrezselyemmel.
Trüffeltorta (gluténmentes)
Ezzel a tortával jó előre el kell készülni, egyrészt azért, mert jól lehűtve az igazi az állaga, és azért is, mert egy-két nap alatt sokkal jobban összeérnek az ízei. Valójában nem őrülten bonyolult, és jó hír, hogy a gluténérzékenyeknek sem kell megtartóztatniuk magukat tőle.
Hozzávalók az alaphoz
1 tojás fehérje
5 dkg cukor
2 tk kakaópor
1 csepp fehérborecet
Hozzávalók a töltelékhez
40 dkg étcsokoládé
60 ml rum
60 ml méz
5 dl tejszín
kakaópor a díszítéshez
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Verjünk kemény habot a tojásfehérjéből, majd adjuk hozzá a cukrot és a cseppnyi fehérborecetet. Ha szép, fényes habot kaptunk, szitáljuk bele a kakaót is, majd simítsuk el egy sütőpapírra helyezett tortagyűrű alján. Tizenöt-húsz perc alatt készre sül.
Hagyjuk hűlni, amíg elkészítjük a krémet. Ehhez gőz fölött olvasszuk fel a csokoládét, keverjük el a rummal és a mézzel. A tejszínt forraljuk fel, és néhány perc alatt redukáljuk, hogy sűrűbb legyen. Öntsük a csokoládés keverékbe, hagyjuk kissé hűlni, majd az egészet öntsük a tortagyűrűbe.
Legalább egy éjszakára tegyük hűtőbe, de akár két napig is várhatunk a tálalással. Ha eljött a nagy pillanat, óvatosan emeljük le a tortagyűrűt, és szitáljunk a tetejére holland kakaót.
Fügés sablé
Ilyenkor jó előszedni az idei fügéket, amiket már nem bírtunk frissen megenni, ezért a nyári kánikulában betoltuk őket az aszalóba. Még frissek, puhák, szaftosak. Egy kis méz elég is ahhoz, hogy krémessé pépesítsük őket a gépben, és máris mehetnek az omlós tészta belsejébe!
Hozzávalók a tésztához
24 dkg liszt
90 dkg porcukor
3 dkg mandulaliszt
1 csipet só
13 dkg vaj
1 tojás
Hozzávalók a töltelékhez
20 dkg puha aszalt füge
1 teáskanál akácméz
Először a tésztát készítjük el, mert ennek legalább egy órán át pihennie kell a hűtőben, légmentesen lezárt dobozban. Ez az a fajta vajas tészta, ami a mélyhűtőt is elbírja; ha szeretnénk, bekészíthetjük jó előre, így a hirtelen betoppanó vendégek számára is bármikor össze tudunk ütni belőle egy finom sütit.
Először a száraz hozzávalókat keverjük össze: a lisztet, a cukrot, a sót és a mandulalisztet. Felkockázzuk a hideg vajat, és apránként azt is a keverőgépbe öntjük. Ha szép, egyenletesen morzsalékos a tészta, jöhet bele a tojás is. Gombócot formálunk belőle, és már mehet is a hűtőszekrénybe!
Amíg pihen, felkockázzuk, és késes aprítóba tesszük az aszalt fügét a mézzel. (Ne felejtsük el levagdosni róla a szárakat!) Finomra pépesítjük. Nyújtsuk ki a tésztát, és vágjunk belőle 5 centi széles csíkokat. Halmozzuk rájuk a mézes fügét, majd csőszerűen göngyöljük fel őket. Két centiméteres darabokra vágva helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire, és körülbelül húsz perc alatt süssük mindet aranybarnára.
Narancsos aszaltfüge-gombócok
Ha pedig már előkerültek a fügék, miért ne dolgoznánk bele őket egy nyers édességbe is? Ezek a pofonegyszerű diós-narancsos golyók minden vendégség kedvencei.
Hozzávalók
50 dkg aszalt füge
1 narancs héja és leve
10 dkg porcukor
5-10 dkg darált dió
holland kakaópor
Az aszalt fügét húsdarálón átnyomjuk, hozzákeverjük a porcukrot, a reszelt narancshéjat és a narancs frissen kifacsart levét, majd annyi darált diót, amennyivel szépen formázható lesz a massza. Egy-két órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek, majd vizes kézzel gombócokat formázunk a masszából, és ezeket keserű kakaóporba hempergetjük. Fémdobozban szinte korlátlan ideig eláll – már ha ellen tudunk állni a kísértésnek…