Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ovodasok_Marton-napi_vigassaga

Óvodások Márton-napi vigassága

A hegyvidéki óvodák, iskolák mindegyike komolyan odafigyel a néphagyományok ápolására, aminek része a folklórhoz tartozó jeles alkalmak megünneplése. Ilyen a Márton-nap is (november 11.), amely több szempontból fontos dátum.
Sok helyütt ez volt a cselédfogadás, valamint a legeltetés és a gazdasági év befejezésének határnapja, ekkor kapták meg bérüket a szolgálók, szolgálólányok. A nyugati megyékben a disznópásztorok nyírfavesszőket vittek azokhoz a házakhoz, ahonnan az állatokat kihajtották a legelőre: azt tartották, ahány ága van, annyit malacozik majd a disznó.
Számos időjóslás is kapcsolódik az ünnephez. Az egyik szerint ha Márton fehér lovon jön, enyhe, ha barnán, akkor kemény tél várható. Országszerte lakomákat ültek, a mesterek vacsorát adtak legényeiknek, a gazdák a pásztorokat vendégelték meg, mert azt gondolták, ha ilyenkor sokat esznek, elég erejük lesz átvészelni a böjti időszakot. Innen származik a mondás: „Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”.
Ezt a regulát az idén is komolyan vették a Normafa-óvodások. A gyerekek ugyanis a hagyományos Márton-napi mulatságukon alaposan belakmároztak, ha nem is sült libából, de libazsíros kenyérből és liba formájú süteményekből.
Több újdonsággal szolgált a program, amely délelőtt az óvodába most először ellátogató Budapesti Német Iskola vendégeskedésével vette kezdetét. A 4. m osztályosok saját készítésű bábok segítségével adtak elő egy Szent Márton történetét bemutató árnyjátékot.

A fő attrakciót, a hagyományos délutáni lámpás felvonulást a szokásokhoz híven vidám műsor vezette be. Először a német nemzetiségi csoportba járó gyerekek léptek fel, majd az óvoda pedagógusainak tolmácsolásában németül és magyarul hangoztak el részletek a Márton-legendából. Ezt követte a közös éneklés, amibe a szülők és a vendégek is bekapcsolódtak. Közben besötétedett, így a csoportfoglalkozásokon kifaragott töklámpások fényében elindulhatott a menet a kertben, a kicsik pedig lelkesen lóbálták az elmúlt napokban az óvónők segítségével készített lampionokat.

sm.