Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Liszterzekenyseg-szures_a_XII._keruleti_ovodakban

Lisztérzékenység-szűrés a XII. kerületi óvodákban

Ingyenes lisztérzékenység-szűrésen vehetnek részt az önkormányzati fenntartású óvodák nagycsoportosai közül mindazok, akiknek szülei erre igényt tartanak. A legtöbb család kérte a gyors és fájdalommentes teszt elvégzését. Az érintett óvodások hetven százalékától egy cseppnyi vérmintát vesznek, hogy kiszűrjék az esetleg még csak lappangó, később azonban akár súlyos tüneteket is okozó autoimmun betegséget.
„A szolnoki Lisztérzékenyek Egyesületével együttműködve, a kerületi védőnők bevonásával, 2012 óta minden évben lehetőséget biztosítunk a gyerekek ingyenes szűrésére. Az első két évben az első osztályosokat vontuk be a programba, 2014-től pedig, szakmai okokból, már a nagycsoportosok korosztályában végezzük el a vizsgálatot” – beszélt a program hátteréről Dezső Tünde, a Hegyvidéki Egészségügyi Központ vezetője.
Mint mondta, az elmúlt hét esztendőben összesen mintegy 2500 gyerek vett részt a szűréseken, közülük 27-nél mutatott a vérminta pozitív eredményt. Az idei szűréssorozat keretében 750 nagycsoportost vizsgálnak meg a szakemberek, és eddig két óvodás szüleinek javasolták, hogy a teszteredmény alapján a pontos diagnózis érdekében forduljanak szakorvoshoz.
Miért érdemes már nagycsoportos korban kiszűrni a lisztérzékenységet, más néven gluténérzékenységet, vagy cöliákiát? Pusztai János, a szolnoki Lisztérzékenyek Egyesületének alapítója szerint azért, mert ha a vele született betegséget időben felismerik, és a gyerek átáll a szükséges diétára, megelőzhetők az olyan emésztőszervi panaszok, mint a gyakori hasmenés, a gyomor és a bélrendszer fájdalmai. Elkerülhetők továbbá a tápanyag-felszívódási zavarok miatti hiányállapotok, például a vashiányos vérszegénység, ami figyelemproblémákkal járhat együtt. A megfelelő diagnózissal és életmódváltással a különböző társbetegségek, köztük az 1-es típusú cukorbetegség és a pajzsmirigygyulladás kialakulásának kockázata is nagyban csökkenthető.

d.