Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Bach-dallamokkal a lélegeztetőgépért

A Bethesda Gyermekkórház lélegeztetőgépére gyűjtenek adományokat a szervezők a jövő évi Bach Mindenkinek Fesztiválon. Az immár az egész Kárpát-medencét átölelő rendezvénysorozat programját a Hegyvidéki Kulturális Szalonban ismertették.

„Az eltűnt időnyomában” - Svábhegyi és istenhegyi séták

Az idő örök jelenléte, pusztító hatása és vele szemben az emlékezés megtartó ereje – Proust halhatatlan művére utalva – épített örökségünkben is jelen van. Sorozatunkban felkutatjuk az elhanyagolt, omladozó, jobb sorsra érdemes hegyvidéki villákat, s felidézzük regényes történetüket.

Tésztával körbetekert lyuk

Székely mondás szerint csak egy lyuk, amit tésztával körbetekernek, ám akik ott voltak a Gesztenyés kertben a hatodik Kürtőskalács Fesztiválon, tudják: a kürtőskalács a világ egyik legsokoldalúbb édessége.

Egy ritmusra – tánc minden korosztálynak

A történet 1997-ben kezdődött. Akkor, amikor Seregi László koreográfus és Szirtes Tamás rendező az Oliver! című musical színreviteléhez csak nehezen talált olyan gyerekeket, akik érzik ezt a műfajt. Négy évre rá a hiányt pótolandó alapította meg Sárközi Gyula balettművész a Madách Musical Tánc- és Zeneművészeti Iskolát Pesten, amely rövid időn belül nagy elismerésre tett szert. Az innen ingázó szülők nagy örömére három éve a Hegyvidéken kapott helyet az iskola Budai Stúdiója. Az idén még november végéig jelentkezhetnek tánctanításra a gyerekek, sőt, balettra a felnőttek is.

Ki a konyhából a doktrínákkal!

Lassan begyűjtünk a kamrába minden télire való élelmiszert. A szárazbab, a mák, a dió, a befőttek szépen sorakoznak a spájz polcain, készülődve a hideg napokra, már előre vetítve valamit az ünnepi asztal fényéből is.

Bosszantó thujabetegségek

Thuja volt, van és lesz a Hegyvidéken. Koros példányai bizonyítják, hogy nem az utolsó divat szárnyán hódította meg a díszkerteket. Szeretjük is, meg nem is, különösen nem, ha beteg, mert olyankor a legkevésbé sem válik a kert díszévé. Márpedig betegsége van bőven!

Jobb félni, mint megijedni

Mit keresek én az urológusnál, ha semmi bajom sincs? – tette fel a sokakban felmerülő kérdést dr. Póth Sándor az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem legutóbbi előadásában. Az urológus, robotsebész a megelőzés és a megfelelő időben elvégzett szűrések fontosságára hívta fel a figyelmet a Hegyvidéki Kulturális Szalonban.

Akcióterv az éghajlat védelméért

A klímavédelem érdekében 2030-ig legalább 40%-kal akarja mérsékelni a Hegyvidéki Önkormányzat a XII. kerület szén-dioxid-kibocsátását. Az ambiciózus célt a hamarosan a helyi képviselő-testület elé kerülő Fenntartható Energia- és Klíma Akcióterv tartalmazza, amely részletesen ismerteti a Hegyvidék energiamérlegét, szén-dioxid-kibocsátási leltárát, továbbá javaslatokat fogalmaz meg az elkövetkező évekre a kibocsátók, köztük a lakosság számára.

Ünnepel a természetvédelem

Negyven évvel ezelőtt jött létre a Budai Tájvédelmi Körzet, hatvan éve pedig a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület. A természeti értékek megőrzéséért folytatott több évtizedes munka tapasztalatait a közreműködő szakemberek osztották meg egymással és az érdeklődőkkel a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban megtartott jubileumi programon.

Határtalan együttműködés

Bolgár és hegyvidéki pedagógusok az iskolai és az iskola előtti oktatás jelenlegi helyzetéről tartottak konferenciát a MOM Kulturális Központban. A résztvevők nemcsak a két ország óvodáinak mindennapjaiba, de a jól bevált szakmai módszerekbe is betekintést nyerhettek.

Novemberben startol az új átszállási zóna

Budapesten egyedülálló „Parkolj és utazz!” rendszert vezet be november 1-jétől a Hegyvidéki Önkormányzat. Elsőként a Jagelló úton, valamint a Németvölgyi út, a Szendi árok és az Apor Vilmos tér egy-egy szakaszán várja parkolási lehetőség a várakozási övezeten kívül élő XII. kerületi polgárokat, hogy az megkönnyítse számukra az átszállást a busz- és villamosjáratokra.

„A gyökereket nem lehet elszakítani”

Nem véletlen, hogy tavaly karácsony előtti koncertjének „A Tokody” volt a címe. Akit így, névelővel említ a közbeszéd, az fogalom, azt egy egész ország megbecsülése, mi több, szeretete övezi. Tokody Ilona művészete határainkon túl is ismert és elismert. Kitüntetéseinek se szeri, se száma, Kossuth- és Liszt-díjas, kiváló és érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának és a Magyar Állami Operaház örökös tagja, utóbbinak mesterművésze is. Méltán lett szűkebb pátriája, a Hegyvidék díszpolgára, amit számos elismerése sorában is különösen nagyra értékel. Gyermekkoráról, pályájáról, hazájához és a XII. kerülethez való kötődéséről is kérdeztük őt.

Mire van szüksége a gyermeknek?

A címben feltett, egyszerűnek tűnő, mégis meglehetősen összetett kérdésre kerestek választ a Budai Oktatási Napok szakmai konferenciájának előadói különböző nézőpontokból. Dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő a digitális világ veszélyei kapcsán, a közép-budai utazó gyógypedagógiai hálózat, valamint az Újlaki Általános Iskola vezetői pedig az integráció témakörében osztották meg gondolataikat a hallgatósággal.

Hild-díj: Hegyvidék – több, mint kerület!

Ötvenéves a Magyar Urbanisztikai Társaság által alapított Hild János-díj, amit az idén a Hegyvidéki Önkormányzatnak ítélt oda a szakmai zsűri. A kimagasló színvonalú településfejlesztési munkáért járó elismerő oklevelet az Országos Urbanisztikai Konferencián vette át Pokorni Zoltán polgármester.