Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Atfogo_szurovizsgalatok_az_egeszsegnapon

Átfogó szűrővizsgálatok az egészségnapon

Huszonegy éves a Hegyvidéki Egészségnap – ez idő alatt nemhogy csökkent, hanem folyamatosan nő a népszerűsége, ami mutatja a létjogosultságát, valamint azt is, hogy a hegyvidékiek odafigyelnek az egészségükre.
„Jó látni, hogy minden évben sokan eljönnek, és elvégeztetik a vizsgálatokat. Van, akit kifejezetten egy bizonyos szűrés érdekel, aki viszont átfogó képet szeretne kapni az egészségi állapotáról, a rendelkezésre álló öt óra alatt az összes vizsgálatot végigcsinálhatja” – beszélt a Hegyvidéki Önkormányzat egyik legpatinásabb rendezvényéről Dezső Tünde, a szervező Hegyvidéki Egészségügyi Központ vezetője. Mint mondta, a program nemcsak a megelőzéshez járul hozzá, hanem segítséget nyújt az egészséges életmód kialakításában és a már meglévő, de mostanáig rejtve maradó betegségek hatékony kezelésében is.
Ennek érdekében a résztvevők a szűrések eredményét azonnal kézhez kapták, szükség esetén pedig a szakemberek további vizsgálatokra küldték őket az együttműködő intézményekhez, a János kórházba, a Korányi intézetbe, a Szent Ferenc kórházba vagy akár a városmajori szívklinikára. Ami a konkrét szűréseket illeti, Dezső Tünde külön kiemelte az EKG-t, a kardiológiai felmérést, a koleszterinszűrést, amelyek a szív- és az érbetegségek megelőzésében kapnak főszerepet.
Sokan elvégeztették az alsó végtagi Doppler-vizsgálatot, ami gyors és fájdalommentes módja az érszűkület korai kimutatásának. Dr. Garbaisz Dávid, a városmajori szívklinika szakorvosa elmondta, hogy egyre többeket érint ez a betegség, a szűréssel viszont megelőzhetők az egyébként gyakori szövődmények. „Kockázati faktor a dohányzás, a cukorbetegség, az ötven év feletti életkor. Akkor pedig mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha sokszor begörcsöl, hideg, és elfehéredik a lábunk!” – tette hozzá.
A páciensek több mint 70 százalékánál találtak valamilyen kardiovaszkuláris elváltozást a Budapesti Szent Ferenc Kórház szűrésén. Ezzel kapcsolatban dr. Toldy-Schedel Emil főigazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy az EU-ban Magyarországon halnak meg a legtöbben keringési betegségekben. A főigazgató szerint ezért lenne szükség minél több olyan alkalomra, mint a Hegyvidéki Egészségnap, amelyen mód van a betegségek korai felismerésére.
Elsősorban a nők körében volt népszerű a csontsűrűségmérés, ami azonban az idősebb férfiaknak ugyanúgy ajánlott. Kortól és nemtől függetlenül mindenki számára hasznosnak bizonyult a szemészeti szűrés, a szájüregi vizsgálat, a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében elengedhetetlen vércukormérés és haemoglobin A1c vizsgálat, valamint a fekélyért, gyomorrákért, gyulladásokért felelőssé tehető helicobacter kimutatása.Atfogo_szurovizsgalatok_az_egeszsegnapon2A PSA-szint meghatározása a prosztatarák szűrésének egyik leghatékonyabb módja. A vizsgálatot néhány perces várakozás után elvégeztethették az egészségnapra érkező férfiak.
„Ötvenéves kor felett évente egyszer mindenképpen érdemes ellenőrizni a PSA értékét, ezzel jó eséllyel még időben elkapható a prosztata esetleges rákos megbetegedése” – hangsúlyozta a vizsgálatot végző dr. Berényi Pál. A szakorvos a páciensek öt százalékánál állapított meg magas értéket az egészségnapon, ami átlagosnak mondható.
„Bevallom, most vagyok itt először, a háziorvosom szólt, hogy ha van egy kis időm, jöjjek el. Megfogadtam a tanácsát, és kijelenthetem, megérte. Több olyan szűrésen estem át, amit már régóta halogatok, ezek közül az egyik a PSA-vizsgálat – mesélte Sándor Pál frissnyugdíjas hegyvidéki mérnök, aki alig két óra alatt öt kivizsgáláson vett részt. – Ha ezt a rendelőben vagy a kórházban akartam volna elintézni, biztosan több napom is rámegy, így viszont gyorsan végeztem, ami óriási előny.”

sm.