Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Itt van az ősz, a piac „legdicsőbb korszaka”

„Azért is szeretek a piacokon járni, mert azok körülbelül minden hónapban változtatják a maguk jellemző szagait [...] a gyümölcsök megtöltik illatukkal az egész várost, elringatnak a hétköznapi élet rossz szagaitól, bűzeitől. Valami új világba csalogatnak, ahol az életnek más ízei vannak. De nem sokáig grasszál már a dinnye, előrenyomakodik hóhéra, Lőrinc, aztán a piacnak ismét új illatai lesznek. Megjön csengővel, vidámsággal a szőlő, hogy a gyermekek kerekre nyitják szemüket, a nők felsikkantanak a boldogságtól, a beteg emberek felragyognak, hisz itt van ideje az ő mindenkori szőlőkúrájuknak. Most aztán teljes illatárban áll a piac, nem tudja azt a dunai szél sem elhajtani. Ez a legszebb, legdicsőbb korszaka a piacnak, mint egy szépasszonynak a hervadás előtt lévő éve.” (Krúdy Gyula)

Ötvenéves a Solti György Zeneiskola

Nagykoncert a MOM Kulturális Központban, zeneiskola éjszakája, véradás és fordított nap – sok más mellett ezekkel a programokkal ünnepli a hegyvidéki Solti György Zeneiskola fennállása ötvenedik évfordulóját. A jubileumi esztendőről, valamint az iskola életéről Dióssy Krisztina igazgatóval beszélgettünk.

Díjat kaptak a Csodakertek

Hegyvidéki Csodakert-díjat kaptak azok a társasházak, ahol a lakók közös munkával, környezetbarát módon különlegesen szép kertet alakítottak ki, vagy látványos módon felvirágoztatták épületük homlokzatát.

Van új a Gesztenyenap alatt

Úgy tartják, a Hegyvidéken az ősz hivatalosan a Gesztenyenappal veszi kezdetét. Az idén sem történt ez másképp, ám a hagyományos jókedv mellett ezúttal néhány percre az adrenalin is a magasba szökött a Sirály sétányon.

Piłsudski-szobor a Csörsz parkban

Száz évvel ezelőtt vívta vissza függetlenségét Lengyelország. Ebből a jeles alkalomból, a lengyel parlament alsóházának felajánlásával, szobrot állított a Hegyvidéki Önkormányzat a függetlenségi harc legendás vezetőjének, Piłsudski marsallnak, aki a lengyel–szovjet háború idején magyar segítséggel ért el történelmi sikereket.

Ezerszeresen tévedtek a Normafa rémhírterjesztői

Nehéz eldönteni, hogy az adatok és információk tudatos elferdítése, vagy egyszerűen a hozzá nem értés miatt közölnek rendszeresen valótlanságokat a Normafa-programmal kapcsolatban egyes közösségi oldalakon és sajtóorgánumokban. Néhány nappal ezelőtt egyebek mellett azzal riogatták az embereket közösségi médiabejegyzésekben és az azokat átvevő sajtóhírekben, hogy a felújítandó sífutó- és szánkópályán a hópótlás miatt az éves csapadékmennyiség több százszorosa kerül majd a területre. A rémhírterjesztők azonban ezerszeresen tévedtek, hiszen – bizonyára véletlenül – literben számolták a millilitert.

Folytatódik a párbeszéd a Déli jövőjéről

A Déli és a Nyugati pályaudvart összekötő vasúti alagút megvalósítása melletti érvek, valamint a nagyberuházás ötletét övező kétségek is felmerültek azon a szakmai fórumon, amit közlekedési szakértők és döntéshozók részvételével rendeztek a Hegyvidéki Kulturális Szalonban.

Számít, hogy mit eszel!

A Klímabarát Esték következő előadása, október 16-án 18 órakor, az étkezés és a környezetvédelem kapcsolatáról, a felelős étkezés alapjairól, az élelmiszer-termelés kihívásairól és veszélyeiről.

Csúcstechnológia az iskolai konyhákban

Százötvenmillió forint összértékű beruházás valósult meg a XII. kerületi iskolák konyháiban a nyári szünetben. A menzák üzemeltetésével megbízott cég új, csúcsminőségű eszközöket, gépeket vásárolt.

Cziffra György Fesztivál 2019: tíz koncert négy helyszínen

A MOM Kulturális Központ, a Zeneakadémia és a Művészetek Palotája mellé az Óbudai Társaskör is csatlakozik a jövő februári, immár negyedik Cziffra György Fesztivál programhelyszíneihez. A hagyományos tavaszi zenei ünnephez rendhagyó módon már novemberi és decemberi események is kapcsolódnak, így érthető, hogy a szervezők nemrég tartották meg a bemutató sajtótájékoztatót.