Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Murmo_-_segitseg_a_gyerekeknek

Murmo – segítség gyerekeknek

„Akinek volt pici gyermeke, tudja, hogy a legtöbb kisbaba valamilyen kis pamutállat, egy puha rongydarab vagy egy párnacsücsök arcához szorításával szenderedik álomba – hát, ez a Murmo” – kaptam választ a kérdésemre („Miért éppen Murmo?”) Pap Erika klinikai szakpszichológus, szimbólumterapeutától. A Murmo Szakpszichológiai és Művészetterápiás Központ vezetőjével jótékonysági művészeti szalonjukban beszélgettünk, ahová az Érintések Improvizációs Színpad estjére kaptunk meghívást.
A gyermekpszichiátriai rehabilitációt, ami a Győri út 2/c-ben zajlik, az Egészséges Lelkű Ifjúságért Pro Juventa Alapítvány támogatja. „Az alapítványt 1996-ban az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet Gyermek és Serdülő Pszichiátriai Osztályának dolgozói hozták létre” – mesélte Komáromi Erzsébet Katalin iparművész, művészetterapeuta, kuratóriumi elnök. Az OPNI bezárása után több helyszínen tartották életben a művészeti és művészetterápiás foglalkozásokat, miközben az állandósult egészségügyi átszervezések, a gyermekpszichiátriai osztályok leépítése és csekély száma miatt nehezebbé vált a hosszabb terápiára szoruló gyerekek gyógyítása.
„A jövőben a kórházi kezelést még vagy már nem igénylő gyerekek segítségére szeretnénk lenni egyéni vagy csoportos foglalkozásokon. Gyermekotthonok és átmeneti otthonok munkáját is támogatni kívánjuk” – mondta Pap Erika.
A Pro Juventa tevékenységéhez tartozik, hogy a szakmai pályázaton elnyert összegek mellett intézmények és egyének felajánlásait is gyűjti. A jótékonysági adományokat olyan családok megsegítésére használják, amelyek számára komoly anyagi megterhelést jelent gyermekeik terápiás díjának kifizetése.
A Lélek-művészet elnevezésű művészeti és mentálhigiénés közösségi eseménysorozatot a Hegyvidéki Önkormányzat is támogatja. Az alapítvány által szervezett programok közt szerepel a jótékonysági művészeti szalon, továbbá tematikus szülőklub és módszertani bemutató szülőknek.

B. A.

 

Információk a Murmo terápiás tevékenységéről és jótékonysági programjairól: http://murmo.hu/pro-juventa/