Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Legek_a_hegyvideki_darts_eb-n

„Legek” a hegyvidéki darts-Eb-n

Legtöbb, legnagyobb, legsikeresebb – a legtömörebben így lehet jellemezni az első Magyarországon, közelebbről a MOM Sportban megrendezett WDF (World Darts Federation) darts-Eb-t. Legtöbb, mert soha ennyi ország – a 39 tagországból 38 jött el – nem nevezett még Európa-bajnokságra, legnagyobb a résztvevők számát tekintve, és magyar szempontból a legsikeresebb is, hiszen versenyzőink szinte minden kategóriában az eddigi legjobb eredményüket érték el.
Ez már csak azért is elismerésre méltó, mert az európai középmezőny felső régiójába tartozó hazaiaknak a sportág krémjével kellett felvenni a versenyt. Eljött a férfiaknál világranglista-második, a 2015-ös BDO (British Darts Organization) világbajnok, az angol Scott Mitchell, valamint a tavaly párosban vb-győztes orosz Borisz Kolcov és Alekszandr Oreskin. A nők mezőnyében dartstábla elé lépett a világranglistát vezető, korábbi világ- és Európa-bajnok angol Deta Hedman.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy a televíziókban hétről hétre látható profi dartsosok szinte kivétel nélkül a WDF versenyrendszerből érkeztek. Aki tehát itt bekerül az élmezőnybe, gyorsan a világsztárok között találhatja magát. Jó példa erre a 2006-ban WDF ifjúsági világbajnoki címet szerző holland Michael van Gerwen, vagy a legendás angol Phil Taylor, aki 1990-ben és 1992-ben nyert WDF Európa-bajnokságot.Legek_a_hegyvideki_darts_eb-n2Ennek megfelelően a magyarok célja az volt, hogy a mezőny első felében végezzenek, amit nemhogy teljesíteni, de még túlszárnyalni is sikerült. Olyannyira, hogy a férficsapat minden idők legjobb eredményét érte el az ötödik hely megszerzésével. Korábban még az sem fordult elő, hogy a magyarok az első nyolcba jussanak.
„Minden előzetes várakozásunkat felülmúlta az Eb-szereplés, a válogatott valamennyi tagja kitett magáért. Büszkék lehetünk a női és a férfi páros kilencedik helyére, a férficsapat pedig feltette a koronát, amiben nagy szerepe volt a lelkes közönség szurkolásának” – összegezte tapasztalatait Kövesdi Andrea szövetségi kapitány. Mint mondta, nagyszerű a magyar Eb visszhangja, a nemzetközi szövetség és a nemzeti válogatottak vezetői egyaránt elismeréssel beszéltek a helyszínről és a rendezés színvonaláról. Nem véletlen, hogy a Magyar Darts Szövetség tervei között szerepel a felnőtt-világbajnokság megrendezése, amire néhány éven belül sor kerülhet.

mm.