Befűtött kályhák melegében gyönyörködni az őszben
A hosszú, napsütéses ősz után kezd szürkébbre fordulni az idő. Most már jólesik a reggeli félhomályban fényt gyújtani a sütőben, átmelegíteni az előző napi cipókat, forró italt készíteni magunknak, és a bögre falához bújva még egy kicsit bevackolódni a teljes ébredésig. Testet-lelket melengető fogásokkal és praktikus ötletekkel igyekszünk segíteni ebben.
Forró csoki kávélikőrrel és sós karamellkrémmel
Ezt a mexikói kávélikőrrel megbolondított italkülönlegességet a tejszínhabra csorgatott sós karamellkrém teszi igazán dekadenssé. Nem mondom, hogy túlságosan diétás összeállítás, pluszcukrot mindenesetre már nem kell adagolni hozzá fogyasztás előtt.
Hozzávalók a forró csokihoz
2,5 dl teljes tej
5 dkg étcsokoládé
3 evőkanál sós karamellkrém
tejszínhab
3-4 ek Kahlua (opcionális)
A sós karamellkrémhez
6 dkg cukor
6 ml tejszín
1 dkg vaj
1,5 dkg méz
csipet só
A cukrot karamellizáljuk, rádobjuk a hideg vajat, rácsorgatjuk a mézet, és felöntjük tejszínnel. Összeolvasztjuk, besűrítjük, és hűlni hagyjuk. A tejet egy lábasba tesszük az apróra darabolt csokoládéval és egy kanál karamellkrémmel együtt, majd sűrűn kevergetve forrpontig melegítjük. Bögrébe töltjük, hozzákeverjük a kávélikőrt, és tejszínhabbal, karamellel díszítjük.
Sütőtökös édesburgonya-krémleves
A sütőtökből készült levesek különféle fajtáit egyszerűen nem lehet megunni. Aranyszínével nemcsak beragyogja, meg is édesíti az őszi és a téli napokat ez a fogás. Most íróval és édesburgonyával próbáljuk ki, a biztos sikert pedig az aranyló csirkealaplé garantálja.
Hozzávalók
30 dkg sütőtök
30 dkg édesburgonya
1,5 l csirkealaplé
őrölt fahéj
őrölt szerecsendió
frissen őrölt bors, só
1,2 dl író
Tegyük a kockára vágott sütőtökvelőt és a meghámozott, felkockázott édesburgonyát egy lábasba a fűszerekkel és a forró alaplével együtt. Forraljuk fel, pároljuk 15 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Turmixoljuk le, majd öntsük tányérokba, és keverjük hozzá az írót.
Mustáros szűzérme svájci burgonyás körettel
Aránylag gyorsan elkészíthető, ínycsiklandó finomság. A csípős mustárba hempergetett hússzeletekre néhány perc alatt ropogós kérget sütünk. A pikáns fogáshoz kitűnő, lágy hátteret biztosít a tejfölös-sajtos burgonyás köret.
Hozzávalók
1 nagy sertészszűz
só, bors
dijoni mustár
olaj
liszt a sütéshez
A körethez
130 dkg burgonya
10 dkg vaj
3 tojás
3 dl tejföl
15 dkg reszelt sajt
só, bors, házi vegeta
A húst lehártyázzuk, felkarikázzuk, és a kés lapjával kissé szétnyomkodjuk (klopfolni nem kell, mivel a szűz így is könnyen átsül, és az csak szétroncsolná a rostok szerkezetét). A szeletek minden oldalát sózzuk, borsozzuk, és megkenjük csípős dijoni mustárral. A serpenyőben kevés olajat hevítünk, majd a hússzeleteket egyenként lisztbe forgatva oldalanként 1-2 perc alatt pirosra sütjük.
A körethez a krumplit héjában megfőzzük, lehámozzuk, és amikor kihűlt, karikára vagy kis kockákra vágjuk. A tejfölbe belekeverjük a tojássárgáját, beleszórjuk a sót, borsot, vegetát, hozzáadjuk a tojás felvert habját és a reszelt sajtot, valamint a felolvasztott, már langyosra hűlt vajat. Az egészet gyengéden összekeverjük a krumplival, és vajjal kikent, morzsával meghintett tűzálló tálba vagy tepsibe öntjük. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal és kis vajdarabkákkal, majd pirosra sütjük. Finom köret mindenféle sült húshoz!
Bolognais csillag
Instant uzsonnaötlet, remek vendégváró, de hirtelen betoppanó látogatóknak is hamar összedobható ez a mutatós finomság.
Hozzávalók
2 csomag leveles tészta
40 dkg darált marhahús
4 szelet bacon
1 kisebb hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb sárgarépa
1 kis sűrített paradicsom
0,5 l aprított paradicsom
só, bors, oregánó
friss bazsalikom
olívaolaj
mozzarella
1 tojás
A bolognai szószhoz kevés olívaolajon megpirítjuk a vékonyra szeletelt bacont, megpároljuk a finomra felkockázott hagymát, majd amikor már üveges, rápréselünk két gerezd fokhagymát is. Rádobjuk a meghámozott, reszelt sárgarépát, fűszerezzük, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha kész, jöhetnek a paradicsomok és a friss bazsalikomlevelek. Legalább 15-20 percen át főzzük fedő alatt, majd hagyjuk kissé lehűlni.
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és a leveles tésztából három egyforma kört metszünk ki egy kerek tányér segítségével. Az elsőre bolognai ragut halmozunk, meghintjük parmezánnal, rátesszük a következő lapot, erre is jöhet egy réteg ragu, mozzarella, majd az utolsó lap, amit már csak felvert tojással kenünk meg, és sajtot szórunk rá. A lap közepére egy poharat borítunk, és tizenhat szabályos cikket metszünk belőle. A cikkeket kétszer megforgatjuk, így nyeri el végleges formáját a csillagunk. Kétszáz fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt ropogósra sül.
Cupcake pillecukor rózsákkal
Pofonegyszerű és nagyon mutatós süti, nem csak babazsúrokra. Készíthetjük hófehér pillecukrokból is, de még szebb, ha színeseket használunk hozzá.
Hozzávalók a sütihez
12,5 dkg vaj
10 dkg étcsokoládé
15 dkg cukor
1 csipet só
2 egész tojás
15 dkg liszt
A díszítéshez
8 dkg vaj
14 dkg cukor
7 dkg pillecukor
Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra. Olvasszuk össze a vajat és a csokoládét. A tojást verjük fel a cukorral és a csipetnyi sóval (ez kell, hogy kiemelje az étcsoki aromáját). Amikor szépen kifehéredett, adjuk hozzá a vajas csokoládét és a lisztet is. Öntsük papír vagy szilikon muffinformákba, és 25 perc alatt süssük készre.
A koronát csak akkor helyezzük fel a műre, amikor már teljesen kihűlt. Ehhez vágjuk apró darabokra a pillecukrot, majd keverjük ki a cukrot a vajjal egy tűzálló edényben. Adjuk hozzájuk a pillecukrot, és alacsony hőfokon addig verjük tovább, amíg sűrű, fényes masszát kapunk.
(Kövesdy)