Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Aranyeső kempóban

Mozgalmas, egyben rendkívül sikeres időszak áll a Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémia mögött. Remekeltek a kempósok és az ökölvívók, a távol-keleti küzdősportot művelő Ódor Lili pedig megmutatta, hogy a boksz világában is otthonosan mozog.

Befűtött kályhák melegében gyönyörködni az őszben

A hosszú, napsütéses ősz után kezd szürkébbre fordulni az idő. Most már jólesik a reggeli félhomályban fényt gyújtani a sütőben, átmelegíteni az előző napi cipókat, forró italt készíteni magunknak, és a bögre falához bújva még egy kicsit bevackolódni a teljes ébredésig. Testet-lelket melengető fogásokkal és praktikus ötletekkel igyekszünk segíteni ebben.

Egyre többen komposztálnak a Hegyvidéken

Minden eddiginél többen, közel háromszázan igényeltek ingyenesen átvehető komposztálókeretet a Hegyvidéki Önkormányzattól. Még ennél is nagyobb számban mentek el a komposztálás praktikáit bemutató előadásokra, amiken a közkeletű tévhitekről is szó esett.

A kegyelet virága

Halottak napja környékén azok is virágot vásárolnak, akik az év egyéb időszakaiban nem nagyon szoktak. Sokan krizantémmal emlékeznek, ez a nagy fejű, fehér növény ugyanis mifelénk a kegyelet virága – a temetőn kívül szinte sehol nem kedveljük.

A szűrővizsgálatok jelentősége

Miért érdemes rendszeresen szűrővizsgálatokra járni, és milyen vizsgálatokat érdemes elvégeztetni? Ezekre a kérdésekre adott részletes választ dr. Bartos Tímea belgyógyász, diabetológus, foglalkozás-egészségügyi szakorvos, az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem novemberi összejövetelének előadója.

Árkay Aladár, a művészeti remekművek építője

Változatos épületei szinte szobrászi alkotások – méltatta a 150 évvel ezelőtt született Árkay Aladárt Beöthy Mária építésztörténész a Hegyvidék Galériában tartott előadásában. A 20. század magyar építészetének egyik legjelentősebb alakjával kapcsolatban kevesek által ismert családi történetek is elhangoztak.

„A hazáért 1914–1918” 1. - Emlékmű a Tanítóképzőben

Az idén 100 éve, hogy – november 11-én – a központi hatalmak kudarcával véget ért a „Nagy háború”, amely szinte teljesen átalakította az addig ismert világot. A négyéves centenáriumi emlékezés utolsó esztendejéhez érve – állításuk kronológiai sorrendjében – felidézzük a Hegyvidéken található három első világháborús emlékmű elkészültének körülményeit, és az új kutatások eredményeivel igyekszünk kiegészíteni eddigi ismereteinket.

Az Istenszeme villa hiteles története

A XII. kerületi legendáriumban sokféle adat és történet kering a Haggenmacher-villáról, az egykori Istenszeme fogadóról, amely állítólag az 1760-as években épült, és ahol Kossuth Lajos is többször megfordult. A dokumentumok alapján kijelenthetjük, hogy a ma ismert villaépület 1884 és 1885 között készült, így nem átépítették a korábbit, hanem egy teljesen új villát húzatott fel a Haggenmacher család. Az egyik leszármazott, Weiszmahr Zsuzsanna kutatásainak köszönhetően került elő mind a telekvásárlásról, mind az építési engedélyről szóló irat a Fővárosi Levéltárból. Az alábbiakban az ő kutatásának eredményeit ismertetjük, kiegészítve eddigi ismereteinkkel és néhány történelmi adalékkal.

Falatonként változtathatjuk meg a világot

Nem kell kevesebb, vagy rosszabb minőségű ételt fogyasztanunk ahhoz, hogy kevésbé terheljük környezetünket, ehhez csak a mindennapi szokásainkat szükséges némileg átalakítani – erről is beszélt a Klímabarát esték című sorozat legutóbbi előadásában Vighné Boóc Judit, a Felelős Gasztrohős Alapítvány önkéntese.

„Mindenkinek megvan a saját emlékezete, története”

„A függetlenségünkért ma a demokrácia és a szabadság eszközeivel kell kiállnunk” – mondta Fónagy János államtitkár október 23-i beszédében a MOM Kulturális Központban tartott önkormányzati megemlékezésen, ami a szokásokhoz híven a kiváló munkát végző hegyvidéki pedagógusok díjazására is alkalmat adott.

Bankkártyával is fizethető az óvodai étkezés díja

A hegyvidéki óvodások szüleinek újabb kényelmi szolgáltatást biztosít a helyi önkormányzat: a menzakártyarendszerben november 1-jétől bankkártyával is kiegyenlíthető az étkezés térítési díja. Korábban csak a banki átutalás vagy a csoportos beszedés lehetőségét választhatták az érintett családok.

A Szent János Kórház is centrumkórház lesz

Az eddigi három centrumkórház mellett a Szent János Kórház is súlyponti szerepet kap, a tervezésre félmilliárd forintot biztosít a kormány. A jelentős döntésről közös sajtótájékoztatón beszélt Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője, Varga Mihály pénzügyminiszter, valamint Láng Zsolt II. kerületi és Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester.

Varosmajori_Uszotanfolyamok2018RGB

Hegyvidéki Úszóiskola a Városmajori Tanuszodában

A Hegyvidéki Úszóiskola szeretettel várja régi és új tanítványait a 2018/2019-es tanévben is a Városmajori Tanuszodában. Délutáni tanfolyamaink hétköznaponként 15:00-19:00 óra között, szombatonként 8:00-11:00 óra között folynak. A képzések 5 csoportra oszlanak: vízhez-szoktató, kezdő, mélyvízhez szoktató, félhaladó és haladó csoport.