Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Balaton_es_eletero

Balaton és életerő

Balatoni körutazásainak élményeit tükröző rajzait, akvarelljeit, olajfestményét mutatja be Vízy László a Galéria 12 Kávézó és Borbárban. Az 1943-ban született festőművész, grafikus, műemlékvédő, szakíró, okleveles igazgatásszervező-építész közel tucatnyi várostörténeti, helytörténeti, műemlékvédelmi témájú könyv és mintegy kétszáz szakcikk szerzője. Öt éve tagja a Galéria 12 művészközösségnek. Harminc önálló és számos csoportos kiállításon mutatta be munkáit Budapesten, a Felvidéken, a Hajdúságban.
Dr. Czoma László, a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum nyugalmazott igazgatója a kiállításmegnyitón mondott köszöntőjében elárulta, mindig örömmel tér be a kávézóba, szerinte a hely kulturális missziót teljesít. „Vízy László képei számomra azt sugározzák, hogy a Balatonról mindig lehet újat mondani” – fogalmazott a látottakról.
Prokopp Mária művészettörténész Széchenyit idézte: „Ha munkafáradt ember a Balaton vizét meglátja, új életkedvet érez ereiben csörgedezni. Úgy látom, ez az életerő csörgedezik Vízy László személyiségében, képeiből ez az életkedv, frissesség, új látásmód árad, megragadva a nézők lelkét is.”
Amikor munkamódszeréről faggattam, a művész így válaszolt: „Szívesen jelenítem meg a természet színeit, a kéket, a zöldet. Mindig van nálam vázlatfüzet, fényképezőgép, a vázlatokat, rajzokat színes krétával készítem, majd a műteremben akvarellbe, temperába, egyes esetekben olajképbe teszem át. Van egy házunk Pesthidegkúton, ott nőttem fel, ott dolgozom, ott vannak a képeim, ezt a kiállítást is ott készítettem elő. Amikor hetvenévesek lettünk, a Kisképzőben végzett tizenkét osztálytársammal Balatonőszödön Hetvenkedők címmel kiállítást rendeztünk. Ez az év a szintézis éve számomra, most voltam hetvenöt éves.”

(B. Anna)

 

A kiállítás megtekinthető: szeptember 15-ig. Cím: Galéria 12 Kávézó és Borbár, Hajnóczy József utca 21.